Als je je verdiept in duurzamer wonen, dan kom je de termen energieneutraal, klimaatneutraal, passief wonen en nul-op-de-meter tegen. Allemaal termen die aangeven dat het om een energiezuinige woning gaat. De laatste tijd komt daar ook steeds vaker een andere term tussen te staan, namelijk energiepositief wonen. Maar wat is het verschil nu eigenlijk? We leggen je graag uit wat energiepositief wonen inhoudt.

Of je het nu energieneutraal of klimaatneutraal noemt, een energiezuinige woning voldoet vaak aan drie eisen:

  • Het energieverbruik is beperkt
  • De woning maakt maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen
  • Fossiele brandstoffen worden zo efficiënt mogelijk gebruikt

Wat is energiepositief wonen?

Bij een energieneutrale woning streef je ernaar om je klimaatimpact zoveel mogelijk te beperken. Bij energiepositief wonen ga je nog een stap verder. Je gaat dan namelijk bewust meer energie produceren dan je zelf nodig hebt en een deel terugleveren aan het net. Zo help je de maatschappij een handje. Daarnaast kun je zelf via de salderingsregeling ook nog extra geld verdienen.

Hoe begin je dan met energiepositief wonen? 

Allereerst zal je een energiezuinige woning moeten creëren. Stap af van het gas en kijk naar andere duurzamere bronnen. Zo kun je op jouw dak zonnepanelen laten plaatsen. Bij energiepositief wonen leg je, als je er de ruimte voor hebt, meer zonnepanelen neer dan je voor je eigen gebruik nodig zou hebben. Je benut dan optimaal de ruimte op je dak en kan extra stroom opwekken die je vervolgens teruglevert aan het net.

Een goede isolatie is ook onmisbaar. Denk daarbij aan het isoleren van je vloer, spouwmuren en dak, maar ook aan het plaatsen van HR+++ glas. Met een woningscan kun je precies zien welke aanpassingen jij kan doen om energiezuiniger te wonen.

Extra besparingen in huis

Niet alleen het energiezuinig maken van je huis is belangrijk bij energiepositief wonen, maar ook jouw gedrag. Bespaar energie waar je kan om zelf ook zo min mogelijk te verbruiken. Heb je oude apparaten in huis die stiekem veel energie vragen? Vervang deze dan voor energiezuinigere exemplaren. Kijk daarnaast ook eens naar je verlichting. Vervang gloeilampen door ledlampen en zet lampen uit die je niet gebruikt. Maak er een automatisme van om stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Zo kun je met kleine aanpassingen energie besparen en maak je een stap naar energiepositief wonen.

Anderen lazen ook:  Tiny Houses - Minder huis, meer leven

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.