Door het glas van je ramen te vervangen door dubbel, HR++ of zelfs triple glas kun je een flinke besparing op de energierekening realiseren. Maar, hoe gaat dit precies in zijn werk? We geven antwoord op veelgestelde vragen.

Welke soorten glas zijn er?

We maken het onderscheid tussen de volgende typen glas:

  • Enkel glas: één glasplaat
  • Dubbel glas: twee glasplaten met hiertussen lucht
  • HR-glas (hoogrendementsglas): twee of meer glasplaten met hiertussen edelgas. Binnen het HR-glas is er nog het onderscheid tussen HR, HR+, HR++ en HR+++ glas. Deze laatste wordt ook wel triple glas genoemd.

Lees meer  over HR-glas

Welk glas kan ik het beste kiezen?

Over het algemeen geldt, hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde. Triple glas is momenteel het glas met de hoogste isolatiewaarde. Welk glas je kiest, hangt af van verschillende factoren. Zo kan de prijs een rol spelen in je beslissing. HR++ glas is namelijk zo’n 10% duurder dan HR+ glas en triple glas is weer 30% duurder dan HR++ glas. Voor glas zijn verschillende subsidies beschikbaar, je kunt hierover advies inwinnen bij het energieloket van jouw gemeente. Let ook goed op of de gekozen glassoort geschikt is voor je kozijnen.

Daarnaast is er nog zonwerend HR-glas, dit is een optie voor HR++ en triple glas waarbij een zonwerende coating op het raam wordt aangebracht. Je hebt hierdoor minder last van warmte van de zon in de zomer, maar de keerzijde is dat je in de winter ook minder van de zon profiteert. Een betere optie is daarom om voor goede zonwering te kiezen.

Lees meer over energiezuinig koelen

Hoe weet ik welk glas ik nu heb?

Van alle soorten glas kun je enkel glas het makkelijkst herkennen. Dit bestaat uit slechts één glasplaat. Heb je twee glasplaten, dan wordt het moeilijker. Standaard dubbel glas herken je aan twee glasplaten met een aluminium strip ertussen. HR-glas herken je aan een speciale coating. Deze coating is met het blote oog niet te zien, maar je kunt dit zichtbaar maken met een test. Houd een vlam of lampje voor het glas. Zie je vier keer een weerspiegeling, waarvan één weerspiegeling een andere kleur laat zien, dan is dit de coating.

Anderen lazen ook:  Dakisolatie

Bij HR-glas wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen de verschillende typen. In de aluminiumstrip vind je een code terug, die je vertelt met welke type glas je te maken hebt. Meer weten over het herkennen van de verschillende soorten glas? Lees verder in het artikel ‘HR-glas herkennen’

glas vervangen

Hoe zit het met de kosten?

De kosten hangen af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type glas dat je kiest, door wie je de werkzaamheden laat uitvoeren en voor welke subsidie je in aanmerking komt. Kies het liefst voor een vakkundig en erkend bedrijf. Het is aan te raden om verschillende offertes te laten opstellen, zo kun je een weloverwogen keuze maken. Ook bij de kosten kan het energieloket in jouw gemeente je helpen. Zij hebben tevens een overzicht van erkende bedrijven én kunnen je advies geven over de mogelijkheden voor subsidie.

Moet ik mijn kozijn vervangen?

Het is niet altijd mogelijk om je kozijnen te behouden wanneer je het glas van je ramen vervangt. Dit heeft te maken met het gewicht van het glas en het profiel van het kozijnhout. Laat dit goed checken door een deskundige.

Kan ik ook verbeteren zonder te vervangen?

Wanneer het vervangen van je glas niet mogelijk is of je deze investering nog even wilt uitstellen, zijn er wel alternatieven. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een voorzetraam of aan isolatie met raambekleding. Je leest er meer over in het artikel ‘Enkel glas isoleren’.

Hoe kan ik mijn woning nog meer verduurzamen?

Wanneer je je woning wilt verduurzamen, is het handig om te weten waar je moet beginnen. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt hiervoor een woningscan aan. In een handomdraai ontdek je welke punten je aan jouw woning zou kunnen verbeteren. De woningscan kijkt naar de glasopties, maar ook naar zonnepanelen en bijvoorbeeld een warmtepomp.

 

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.