Om je woning zo koel mogelijk te houden in de hete zomermaanden, kun je zonwering gebruiken. Je kunt het ophangen voor je ramen, maar je kunt ook gebruik maken van speciaal zonwerend glas. Wat zijn de voor- en nadelen? We zochten het uit. 

Voordat we de voor- en nadelen van HR glas met zonwering en zonwerend glas bespreken, kijken we eerst even naar wat HR glas nu precies is. Een effectieve manier om de warmte binnenshuis te houden in de winter en buitenshuis in de zomer is isolatie. Als je zoekt naar isolatie, dan krijg je altijd de tip om ook het glas in je woning niet te vergeten. Dat is niet zo gek, want door het glas kun je ongemerkt veel kou binnenkrijgen en warmte verliezen.

Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt dat je het behoorlijk voelt tochten wanneer je in een oud huis naast een raam zit. Vaak zit hier nog enkel glas in, wat niet isoleert. Dubbel glas isoleert al beter doordat er een extra glasplaat is toegevoegd. Een nog duurzamer alternatief is HR glas. Daarbij is er een speciale coating aangebracht tussen de glasplaten. De afkorting HR staat voor hoog rendement.

Na de ontwikkeling van HR glas zijn de fabrikanten dit duurzame glas steeds verder gaan verbeteren. Hierdoor ontstond HR+ glas en daarna zelfs HR++ en HR+++, oftewel triple glas. Bij triple glas is er nog een extra glasplaat toegevoegd. Dit type beglazing bestaat dus uit drie glasplaten. Hierdoor kan de warmte bijna volledig in huis gehouden worden. Wil je de allerbeste isolatie voor je woning? Dan is HR+++ glas de beste keuze. Door de dikte is triple glas echter niet voor alle woningen geschikt.

Zonwering

Waarom heb ik zonwering nodig?

Door de klimaatverandering worden de zomers steeds warmer. Tijdens de snikhete zomermaanden zoeken we allemaal naar verkoeling. Natuurlijk kun je dan een airco aanzetten, maar dat vergt veel energie. Zonwering is een goede oplossing om het warme zonlicht buitenshuis te houden.

Juist in huizen die goed geïsoleerd zijn, is het belangrijk om te beschikken over een goede zonwering. Isolatie zorgt ervoor dat je woning in de zomer koeler blijft dan wanneer deze niet geïsoleerd is. Als de warme zonnestralen toch binnenkomen, is het echter juist in geïsoleerde huizen lastig om die warmte weer uit je huis te krijgen. Daar kan zonwering bij helpen. Door te voorkomen dat de warme zonnestralen in je woning komen, blijft je woning koeler. Vooral als je grote raampartijen gericht op het zuiden hebt, is het aan te raden om te kijken naar manieren om de warme zonnestralen buiten te houden.

Wat is zonwering?

Zonwering is een verzamelnamen voor allerlei soorten constructies die het zonlicht tegenhouden, en dan met name de warmte van het zonlicht. Je kan zonwering aan de binnen- of buitenkant van je woning laten plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen, jaloezieën, screens, zonneschermen, rolluiken of markiezen. Maar je hebt ook speciaal zonwerend glas en zonwerende folie voor op je ramen die de zonnestralen reflecteren.

Verschillende types glas herkennen HR glas herkennen

Maar houdt HR glas dan niet al warmte buiten?

“Niet volledig”, vertelt Roy van Leeuwen, directeur van Kenniscentrum Glas. “Bij glas heb je, heel grof ingedeeld, twee verschillende type coatings: een zonwerende én warmte reflecterende, en alleen een warmte reflecterende coating. Kijk je bijvoorbeeld naar HR++ glas, dan heeft dat puur een warmte reflecterende coating. Het reflecteert de warmte die binnen in huis is. Het laat wel zoveel mogelijk warmte van buiten naar binnen door, zowel qua licht als zonnestralen. Dus ook warmte door de zon komt naar binnen. De warmte die binnen is, houdt de coating dan ook binnen door het te reflecteren. Het heeft nauwelijks een zonwerende functie. Ga je het vergelijken met een open raam, ja dan komt er minder warmte naar binnen met HR++ beglazing. Maar het heeft geen echt zonwerende eigenschappen en dat heeft zonwerend glas juist wel. Bij HR++ zal nog 65 procent van de zonwarmte worden doorgelaten, terwijl dit bij zonwerend glas slechts 40 tot 25 procent is.”

Heeft zonwerend glas nog meer voordelen?

