Kamerplanten zijn mooi en gezellig en het is prettig om je met de verzorging bezig te houden, maar wist je dat kamerplanten ook echt bijdragen aan je gezondheid? Zo kunnen kamerplanten de lucht zuiveren, maar ook stress verlagen en zelfs de arbeidsproductiviteit verbeteren. Dus zet zeker ook een paar planten in je thuiskantoor!

De afgelopen jaren is er veel onderzoek verricht naar het effect van groen op mensen. Verblijf in de natuur verlaagt de hartslag en de bloeddruk, maar ook ervaren we minder stress en hebben we minder last van allerlei negatieve emoties zoals boosheid, angst en somberheid.

Verhuizen van een drukke stad naar een groenere omgeving geeft zelfs langdurig een betere mentale gezondheid. Sterker nog, mensen voelen zich zelfs al beter als ze alleen maar uitkijken op groen, bijvoorbeeld vanuit het kantoorraam. Patiënten herstellen sneller van een operatie als ze uitzicht hebben op groen, de ligduur na een operatie neemt af en ze gebruiken tot wel 30 procent minder pijnstillers. Het effect van groen buiten is dus geweldig, maar geldt dat ook voor kamerplanten?

Kamerplanten op kantoor

Uit Noors onderzoek is gebleken dat het ziekteverzuim onder kantoormedewerkers lager wordt naarmate er meer planten in het zicht van hun werkplek staan. TNO kwam eerder al tot de ontdekking dat medewerkers creatiever worden als hun werkruimte is ingericht met planten. Hoe meer hoe beter. Dat effect werd zelfs nog groter op het moment dat ze vermoeid of gestrest raakten.

Kamerplanten zorgen ook voor een hogere arbeidsproductiviteit dus je zou als werkgever wel gek zijn als je de kantoren niet inricht met kamerplanten. TNO adviseert minstens één plant per 12 m2 kantoorruimte.

Gezonde kamerplanten

Bloemen maken gelukkig

Mooi nieuws voor bloemisten (maar ook voor tuinliefhebbers) is dat mensen zich energieker en gelukkiger voelen als ze naar bloemen kijken. Sterker nog, mensen die een bosje bloemen krijgen voelen zich minder depressief, angstig en agressief en zijn meer tevreden over hun leven. We blijken ook heel positief te reageren op bloeiende planten en volgens onderzoekers komt dit omdat bloemen wijzen op gezonde plantengroei. En gezonde planten zorgen voor een goede oogst waardoor ons voedsel is veiliggesteld.

Dit geeft wel aan hoezeer wij mensen verbonden zijn met de natuur en al onze zintuigen werken mee. Geur is daarin ook belangrijk. Bij het ruiken van herkenbare geuren voelen mensen zich veilig en onderzoek heeft aangetoond dat de vluchtige stoffen die veel planten uitscheiden, positief werken op ons immuunsysteem.

Tip
Ook al zuiveren je planten de lucht, ventileren blijft belangrijk dus zet ook in de winter af en toe een raam open en laat die verse lucht binnenstromen.

Kamerplanten zuiveren je lucht

Zonder dat je het merkt, zweven er in huis allerlei schadelijke stoffen rond. Die stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen zijn afkomstig van bouwmateriaal en verf, maar ook bijvoorbeeld van elektrische apparatuur en vloerbedekking. Ventileren helpt maar kamerplanten dragen ook bij aan een gezonder binnenklimaat.

Die vieze lucht in huis kan echt wel gevolgen hebben voor je gezondheid. Sommige mensen krijgen er hoofdpijn van, raken vermoeid, krijgen last van de ogen of van een droge mond en je kunt zelfs meer last krijgen van allergieën. Een betere luchtkwaliteit zorgt er daarentegen voor dat je hersenen actiever zijn en je geconcentreerder kunt werken. Dus ook op kantoor en op je thuiswerkplek is het belangrijk om de luchtkwaliteit te verbeteren en planten kunnen je daarbij helpen.

Anderen lazen ook:  Hoe groen is Eindhoven

Gezonde kamerplanten

Win-win!

Bepaalde planten zijn heel efficiënt in het zuiveren van de lucht. Met hun bladeren nemen ze schadelijke deeltjes op en transporteren die naar hun wortels. Het mooie is dat micro-organismen in de bodem, dus in de potgrond, de schadelijke verbindingen afbreken en omzetten in voedsel voor de plant. Win-win dus! En eigenlijk wordt het nog mooier, want bij dit hele proces komt waterdamp vrij die de luchtvochtigheid verhoogt. Planten zorgen er bovendien voor dat CO2 in de lucht wordt omgezet in zuurstof.

Zo profiteer je optimaal van je planten

 • Zet 2 planten per 10 m2.
 • Gebruik verschillende soorten.
 • Groot blad is het meest effectief.
 • Planten die op een lichte plek staan, zuiveren de lucht beter dan planten die op een donkere plek staan.
 • Haal af en toe de stof van de bladeren.
 • Besproei je planten regelmatig met water.

Gezonde kamerplanten

Luchtzuiverende toppers

Bepaalde planten zijn beter in het zuiveren van de lucht dan andere. Dit zijn echte toppers!

 • Goudpalm of Areca. De botanische naam is Dypsis lutescens. De plant behoort tot de palmachtigen en wordt in Zuid-Amerika uit zaad opgekweekt. Deze snelle groeier is gemakkelijk te verzorgen en werkt sterk luchtzuiverend.
 • Klimop of Hedera. Deze gemakkelijke hangplant maakt lange ranken en is verkrijgbaar met groen en met bont blad. Een van de beste luchtzuiverende planten.
 • Asplenium. Een telg uit de streepvarenfamilie. Kies bijvoorbeeld de variant Asplenium Crispy Wave met sierlijk blad. De plant staat niet graag in de volle zon dus zet hem iets verder van het raam af.
 • Calathea. Momenteel een van de populairste kamerplanten omdat het blad zo mooi is. Dankzij de luchtzuiverende eigenschappen levert Calathea dus ook nog een positieve bijdrage aan je gezondheid!
 • Kentiapalm. Ook bekend onder de naam Howea forsteriana. Een ideale bedrijfsplant omdat de kentiapalm niet schrikt van (matige) temperatuurschommelingen en dat is handig voor op kantoor waar in het weekend niet gestookt wordt.
 • Drakenplant. Draceana haalt trichloorethyleen uit de lucht, een oplosmiddel dat onder andere in verf en lijm zit maar ook voorkomt in luchtverfrissers. Deze plant wil je dus wel in huis hebben!
 • Krulvaren. Nephrolepis is een sterke, luchtzuiverende plant die lekker weelderig groeit en ook verkrijgbaar is in groot formaat. Geef water aan de zijkant in de pot, anders wordt het hart van de plant kaal.
 • Phlebodium Blue Star. Een varen met heel aantrekkelijk, blauwgroen blad. Heel geschikt voor de slaapkamer of badkamer, maar de plant houdt niet van de volle zon en ook niet van kou en tocht. Halfschaduw is prima.

Verder zorgen nog veel meer planten voor een goede luchtkwaliteit waaronder Sansevieria, Spathiphyllum (lepelplant), graslelie zoals Chlorophytum Atlantic en Monstera (gatenplant). Meer info over luchtzuiverende planten vind je op www.airsopure.nl. Te koop in het betere tuincentrum.

Lees ook: