Topsporter Erben Wennemars woont midden in de natuur en hij zou dat ook niet anders willen. Met het oog voor de wereld om hem heen kiest hij ervoor om zijn droomhuis wat te verduurzamen. In Groener Wonen editie 2 vertelt hij ons er meer over, maar ook over zijn visie op duurzaamheid. 

tekst: Janouk Vermaas
beeld: Henny van Belkom

Met de paplepel ingegoten

Erben groeide in Dalfsen op als zoon van een boer. Hij heeft daarom altijd interesse gehad in het boerenbestaan, maar het heeft hem ook een aantal gewoontes meegegeven. “Ik ben opgegroeid met een bepaald bewustzijn”, legt Erben uit. “Boeren zijn over het algemeen mensen die bekend staan als zuinig. Zo stoppen ze elke sok en wordt met een flessenlikker elk restje weggeschrapt. Zuinig zou ik het niet per se willen noemen, ik noem het liever bewust. Ik probeer bewust met spullen om te gaan. Waarom zou je iets weggooien als je het nog kunt hergebruiken? Het is toch zonde om dat te doen.”

Interesse voor duurzaamheid

Vanuit zijn interesse voor het vak én duurzaamheid maakte Erben de videoserie ‘De Boer op met Erben.’ Hierin deed hij onderzoek naar duurzaamheid in het boerenbestaan. “Van tevoren was ik behoorlijk cynisch, moet ik wel bekennen”, begint Erben met een lach. “Ik wilde weten of er überhaupt wel sprake was van mogelijke verduurzaming, want anders zag ik het niet zitten om eraan te beginnen.” Gaandeweg werd Erben positief verrast. “We ontdekten dat het geen kwestie is van bijzondere machines en allerhande aanpassingen aan je boerderij. Sterker nog, het is heel simpel. Door gewoon eens te kijken naar de natuur en wat beter naar haar te luisteren, kun je al veel bewuster werken. Houd het weerbericht in de gaten, maak gebruik van de seizoenen. Niet opschalen, maar terugschalen en gewoon een beetje bewust leven kan al een heel groot verschil maken.”

duurzaamheid en erben wennemarse

Zelf het verschil maken

Wat Erben betreft, geldt dat niet alleen voor boeren, maar eigenlijk voor iedereen. “Als je ergens een klein beginnetje kunt maken, doe dat dan maar gewoon. Ook met kleine aanpassingen en een bewustere levensstijl kun je al iets bereiken.” Het is een motto dat hij en Renate hun kinderen ook graag meegeven.

Eigen woning verduurzamen

Ruim tien jaar geleden kochten Erben en zijn vrouw Renate het huis in Dalfsen, het dorp waar Erben opgroeide. Ze trokken erin, samen met hun twee zonen. “Het huis bestond uit een oud deel en een nieuwbouw deel, we hebben er veel aan gedaan.” Zo zat er nog enkel glas in het oude deel en zijn alle ramen vervangen voor dubbel glas. “Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in het verduurzamen van het huis, en toen we dit huis aanschaften hebben we daar al meteen het een en ander aan gedaan.”

Anderen lazen ook:  Zuinig met warm water

warmtepomp duurzaamheid

Plaatsen van de warmtepomp

Toevallig vandaag worden twee Daikin Intergas Hybride warmtepompen geplaatst, die de oude ketel zullen vervangen. “Ik had me al eens eerder verdiept in die warmtepompen, maar wat mij tegenhield was het geluid.” Erben en Renate, die dagelijks genieten van de serene rust in én rond hun huis, waren bang dat de warmtepompen voor een constant gezoem zouden zorgen. Niet gek, want er was in het nieuws nogal wat te doen rond geluidsoverlast. “Daikin bood ons aan om een bezoek te brengen en zo zelf te horen hoeveel geluid zo’n warmtepomp nu echt maakte”, vertelt Erben. “We kwamen aan bij een appartementencomplex, waar flink wat van die installaties op het dak stonden, maar het geluid dat ze produceerden was gewoon niet hoorbaar.” Een flinke geruststelling voor het stel. “Qua geluid hoefden we ons dus geen zorgen te maken en ik had ook nog eens het geluk dat de buitendelen ergens aan de achterkant van het huis, uit het zicht, geplaatst konden worden.”

Toekomstvisie

Wat Erben betreft stopt het niet bij het plaatsen van de warmtepomp. “Ik ben ook al een tijdje aan het zoeken naar een mogelijkheid voor zonnepanelen“, legt hij uit. Dat is bij hem wat lastig, omdat er op het dak eigenlijk onvoldoende geschikte ruimte is. “Ik begreep dat het mogelijk is om ze wat verderop, aan de rand van het perceel, tegen de dijk te plaatsen”, vertelt Erben. Het zou voor hem een mooie optie zijn om toch zijn eigen zonne-energie op te wekken. “Ik geloof er ook vooral in dat je moet zoeken naar oplossingen en niet moet denken in beperkingen, daar kom je niet verder mee.”

Het hele interview met Erben Wennemars lees je nu in Groener Wonen editie 2. Te verkrijgen in de winkel of via de Vipwinkel.