In deze rubriek zoeken wij voor je uit hoe groen een stad is, zodat je weet waar je met een gerust hart terecht kunt. Voor deze editie reizen we af naar het oergezellige, gekste en blijkbaar erg groene Brabantse Eindhoven.

Jungle Café

Even ontsnappen aan de drukte van de bruisende stad? Dan moet je bij Jungle Café zijn. Ga hier even rustig zitten om van je home made vegan en biologische koffie, ontbijt of lunch te genieten. En naast de goede, lekkere gerechten die je hier kunt nuttigen, organiseert Jungle als kers op de taart ook mindful activiteiten zoals meditaties en street food nights.
Jungle Café: Edisonstraat 21, www.junglecafecatering.nl

Phood Kitchen

Phood Kitchen heeft een ongekend niveau van lokale voedselbereiding bereikt. De oprichters, Tim Elfring en Sabine Feron, hebben na jarenlang onderzoek ontdekt dat voedsel hun medicijn is en hebben deze kennis toegepast in hun keuken, die geïnspireerd is op planten, kruiden en groenten die lokaal worden geproduceerd in hun eigen Aquaponic Farm. Je kunt deze boerderij zelfs bezoeken tijdens een 1,5 uur durende tour en vervolgens genieten van een heerlijke farm-to-table brunch of diner. Voor € 37 krijg je drie gangen met lokale groenten, paddenstoelen en andere ingrediënten van nabijgelegen landerijen. Dit is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor jouw gezondheid!
Phood Kitchen: De Caai – Hugo van der Goeslaan 2-03, www.phoodkitchen.com

Duurzame weekmarkt

In Eindhoven is er één plek waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt als je biologisch en bewust wilt eten en koken. De Duurzame Weekmarkt is op vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 16 uur geopend en beweert ‘alles te bieden wat de duurzame consument nodig heeft’. Het aanbod is puur biologisch, vers en zoveel mogelijk zelf geproduceerd. Geniet hier onder andere van de verse baksels van bakkerij Meelmuts, van vlees en eieren van De Blije Big – een biologisch bedrijf aan de rand van natuurgebied ‘de Boktse beemden’ ten noorden van Eindhoven – en van Erica’s Taart Natuurlijk! En natuurlijk is de keuze uit verse groenten, fruit en kruiden enorm. Weten waar al die producten precies vandaan komen? Dan geven de marktlieden met liefde uitgebreide informatie over de producten en hun herkomst.
Weekmarkt: Wilhelminaplein, www.dwme.nl

Anderen lazen ook:  Gezonde kamerplanten

Vintage winkelen

YATVA is de afkorting van Yetunde & The Vintage Alternatives. Bij deze creatieve onderneming is alles duurzaam en ethisch. Zo’n 16 jaar geleden schreef de eigenaresse een ondernemingsplan, gebaseerd op haar interesses, opleiding en vaardigheden. Dit plan omvatte veel,
zoals een vintage shop, Fashion & Interior Styling, een Made In Africa (M.I.A) shop, Afro Fusion Food Truck & Catering, entertainment (Arts, Poetry, Dance & Radio), en Food & Urban Farming. Het motto van YATVA is ‘Iedereen kan creëren met de juiste mindset!’. De alternatieve stijl staat hier centraal, wat terug te zien is in het kleurrijke, artistieke gebouw waarin de creatieve winkel is gevestigd. Het
assortiment varieert van prachtige Mac coats en jaren 80-tasjes tot spiegels en vinyl, dus er is voor ieder wat wils.
YATVA: Hurksestraat 19, www.yatvavintage.com

Bourgondisch

Wie denkt dat Bourgondisch en vegan niet samengaan, heeft het mis! Bij Bar Bistro Calypso kun je namelijk genieten van een echte Brabantse Bourgondische ervaring, maar dan volledig veganistisch. Van heerlijke snacks en rijkelijk gevulde tapasplanken die perfect passen bij je (speciaal)bier, tot shared dining met seizoensgebonden soep, een uitgebreide selectie van gerechten of een
heerlijke dessertplank… Hier kun je genieten van heerlijk eten zonder schuldgevoel. Op de menukaart vind je onder andere sushi, falafel, burgers, steaks, pizza’s, wraps en bowls. Er is dus voor ieder wat wils. De experts zijn het erover eens dat het eten van topkwaliteit is. In de afgelopen drie jaar heeft het restaurant zes onderscheidingen ontvangen, dus je kunt erop vertrouwen dat je een geweldige ervaring zult hebben.
Bar Bistro Calypso: Stratumseind 83, www.bistrocalypso.nl

Meer groene steden?

Plan je dagje Gent met deze hotspots!