Het milieu en het veranderende klimaat spelen steeds meer een rol in de showtuinen. Zoals in deze ecotuin The Harmonious Garden of Life, die laat zien hoe je met je tuin zelf een bijdrage kan leveren om het ecosysteem te herstellen.

Het ontwerp van de Franse tuinontwerpster Laurélie de la Salle valt op door zijn eenvoud, maar is daardoor niet minder krachtig. En het aardige is, dat je deze kleine ecotuin met zijn pergola, vijver, eenvoudige borders en paden van split min of meer zou kunnen kopiëren naar je eigen achtertuin. Geprobeerd is om een positieve interactie te stimuleren tussen mineralen, planten, dieren en mensen en ook tussen de vier elementen: lucht, aarde, water en vuur.

Ecotuin Chelsea Show

Boomstam planken

Dit eenvoudige bankje, vervaardigd van boomstamplanken, past helemaal in deze ecotuin. Hier in de schaduw van een boom zit je ’s zomers heerlijk koel.

Ecotuin Chelsea Show

Schommelen maar

Langzaam heen en weer bewegend op de schommelbank kun je in deze ecotuin heerlijk tot rust komen. Maar dat is niet de enige functie van deze bank; de schommel activeert namelijk de waterpomp waardoor het water gaat stromen, waardoor er zuurstof in de vijver komt en deze helder blijft. Ook als er niet wordt geschommeld, blijft de waterstroom doorgaan; hiervoor zorgt een zonnepaneel boven op de pergola.

Kunstige pergola

De pergola trekt in deze ecotuin alle aandacht. De organische lijnen van de palen, gecombineerd met het bijzondere smeedijzeren plafond, maken het tot een waar kunstwerk. Een heerlijke plek om te vertoeven, vooral als de pergola uiteindelijk is begroeid met druiven. Want dan ervaar je op de schommelbank nog meer een gevoel van intimiteit.

Rond doorkijkje

Het ronde doorkijkje in de stapelmuur weerspiegelt de vorm van de vijver en maakt de tuin visueel groter. Voor de bijen is er de terracotta bijenkorf; de bijen zorgen voor de bestuiving en leveren honing.

Anderen lazen ook:  Dit eten vogels in het voorjaar en zomer

Ecotuin Chelsea Show

Waterdoorlatend pad

Regenwater wordt hier nergens afgevoerd naar het riool, maar opgevangen in de ecotuin. Daarom is gekozen voor paden van split waarin het water gemakkelijk naar de ondergrond kan wegzakken. Het crème-witte split weerkaatst het zonlicht, waardoor er extra licht in de tuin komt.

Ecotuin Chelsea Show

Plantenfilter

Het water dat door te schommelen uit de vijver wordt gepompt, stroomt via deze plantenfilter uiteindelijk weer terug naar de vijver. Typhina latifolia (lisdodde), Iris pseudacorus (gele lis) en Iris laevigata (Japanse lis) zorgen dat het water eerst wordt gezuiverd.

Ecotuin Chelsea Show

Tapijt van klaver

Hier geen kort gemaaid gazonnetje, maar een groen tapijt van klaver (Trifolium fragiferum). Zo’n klaverveldje vraagt amper onderhoud, want je hoeft het niet te maaien, te sproeien of te mesten. Sterker nog, klaver bindt stikstof uit de lucht en slaat dat op in zijn wortelknolletjes waardoor je zo’n groen tapijt van klaver zelfs op arme grond kunt toepassen. Bovendien geeft klaver veel bloemen, die een nectarbron vormen voor bijen.

Ecotuin Chelsea Show

Kleurige bijenplanten in de ecotuin

Euphorbia x martini (wolfsmelk), Nepeta racemosa (kattenkruid) en Salvia nemorosa ’Caradonna’ (salie) zijn slechts enkele van de kleurige nectarplanten in deze ecotuin. Zit je in de tuin dan is het een feest om de bijen af en aan te zien vliegen!

Ecotuin Chelsea Show

Gezonde en lekkere ecotuin

De borders bevatten opvallend veel kruiden; keukenkruiden zoals bieslook, salie en tijm, maar ook allerlei geneeskrachtige kruiden zoals lavendel. Deze veelal mediterrane planten zijn geplant in het split. Dit houdt de warmte van de zon langer vast wat deze warmteminnende kruiden ten goede komt.

Groener Wonen nieuwsbrief

Dit artikel is eerder verschenen in Tuinseizoen september 2019.