Duurzaam tuinieren is heel belangrijk voor het milieu en de biodiversiteit. Al heb je maar een klein tuintje, of alleen een balkon, dat maakt niets uit. Alle tuinen bij elkaar geven vogels, bijen, insecten en andere dieren genoeg voedsel en leefruimte! Hoe je kan zorgen voor een duurzame tuin lees je hier.

Wees niet te netjes

Het is niet erg als er blad of een afgewaaide tak in de border ligt. Veel tuinen zijn gebaat bij weinig onderhoud. In holle plantenstengels overwinteren allerlei nuttige insecten en afgevallen blad zorgt voor een fijn winterdekje en verteert uiteindelijk vanzelf en wordt weer door de bodem opgenomen. Heb je veel eikenblad in je tuin, dan is het wel slim om dit weg te halen omdat het looizuur in het blad de bodem erg zuur maakt. In een ongestoorde bodem kunnen schimmels, wormen en bacteriën zich volop ontwikkelen, schoffel daarom niet. Mulchen is wel goed. Een laag organisch materiaal, zoals compost, zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt.

Groen op je dak

Een groendak houdt je huis tot wel 4 graden koeler terwijl in de winter de warmte beter wordt vastgehouden. Een groendak is ook fantastisch om het regenwater te bufferen waardoor je het riool ontlast. Het water wordt langzaam afgevoerd en verdampt deels. Een ander groot voordeel is natuurlijk dat een groendak uit planten bestaat zoals bloeiende sedums, grassen of kruiden. Daarmee trekt je groendak ook bijen en vlinders aan. Dat is goed voor de biodiversiteit.

Keep it cool

Onze steden warmen snel op omdat er zoveel verharding en bestrating te vinden is. Wandel op een warme dag maar eens door een buurt met veel bomen en planten en door een buurt met veel stenen en strakke voortuinen. Je merkt het verschil direct. Wees dus zuinig met bestrating en kies voor veel planten. Dat kunnen ook klimmers zijn waarmee je groene muren creëert. Ook bomen bieden heerlijke verkoeling en fijn getemperd licht waardoor je tuin hartje zomer nog steeds een fijne plek is.

Anderen lazen ook:  Melk: wit of groen, wat ga je doen?

Maak zelf een composthoop

Het beste is om groenafval uit de tuin opnieuw in de tuin te gebruiken. Leg in een wat grotere tuin een composthoop aan. Compost verbetert de bodemstructuur en is een waardevolle aanvulling voor je tuingrond. Bovendien is het een mooie manier om gft te verwerken. Wat beslist niet op de composthoop mag: botten, brood, gekookte etensresten, kattenbakkorrels, papier en zieke planten.

Voorkom ziekten en plagen

In een tuin die in evenwicht is, waar vogels en insecten graag vertoeven, is de kans op ziekten en plagen veel kleiner en hoef je dus ook minder in te grijpen. Veel dieren die wij vervelend noemen, hebben een belangrijke functie. Zo eten huisjesslakken plantenresten op maar hebben naaktslakken het vaak voorzien op jouw kwetsbare zaailingen. Daar staat tegenover dat vogels juist graag slakken op het menu zetten. Lok dus zeker ook vogels naar je tuin! H Heb je echt last van plaagdieren als ratten en muizen of heb je een wespennest? Schakel dan een professional in om de plaag te bestrijden.