Prachtige natuur van strand, bossen, polders en duinen, dat kenmerkt de Waddeneilanden. Ieder eiland heeft zijn eigen bewoners en hotspots. Het is niet voor niets dat de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed behoort en vier jaar geleden is uitgeroepen dat het Mooiste Natuurgebied van Nederland.

Waddeneilanden Texel

Texel

Ben je gek op vogels? Dan is Texel een waar paradijs. Met een oppervlakte van ongeveer 170 km² is Texel het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het is de thuisbasis van wel 300 soorten vogels: van de blauwe kiekendief tot de velduil. Daarnaast vind je er de oudste lepelaarkolonie van Nederland.

Vogels is niet het enige waar Texel om bekend staat. Je vindt er ook bijzondere duingebieden en strandvlaktes. Ga wandelen in het Nationaal Park Duinen en loop langs de indrukwekkende gebieden als de Hors, de Geul en de Slufter. Een gebied dat regelmatig overspoeld wordt door het Noordzeewater, waardoor er een unieke flora is ontstaan.

Naast bezoekerscentrum van het Nationaal Park is Ecomare ook een opvangplaats voor zeehonden en vogels. Ook vind je er een natuurmuseum en zeeaquarium.

Waddeneilanden Vlieland

Vlieland

Vlieland is het meest rustige en afgelegen eiland van de Waddeneilanden. Op het autoverkeer van de inwoners na, is het eiland autovrij. Er is slechts één dorp, Oost-Vlieland, op het eiland. Voor de rest vind je er vooral uitgestrekte naald- en loofbossen, duinvalleien, polders en een enorme zandvlakte genaamd de Vliehors. Deze zandvlakte wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd en is maar liefst 20 km². Aan de Vliehors grenzen de Kroonpolders. Dat zijn vier moerassige polders en het thuis van zo’n 70 soorten vogels.

Vanaf de vuurtoren de Rode Kabouter heb je een prachtig uitzicht over het eiland en wad. Als je Vlieland gaat bezoeken, is de vuurtoren zeker de moeite waard.

Waddeneilanden Terschelling

Terschelling

Er is een rijke bloei op Terschelling. Je vindt er cranberry’s, orchideeën, lavendel en zeekraal. Niet gek dat ook vogels en vlinders dol zijn op dit eiland. Terschelling bestaat voor 80% uit natuurgebieden. Je vindt er het grootste natuurreservaat van Nederland, de Boschplaat. Het was vroeger een losse zandplaat, maar nu vind je aan de westkant een berkenbos. Dit bos is het enige bos dat op natuurlijk wijze op de Waddeneilanden is ontstaan. Verder vind je op de Boschplaat uitgestrekte duingebieden met zandpaden.

Anderen lazen ook:  Hoe groen is Gent?

Op Terschelling vind je ook de prachtige Kroonpolders. Niet te verwarren met de Kroonpolders van Vlieland. Het is een prachtig landschap dat bestaat uit voormalige stuifdijken. Het beschermd natuurgebied is een ideale plek voor vogels als de wulp, blauwborst en tapuit.

Waddeneilanden Ameland

Ameland

Vermoedelijk is Ameland rond 1400 ontstaan toen het definitief afsplitste van het vaste land. Een lange tijd heeft dit Waddeneiland bestaan uit twee delen door een geul (de Slenk) die dwars door het eiland liep.

Ameland is een geliefde plek voor toeristen uit eigen land en het buitenland. In het natuurcentrum vind je een zeeaquarium, filmtheater en een energie expertisecentrum. Natuurlijk kun je er ook genieten van de prachtige natuur. Spot dieren als reeën, fazanten en kreeften en geniet van de bossen, duinen en stranden.

Waddeneilanden Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is net als Vlieland autovrij. Geniet van de rust van de stuivende zandstranden met meer dan 100 schelpensoorten. Als herinnering aan de walvisvaartperiode, staat er in het centrum van het dorp een gigantische onderkaak van een blauwe vinvis.

Laat je rondleiden op de eendenkooi van de meest oostelijk geleden boerderij van Schiermonnikoog. Een echte kooiker vertelt je alles over de gebruiken en geschiedenis. Wil je zeehonden spotten? Ga dan naar de westkust en tuur met een verrekijker naar de zeehonden die op de zandbanken liggen. Of ga wadlopen naar de kleine zandplaat Simonszand tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat. Daar vind je naast zeehonden ook steltlopers en kanoeten.

 

Op vakantie naar de Waddeneilanden

Dat er ook in eigen land genoeg te zien is, bewijzen de Waddeneilanden. Het is een ideale bestemming voor je duurzame vakantie. Kun je niet kiezen welk eiland je wilt bezoeken? Ga dan eilandhoppen. Op de kaart lijken de Waddeneilanden dichtbij elkaar te liggen, maar het kost wel wat moeite om van het ene eiland naar het andere te gaan. De meest gemakkelijke manier is om de boot terug te nemen naar de vaste wal en daar met de  fiets of het openbaar vervoer naar de volgende haven voor het volgende eiland te gaan. Je kan ook gebruik maken van de directe bootverbinding tussen de eilanden.

Wil je meer weten over de Waddeneilanden en hoe je het beste meerdere eilanden kan bezoeken? Lees hier hoe je kan waddenhoppen.

Groener Wonen nieuwsbrief