De basis van je moestuin is goede grond. Hoe beter de grond, hoe beter je oogst. Voor je begint met zaaien, is het dus van belang dat je je grond goed voorbereidt. Zo kunnen je zaden onder goede omstandigheden ontkiemen. Is de structuur goed? Bevat de bodem voldoende voedsel? Heeft de grond de juiste pH-waarde? Met deze tips geef je je moestuin een goede start.

Soort grond

Om er achter te komen of je goede grond hebt, moet je weten wat voor soort grond je hebt. Elk type grond heeft namelijk zijn voor- en nadelen. Zo is klei lastig te bewerken en bevat het weinig lucht en veel vocht. Wel is het erg voedzaam. Zand is juist het tegenovergestelde: het houdt slecht water en voedingsstoffen vast, maar warmt snel op en is makkelijk te bewerken.

Kun je een bal van een handje aarde maken? Dan heb je een kleiachtige grond. Valt het gemakkelijk uit elkaar? Dan heb je zandgrond. De ideale grondsoort zit hier tussenin: leem. Maar deze grondsoort komt maar zelden voor. Door regelmatig compost aan je zand- of kleibodem toe te voegen, kun je de structuur ervan verbeteren.

Zuurtegraad

Voor een snelle opname van voeding en voor een goede groei is de zuurtegraad van de bodem van groot belang. Meet daarom de pH-waarde van je grond voor je er iets mee gaat doen. Het kan namelijk zijn, dat je grond te zuur is of juist te kalkrijk. De normale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 7,5. Ligt de waarde hieronder? Dan is je grond te zuur. Dit kun je oplossen door kalk toe te voegen. Is de waarde hoger dan 7,5? Dan bevat je grond juist te veel kalk, waardoor het verstandig is om tuinturf toe te voegen.

goede grond, ph waarde, zuurtegraad, moestuin, groener wonen

Woelen

Als je eenmaal weet wat voor soort grond je hebt en wat de zuurtegraad van je grond is, kun je verder met de grond bewerken. Mits hij niet bevroren of te vochtig is! Allereerst zorg je ervoor dat al het onkruid in het zaaibed weg is. Als je dit bijhoudt, neemt het de keren daarop minder tijd in beslag. Je kunt hier dus beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Woel de aarde goed om, zodat hij los komt en dus luchtig wordt. Verwijder meteen alle onkruidresten en eventuele steentjes. Spitten wordt niet aangeraden. Hierdoor verstoor je namelijk de bodemstructuur. Voeg eventueel bodemverbeteraars zoals compost, biologische of organische mest of kalk toe en egaliseer de grond met een hark. Let op: laat de grond niet te lang onbegroeid na het woelen. Hierdoor kan de grond uitdrogen en verharden. Doe dit dus uiterlijk een week voor je gaat zaaien.

Anderen lazen ook:  Groene aanslag verwijderen op een milieuvriendelijke manier

Mulchlaag

De planten in je moestuin hebben regelmatig water nodig. Als je een mulchlaag aanbrengt rondom je plantjes, droogt de bodem minder snel uit. Je zou hiervoor herfstbladeren, cacaodoppen of kokosschors kunnen gebruiken. Ook zorgt deze laag ervoor dat er op die plek geen onkruid kan groeien. In de winter, als er bijna niets groeit in de moestuin, kunnen bijvoorbeeld veldsla en groenbemesters je moestuin ‘beschermen’ tegen onkruid.

mulchen, goede grond, moestuin, grond, mulchlaag, groener wonen