“Het grote voordeel van zonwerend glas is dat je minder warmte toelaat op zonnige dagen, zonder dat je daar aanvullende voorzieningen voor hoeft aan te brengen als een buitenzonwering of jaloezieën aan de binnenkant”, legt Van Leeuwen uit. “Je hebt een beter binnenklimaat en hoeft minder vaak te koelen. Er is ook geen beeldverstoring. Jouw raam ziet er het hele jaar door hetzelfde uit”.

Anderen lazen ook:  Het beste isolatieglas ter wereld: BENGglas

En zonwerende folie?

“Zonwerende folie zal echt wel wat warmte tegenhouden”, vertelt Van Leeuwen. “Maar er zijn wel nadelen. Ten eerste de duurzaamheid van de folie. De coating van zonwerend glas, die ervoor zorgt dat de zonnestralen gereflecteerd worden, is aangebracht in de spouw van je glas. Daar kun je niet bij, dus die coating blijft zoals hij is. Zolang je glas nog goed is, zal je coating dat ook zijn. Isolatieglas gaat minimaal 20 jaar mee. Als je folie op je glas gaat plakken, dan gebeurt dat natuurlijk nadat het glas geplaatst is. Dat betekent dat je de randjes nooit mooi strak zult krijgen. Dus daar moet je mee oppassen. Als de glazenwasser bijvoorbeeld aan de gang gaat, kan die folie loslaten. Zonwerende folie zal daarom een stuk minder lang meegaan dan isolatieglas. Daarnaast moet je het perfect aanbrengen, want ieder luchtbelletje ga je zien. Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is dat je garantie van de leverancier kan vervallen zodra je folie op je glazen gaat plakken. Wat er kan gebeuren, is dat je glas door de folie warmte gaat vasthouden en het kan zijn dat je glas daar niet tegen bestand is. Er kan dan een thermische breuk ontstaan. Het is dus goed om vooraf naar je garantie te kijken. En wat ook belangrijk is, is wat garandeert de fabrikant van de folie?”

Glazen gebouw

Wat is het nadeel van zonwerend glas?

“Als je zonwerend glas aanbrengt, dan gaat dat altijd wel ten koste van de hoeveelheid licht die naar binnen komt”, vertelt Van Leeuwen. “In de winter zal je het bijvoorbeeld helemaal niet erg vinden om zonnewarmte naar binnen te halen, maar ook dan houdt zonwerend glas de zonnewarmte tegen. Dat is wel een minpuntje. Een ander nadeel van zonwerend glas is dat je vaak een verkleuring krijgt van je glazen. Hoe sterker de zonwering, hoe vaker er een verkleuring is. Dat gaat vooral om wat je van binnenuit buiten kan waarnemen. Dat kan een nadeel zijn. Het is verstandig om daar goed op te letten. Hoe ziet het eruit qua kleur en verkleuring? Mijn advies is dat je altijd een glasmonster vraagt en dat gaat vergelijken. Kijk ook eens in andere panden om verschillende soorten zonwering te vergelijken.”

En hoe zit het dan met buitenzonwering?

“Bij buitenzonwering houd je meer warmte tegen dan met zonwerend glas, ervan uitgaande dat je een goed product kiest”, legt Van Leeuwen uit. “Dat is het voordeel van buitenzonwering. Als je kijkt naar hoeveel zonnewarmte tegengehouden wordt, levert buitenzonwering een betere prestatie. Je kunt het bovendien alleen laten zakken als het nodig is. Er zijn natuurlijk ook wel nadelen. Als je de zonwering naar beneden doet, is je uitzicht ook weg of in ieder geval slechter. En je moet natuurlijk de zonwering daadwerkelijk omlaag brengen. Als je overdag naar je werk bent en je vergeet de zonwering omlaag te doen, dan kom je ’s avonds toch in een warme woning. Of als je verwacht dat het hard gaat waaien, dan laat je je zonwering waarschijnlijk niet zakken en krijg je ook de warmte in huis. Zonwerend glas functioneert wel altijd. Stel je woont boven in een appartementencomplex, dan zal je meer last hebben van de wind waardoor een buitenzonwering gevoeliger is voor slijtage. Dat nadeel heb je met zonwerend glas niet. Met buitenzonwering heb je ook meer onderhoudskosten. Er zijn veel bewegende onderdelen en dat vergt allemaal onderhoud. Kijk je puur naar de prestaties, dan levert buitenzonwering je wel een groter voordeel op.”

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 01 2022