De herfst is aangebroken, en dat betekent kortere dagen, koudere temperaturen en de groeiende verleiding om de verwarming hoger te zetten. Maar met de stijgende energieprijzen is het nu extra belangrijk om slim om te gaan met je energieverbruik. Hier zijn enkele tips om energie te besparen in de herfst.

1. Cv-Ketel optimalisatie

 • Bijvullen en ontluchten: Hoor je water stromen in de radiatoren? Het kan tijd zijn om je cv-ketel bij te vullen. Een goed bijgevulde ketel werkt beter en bespaart energie. Regelmatig onderhoud van je cv-ketel zorgt ervoor dat hij langer meegaat en efficiĆ«nter werkt.
 • Temperatuurinstellingen: Veel cv-ketels staan standaard ingesteld op 80 graden. Door deze temperatuur te verlagen naar 60 graden, kan je ketel efficiĆ«nter werken en gas besparen. Dit kan op jaarbasis een aanzienlijke besparing opleveren. En 60 graden is een prima temperatuur om warm water te krijgen en je huis te verwarmen.

2. Slim verwarmen

 • Tochtstrips: Voorkom dat koude lucht je huis binnendringt door tochtstrips aan te brengen bij deuren en ramen. Dit houdt de warmte binnen en de kou buiten. Investeren in goede isolatie kan ook helpen om de warmte in huis te houden en je energiekosten te verlagen.
 • Zonlicht benutten: Laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen. Zelfs in de herfst kan de zon je huis aangenaam verwarmen. Open overdag de gordijnen en profiteer van gratis warmte. Zonnepanelen kunnen ook een goede investering zijn om energie te besparen.
 • Deuren gesloten houden: Door de deuren in huis gesloten te houden, voorkom je dat warmte ontsnapt. Dit is vooral handig in kamers die je niet gebruikt. Overweeg ook om thermostatische kranen te installeren, zodat je de temperatuur in elke kamer afzonderlijk kunt regelen. Niet elke kamer in huis hoeft immers constant verwarmd te worden, alleen de ruimtes die je op dat moment gebruikt.
 • Warmtedeken of -kussen: Warmtedekens en -kussens zijn er in allerlei soorten en maten, en van allerlei merken, waar ook verschillende prijskaartjes bij horen. Kies vooral een soort die jij fijn vindt: ben je liever niet afhankelijk van een stopcontact, dan is een oplaadbaar product of eentje die aangesloten kan worden op een powerbank een goede keuze. Maakt het je niet zoveel uit dat je dichtbij een stopcontact moet zitten? Dan zijn er allerlei keuzes warmtedekens, zowel in de vorm van boven- als onderdekens.
Anderen lazen ook:  Hoe maak ik mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

3. Zuinige verlichting

 • Tijdschakelklok: Met de kortere dagen zullen we vaker verlichting gebruiken. Een tijdschakelklok kan helpen om lampen alleen in te schakelen wanneer nodig. Dit voorkomt dat lampen onnodig branden en daardoor energie verspillen.
 • Bewegingssensor: Door een bewegingssensor te gebruiken voor je verlichting, zorg je dat alleen de ruimtes verlicht worden waar je daadwerkelijk bent. Ben je iemand die vaak vergeet het licht uit te doen? Ook dan is dit een goede optie.
 • Ledverlichting: Overweeg om traditionele gloeilampen te vervangen door ledlampen. Ze zijn niet alleen energiezuiniger, maar gaan ook langer mee. Op de lange termijn kan dit een aanzienlijke besparing opleveren. Je kan ook voor slimme verlichting gaan die te bedienen is via een app, dan kun je vaak ook nog kiezen voor allerlei leuke kleurtjes.

4. Gezondheid en energie

 • Blijf in beweging: Door actief te blijven, kan je lichaam zichzelf beter verwarmen. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van externe warmtebronnen. Blijf sporten, zelfs als het buiten kouder wordt. Dit helpt niet alleen om je warm te houden, maar is natuurlijk ook goed voor je algehele gezondheid.
 • Gezond eten: Een gebalanceerd dieet met voldoende ijzer en vitamine B12 kan je interne thermostaat ondersteunen. Hierdoor voel je je warmer zonder de verwarming hoger hoeven te zetten. Voedsel zoals vis, vlees, eieren en zuivel zijn rijk aan deze voedingsstoffen.

Energie besparen in de herfst kan een uitdaging zijn, maar met een paar slimme aanpassingen kan je zowel comfortabel als zuinig zijn. Door bewust om te gaan met je energieverbruik, kan je genieten van een warm huis zonder je zorgen te maken over hoge energierekeningen.