Wil je heel graag een moestuin beginnen, maar heb je niet zoveel ruimte? Geen probleem! Je hebt helemaal niet veel ruimte nodig om groenten, fruit of kruiden te kweken. In potten en bakken kun je namelijk ook prima een moestuin beginnen, of het nou op je balkon, terras of in de tuin is.

Een kleine moestuin heeft veel voordelen. Allereerst is het een stuk overzichtelijker dan een grote moestuin. Daarnaast warmt grond in een pot of bak veel sneller op, waardoor je zaadjes eerder zullen ontkiemen. Last but not least: met een moestuin in potten en bakken heb je veel minder last van plagen en ongedierte. Helemaal als je ze op een verhoging hebt staan. Ideaal! Er zijn nog wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een moestuin in potten en bakken begint.

Ligging

Net als bij een grote moestuin is de ligging van jouw kleine moestuin heel belangrijk. Ligt je balkon, (dak)terras of (stads)tuin op het zuiden of zuidwesten, dan krijgt je tuintje waarschijnlijk veel zon. Gewassen die veel zon nodig hebben, zoals paprika’s en tomaten, zullen het dan goed doen. Ligt je moestuin op het noorden of oosten, dan heb je minder zon, waardoor je beter kunt kiezen voor gewassen die het goed doen in (half)schaduw. Het voordeel van in potten en bakken zaaien, is dat je je plantjes kunt draaien. Zo krijgen ze van alle kanten zon!

moestuin balkon, potten en bakken, tuinieren, groener wonen

Gewaskeuze

Je hebt een plekje gevonden voor je moestuin, dan is het nu tijd om je gewassen te kiezen! Houd er rekening mee dat sommige planten veel ruimte innemen en in verhouding weinig opleveren. Een bloemkool of broccoli vult al snel een pot, terwijl munt of radijs veel minder plaats in beslag neemt. Ook kun je rekening houden met de groeiperiode. Als je je gewassen snel kunt oogsten, kun je de pot daarna nog een keer gebruiken. Zo kun je andijvie al tien weken na het zaaien oogsten!

Anderen lazen ook:  Beplantingsplan natuurlijke tuin

Ook basilicum, kers- of balkontomaat, sla, paprika, snackkomkommer, bieslook, aardbeien, snijbiet en Parijse wortel zijn geschikt voor een moestuin in potten of bakken.

moestuin, potten en bakken, groener wonen

Soort pot of bak

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar de soort pot of bak die je gebruikt, kan van invloed zijn op je plant. Alleen qua materiaal zijn er al veel voor- en nadelen. Kunststof is licht en het houdt langer water vast. Ook warmen dunne materialen snel op, zeker donkere, wat voor sommige planten nadelig is. Een terracotta pot ziet er mooi uit, maar is wel zwaar, net als een stenen of metalen pot. Het verdampt snel en veel water en kan barsten bij vorst.

Naast materiaal speelt ook de grootte een rol. Grote planten, zoals courgette en tomaat, hebben logischerwijs een grotere pot nodig. Pastinaak en wortelen groeien diep, dus moet de pot of bak ook diep zijn. Zorg ervoor dat je potten voorzien zijn van een of meerdere gaten in de bodem, zodat het overtollige water kan worden afgevoerd. Slim is om hydrokorrels of scherven op de bodem te leggen, zodat het gat niet dichtslibt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een moestuinbak: boor ook hier gaatjes in.

Vierkantemetermoestuin

Een vierkantemetermoestuin is zeer geschikt voor op het balkon of terras. Dit is, zoals de naam al zegt, een bak van één vierkante meter. Het voordeel is dat de vierkantemetermoestuin compact en overzichtelijk is. Bij optimale benutting kun je verrassend veel oogsten.

potten en bakken, moestuin, vierkantemetermoestuin, groener wonen

Grond

Heb je een geschikte bak of pot gevonden, vul deze dan met potgrond (geschikt voor groenten en kruiden). Jouw plantjes hebben meer voeding nodig dan planten die in de volle grond staan. Geef ze daarom af en toe wat extra plantenvoeding of compost. Uiteraard moet je je plantjes regelmatig (lees: dagelijks) water geven, bij voorkeur regenwater.

Lees ook: De indeling van je moestuin