The big five spotten in de dierentuin of je angst overwinnen in de achtbaan; een dagje weg is heerlijk en het zorgt voor het ultieme vakantiegevoel! Wil je dit net iets milieuvriendelijker doen? Dan ga je met je gezin een dagje weg met een elektrische auto. Maar na een dag vol plezier wil je niet met een lege accu staan. Dus hoe zit het met die oplaadpunten bij de grootste attracties van Nederland?

Oplaadpunten

Wanneer je voor je dagje weg met een elektrische auto op pad gaat, kun je op twee manieren opladen: via een regulier oplaadpunt of via een snellaadpunt. Een regulier oplaadpunt staat op een plek waar je voor langere tijd bent, bijvoorbeeld thuis, bij kantoor of bij een hotel. Het volladen van de auto duurt ongeveer 6 tot 10 uur, afhankelijk van de auto en het laadpunt. Bij een snellaadpunt is het vaak niet mogelijk om de auto helemaal op te laden, maar in ongeveer 20 tot 40 minuten zit je met een snellader al op tachtig procent.

Plan je dagje weg met een elektrische auto

Natuurlijk wil je jouw uitje goed starten. Controleer voor vertrek hoe ver het rijden is. Het gemiddelde bereik (actieradius) van een elektrische auto ligt rond de 250 kilometer. Dit hangt sterk af van het type auto én externe factoren zoals de temperatuur en hoe hard je rijdt. De nieuwe snelheidslimiet heeft bijvoorbeeld een positief effect op elektrisch rijden, want bij 100 kilometer per uur ben je zuiniger uit dan bij 130 kilometer per uur. En in de winter kan het zijn dat de auto 10 procent van de actieradius verliest omdat de buitentemperatuur kouder is. De meest gunstige omstandigheden voor een elektrische auto zijn windstil en tussen de 15 en 25 graden.

Door vooraf je route te plannen weet je hoever het is naar jouw bestemming en kun je gelijk kijken naar oplaadpunten onderweg. Zo kun je met een gerust hart een dagje weg met een elektrische auto. Soms kan het weleens voorkomen dat je onderweg erachter komt dat je accu minder vol is dan gedacht. Dan is het handig als bij je uitje ook oplaadpunten aanwezig zijn. We hebben van drie populaire dagjes uit gekeken welke laadpunten zij beschikbaar hebben.

Hoeveel laadpunten heeft De Efteling?

Met een actieradius van 250 kilometer kom je in Nederland redelijk ver, maar niet elke auto haalt dit aantal kilometers. Daarom is het voor de autotypes met een minder groot bereik fijn als je de auto kunt opladen terwijl je zelf plezier maakt, bijvoorbeeld in de Efteling. Met meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar is dit park het meest bezochte pretpark van Nederland.

Niet gek dat ze alleen al bij de hoofdentree van het park 6.500 parkeerplekken hebben. Bij drukte zetten ze ook nog eens 2.000 onverharde parkeerplaatsen in. En er is ook aan bezoekers die hun dagje weg met een elektrische auto plannen gedacht. “Wij hebben bij de hoofdentree 54 laadpunten; het zijn 27 palen met elk plek voor twee auto’s. Bij Efteling Bosrijk hebben we 561 parkeerplaatsen en 20 laadpunten en bij Efteling Loonsche Land hebben we 406 parkeerplaatsen en ook 20 laadpunten. Over de vakantieparken zijn dus in totaal 40 laadpunten verdeeld. Daarnaast zijn er bij Efteling Hotel nog 4 laadpunten en bij het Golfpark 2 laadpunten. Alle laadpunten van de Efteling worden actief gebruikt, vooral bij de hoofdentree”, laat Laura van den Bos weten, communicatiespecialist bij de Efteling.

Anderen lazen ook:  ‘Een mooie kennismaking met elektrisch rijden’

Het populaire park streeft er naar om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Het terugdringen van CO2 is dus een belangrijk agendapunt. “We willen dan ook het aantal laadpunten verdubbelen, maar wanneer is nog niet concreet. Daarnaast willen we een pilot doen met mobiele oplaadpunten, zodat we meer auto’s kunnen opladen en de verkeersdoorstroming kunnen verbeteren. Tot slot hebben we behoorlijk wat laadpunten op de parkeerplaats van onze medewerkers. Alle nieuwe leaseauto’s binnen de Efteling zijn namelijk verplicht elektrisch. Zo hebben we op relatief korte termijn een volledig elektrisch wagenpark.”

Dierentuinen

Naast de Efteling zijn er ook bij sommige dierentuinen oplaadpunten te vinden, maar dat is lang niet altijd het geval. In sommige gevallen is het ook handig om vroeg op de dag te vertrekken om een plekje te kunnen bemachtigen. De oudste dierentuin van Nederland is Artis in de Plantagebuurt in Amsterdam. Artis beschikt over een eigen parkeerterrein en daar staan momenteel nog geen oplaadpunten. Wel laat de dierentuin weten bezig te zijn met vernieuwingen en daarbij wordt ook gekeken naar eventuele mogelijkheden voor laadpunten.
Bij Diergaarde Blijdorp in Rotterdam staan vijf laadpalen met elk twee oplaadpunten. Deze vind je aan het begin van de parkeerplaats aan de rechterkant vlak bij de hoofdingang.

De parkeerplaats van Burgers’ Zoo in Arnhem beschikt over slechts één oplaadpaal. Zij geven aan te werken met het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst oplaadt’. En bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn geen elektrische oplaadpunten op het parkeerterrein te vinden.

Dagje weg naar Amsterdam

Voor een dagje weg met een elektrische auto naar Amsterdam kun je het beste buiten de stad parkeren en met het openbaar vervoer naar het centrum reizen. De meeste hoogtepunten van onze hoofdstad hebben geen eigen parkeerplaats. Het Rijksmuseum verwijst je dan ook door naar de bewaakte parkeergarage onder het Museumplein: Q-Park Museumplein. In deze garage zijn vier oplaadpunten voor elektrische auto’s. In de meeste parkeergarages zijn wel enkele oplaadpunten te vinden, maar niet in grote aantallen. Dit heeft te maken met de brandveiligheid. Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) geven parkeergarages hierover uitgebreid advies, om eventuele risico’s te verminderen.

 

Dit artikel verscheen in Groener Wonen 02 2020, bestel online jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.

Groener Wonen nieuwsbrief