Tuinieren kan duurzaam. Ook al heb je niet meer dan een kleine tuin of balkon, dan nog heeft het zin om je buitenruimte duurzaam in te richten. Want al die kleine tuintjes en balkons bij elkaar vormen samen een flink natuurgebied waarin je vogels en insecten van voedsel kunt voorzien, kunt bijdragen aan de biodiversiteit en voor opvang van regenwater kunt zorgen. Hoe jij duurzaam kan tuinieren lees je hier.

Gereedschap

Het is handig om je eigen snoeischaar en tuinhandschoenen te bezitten, maar zeker groter tuingereedschap kun je gemakkelijk lenen of delen. Hoe vaak gebruik je nu echt de lange ladder of de elektische heggenschaar? Goed omgaan met je tuingereedschap is ook duurzaam want daardoor gaat het langer mee. Maak het dus na gebruik goed schoon en berg het netjes op.

duurzaam tuinieren

Ga slim om met water

Probeer zo min mogelijk hemelwater op het riool te lozen door je regenpijp te ontkoppelen en aan te sluiten op een regenton. Een andere optie is het ingraven van infiltratiekratten. Deze kratten nemen water op en geven dat gedoseerd weer af aan de omgeving. Een grindkoffer werkt op een soortgelijke manier maar is meestal wat goedkoper in aanschaf. Je graaft een groot gat, bekleedt dit met antiworteldoek en stort er vervolgens grind op. De inrichting van je tuin helpt ook bij de opvang van regenwater, met name door voor zo min mogelijk bestrating en zo veel mogelijk beplanting te kiezen. Je kunt ook een wadi aanleggen. Dit is een greppel of verdiept deel in je tuin. Bij regen stroomt de wadi vol, waarna het water langzaam de tuin in zakt.

Gebruik de juiste planten

Bloemen die nectar leveren, waardplanten voor rupsen (dat zijn inderdaad brandnetels), besdragende struiken, klimplanten die een schuilplaats bieden en bomen die zorgen voor beschutting, voedsel en nestgelegenheid. Vaak zijn inheemse planten een goede keuze omdat deze voedsel bieden aan insecten die hier leven. Denk ook aan bloei het hele jaar, dus niet alleen in de zomer. Met voorjaarsbolletjes kun je al vroeg kleur naar je tuin halen. Hommels, honingbijen en solitaire bijen zijn bijvoorbeeld ontzettend blij met krokussen.

Anderen lazen ook:  De tuin in met Karin Bloemen

Minder maaien

In Engeland is No Mow May begonnen en inmiddels kennen wij ook de actie Maai Mei Niet. Het idee is dat je je gazon, of een deel daarvan, niet maait in de meimaand zodat allerlei planten in je gazon de kans krijgen tot bloei te komen, waardoor bijen er nectar kunnen vinden. Een glad gemaaid gazon ziet er namelijk wel mooi uit, maar insecten hebben er helemaal niks aan. Je kunt je gazon natuurlijk nog langer laten verwilderen en maar een paar keer per jaar maaien. Voer het maaisel dan wel af. Zo verarm je de grond en krijgen bloeiende planten nog meer kans.

Goed ingericht

Bij de inrichting van je tuin kun je ook rekening houden met duurzaamheid, bijvoorbeeld door energiezuinige led verlichting te kiezen. Ga je een bestaande tuin opnieuw inrichten, probeer dan zoveel mogelijk materialen opnieuw te gebruiken of kijk of je online via bijvoorbeeld Nextdoor of Marktplaats aan materiaal kunt komen. Stoeptegels worden vaak gratis aangeboden. Soms kun je daar leuke stapelmuurtjes en verhogingen van maken. Koop je wel nieuwe materialen, probeer dan zoveel mogelijk te kiezen voor lokale producten, zoals Nederlands kastanjehout of eikenhout.