…jouw tuin! Oh, en wat een prachtig groeiproces was dat toch. Het is eigenlijk net als een kind. Je kunt heel kort genieten van je baby, want voordat je t weet is die groot.

Uit de kluiten gewassen, om het maar eens letterlijk te zeggen. Alleen heb je over de groei en het uiterlijk van je tuin wel veel meer controle dan over een echt kind. Tenzij je als ouder heel erg bazig bent en je kroost precies vertelt wat wel of niet te eten en te dragen. Laten we daar maar even niet vanuit gaan!

Die kieskeurigheid siert je wel als het om je tuin gaat. Zeker wanneer het groene leven je heel erg na aan het hart ligt, doe je er alles aan om de omgeving rond je woning zo perfect mogelijk vorm te geven. Gebruik daar vooral de lente voor, omdat je in de zomer alles in bloei wilt hebben staan. Bovendien is het dan behoorlijk warm en kan urenlang schoffelen, harken, snoeien en andere dergelijke klussen uitvoeren behoorlijk zwaar zijn onder de hete zon. Laten we eens kijken naar wat je allemaal te doen staat.

Snoeimes uit het vet halen

Of de snoeischaar, uiteraard. Na de winter komt het op jou aan om dode takken en bladeren te verwijderen. Niet alleen van de grond maar ook aan de planten, bloemen en bomen waar ze nu nog aan vastzitten. Zo stimuleer je de groei van al dat moois in je tuin extra. Gooi de overblijfselen in je kliko of op je composthoop. Zo kun je het later gebruiken om de bodem van je tuin te stimuleren. De één z’n dood is de ander- nou ja, misschien gebruik je het wel voor dezelfde planten als waar het vandaan komt!

Oké, we beginnen iets te veel in detail te treden. Excuses daarvoor. Op naar het volgende onderwerp.

Vertroetelen

Iedere plant heeft natuurlijk water nodig. Of mest. En af en toe een beetje bijknippen, maar dat hebben we net al uitgebreid behandeld. Maar om bij het begin te beginnen, moet je voor iedere plant die je in je tuin neerzet wel de juiste omstandigheden hebben. Neem nou de grond. Die moet wel passen bij het gewas dat je erin wilt zetten. De ene heeft tuinaarde nodig, de andere bijvoorbeeld klei. Pas de situatie aan of zet de plant ergens anders neer. Lees je goed in, ook over de hoeveelheid licht die een bepaalde begroeiing nodig heeft om te overleven.

En om het jezelf extra gemakkelijk te maken kun je in plaats van telkens een gieter of tuinslang ter hand te nemen ook een sproeisysteem te installeren. Er zijn zelfs soorten die tegelijkertijd ook je tuin of gazon bemesten. Twee vliegen in één klap, of niet?

Esthetiek

Het oog wil ook wat. Zorg er daarom voor dat je bloemperken er fantastisch uitzien. Kies zelf alle planten en bloemen uit of ga voor één van de vele borderpakketten die beschikbaar zijn. Hierin vind je alle gewassen die je gemakkelijk samen op één stuk grond kunt zetten. Zorg er wel voor dat grote planten niet de kleineren afschermen. Zeker niet wanneer die licht nodig hebben om te bloeien. En denk bovendien weer aan de juiste soort grond!