Wil je een moestuin aanleggen? Bedenk dan eerst goed wáár je dit wilt doen. De plek voor je moestuin is namelijk heel belangrijk. Er zijn verschillende factoren die bepalen of een plek goed is of niet. We geven je hieronder een overzicht.

Zon

Je zal er niet van opkijken, maar de belangrijkste factor is de zon. De meeste groenten en fruit hebben veel zon nodig. Voor de beste oogst, moet de zon minimaal 6 tot 8 uur per dag op je tuintje schijnen. Let dus op dat je je moestuin niet in de schaduw legt van bomen. Als de moestuinbedden van noord naar zuid lopen, kan de zon tussen de rijen door schijnen. Hierdoor kunnen de gewassen gelijkmatig rijpen. Heb je geen plek in de tuin waar de zon lang genoeg op staat? Onder andere spinazie, wortelen, sla, rucola en (snij)biet doen het ook goed in halfschaduw, ze hebben maar 3 tot 6 zonuren nodig. Ook kun je het bed verhogen zodat de planten eerder/langer in de zon staan.

moestuin, zon, plek voor je moestuin, Groener Wonen

Moestuin op je balkon

Hetzelfde geldt als je een moestuintje wil beginnen op je balkon. Ligt je balkon op het zuiden dan heb je veel zon en dus veel keus uit gewassen. Ligt hij op het noorden of oosten, dan heb je minder zon en kun je dus beter kiezen voor soorten die het ook in (half)schaduw goed doen.

moestuin, balkon, zelf kweken, plek voor je moestuin, Groener Wonen

Wind

Je tuintje moet dus in de zon liggen, maar het liefst wel uit de (koude) wind. Als je aan de noord- en noordoostkant – waar de koude lucht vandaan komt – zorgt voor een schutting of muur, zal je moestuin weinig last van wind hebben. Bovendien is een schutting ideaal als je klimgroenten hebt. Let wel op dat de grond die in de schaduw van de muur ligt niet te droog wordt. Bemest hier de grond extra. Een heg kan ook prima functioneren als windbreker.

Anderen lazen ook:  Moestuinieren in potten en bakken

moestuin, plek voor je moestuin, groener wonen

Water

De afwatering van je moestuin is ook niet onbelangrijk. Licht vochtige aarde is goed, maar te veel water kan ervoor zorgen dat je plantjes gaan rotten. Zorg dat de grond vlak is en de bedden iets aflopen (naar het zuidoosten of zuidwesten), zodat het regenwater weg kan lopen. Twijfel je of je afwatering goed is? Bekijk de plek waar je moestuin komt te liggen na een flinke regenbui. Als er plassen blijven staan, is de grond niet geschikt.

Een moestuin beginnen op een plek die helemaal perfect is, is lastig. Maar als je rekening houdt met deze factoren, dan kom je al een heel eind!

 

Niet alleen de plek voor je moestuin is belangrijk, ook de indeling en goede grond spelen een grote rol.

Meer weten over duurzaam tuinieren?  Lees verder over de natuurlijke tuin