Behalve voor sfeerplanten kun je op het terras ook kiezen voor eetbare planten. Kruiden, aardbeien, eetbare bloemen en leifruit voelen zich op een zonnig terras helemaal thuis en ogen nog aantrekkelijk ook. En wat is er nou leuker dan oogsten vanuit je eigen terras?

Steeds meer mensen hebben kruiden of een of meerdere fruitbomen in hun tuin, en kiezen ervoor zelf allerlei groenten te telen. Dat hoeft echt niet in de (moes)tuin, dat kan ook in potten of bakken op het terras. Tomaten doen het goed op een beschut, zonnig plekje en aardappelen kun je tegenwoordig eenvoudig telen in speciale zakken, handig voor terras of balkon. Vind je dit te veel gedoe en kijk je liever tegen elegantere eetbare planten aan als je buiten zit, dan kun je beter kiezen voor kruiden of aardbeien. Het voordeel van aardbeien in een pot of bak is dat de meeste aardbeien over de potrand hangen. Ze komen hierdoor niet in aanraking met de grond waardoor er minder kans is op rot. Mediterrane kruiden zoals rozemarijn, echte salie, tijm, de zilvergrijze curryplant (Helichrysum italicum) en heiligenbloem (Santolina chamaecyparissus) zijn bladhoudend en het hele jaar decoratief. Ze gedijen het beste op een zonovergoten plek.

Eetbare planten

Ook bieslook, peterselie, munt, citroenmelisse, oregano en bergsteentijm (Calamintha nepeta) zijn een aanwinst voor het terras. Oregano en bergsteentijm houden van zon, de andere doen het ook goed op een plek in de halfschaduw. Veel mensen kennen de bossige, 40 cm hoge bergsteentijm alleen als dankbare borderplant die ’s zomers bloeit met fijne lila bloempjes. De naar munt geurende blaadjes zijn echter ook bruikbaar in de keuken; ze zijn heerlijk in vlees- en visgerechten. Daarnaast zijn de bloempjes – die veel bezocht worden door bijen en vlinders – lekker in salades. Ook de bloempjes van bieslook, citroenmelisse, rozemarijn en veel andere kruiden zijn eetbaar en geschikt als
garnering bij koude gerechten. En wist je dat veel bekende sierplanten eveneens eetbare bloemen hebben? Zoals rozen, lavendel, dahlia’s, daglelies en diverse geurpelargoniums en ook zomergoed zoals afrikaantjes, vlijtig liesje en Calendula; allemaal geschikt voor op het terras!

Anderen lazen ook:  Waterinfiltratie in de tuin

Vruchten

Grenst je terras aan een zonnige muur of schutting dan kun je er een druif tegenaan laten groeien of plant er leifruit voor. Kies bij voorkeur voor zelfbestuivende rassen, bij een kruisbestuiver heb je namelijk een ander fruitras in de buurt nodig dat voor de bestuiving zorgt. Je kunt op het terras ook kiezen voor een grote pot of bak met een zogenaamde MiniTree of Ballerina boompje, deze zuilvormig appelboompjes nemen weinig ruimte in. Of ga voor een patioboom, deze zijn verkrijgbaar in diverse fruitrassen en zijn eveneens speciaal gekweekt voor in een pot. Aan het eind van de zomer kun je dan vruchten oogsten van eigen terras. Dat klinkt heerlijk!

 

Meer inspiratie opdoen voor op het terras of in de tuin? Bekijk de website van Tuinseizoen.