Zeker nu de gasprijzen zo onzeker zijn, is het een goed moment om je te oriënteren op duurzamere verwarmingstechnieken. Met een hybride warmtepomp kun je jouw gasverbruik met 70 procent naar beneden brengen. Hij verwarmt je woning door middel van elektriciteit en gebruikt alleen gas vanuit de cv-ketel voor tapwater en om je woning op heel koude dagen te verwarmen. Jan  Liefting, senior productmanager bij Feenstra, beantwoordt veel gestelde vragen over hoe je kan besparen met een hybride warmtepomp.

Hoeveel gas kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

“Als je kijkt naar de verwarming van je woning, kan je 70 procent gas besparen met een hybride warmtepomp. Een cv-ketel zorgt voor warm tapwater voor je douche en kranen en maakt warm water voor je verwarming. Een gemiddelde woning gebruikt ongeveer 1500 m3 gas, waarvan grofweg 300 m3 voor de badkamer gebruikt wordt en 1200 m3 voor verwarming. Met een hybride warmtepomp kun je dan 840 m3 besparen.

Je hebt de cv-ketel nog wel nodig voor het tapwater, maar dat is ook een voordeel. Het opwarmen van tapwater vraagt namelijk veel vermogen en de cv-ketel kan dat leveren. Je hebt dus – in tegenstelling tot volledig elektrische warmtepompen – geen aparte boiler nodig. Zeker in bestaande woningen waar we toch al niet zoveel ruimte hebben, is een hybride warmtepomp een perfecte combinatie. Je plaatst weliswaar nog steeds een extra apparaat in je huis, maar je verliest veel minder ruimte dan wanneer je ook nog een voorraadvat van 300 liter nodig hebt voor je warm tapwater.”

Moet ik veel aanpassingen doen in mijn woning?

“In principe kan je een hybride warmtepomp gewoon op je bestaande afgiftesysteem laten draaien, dus het werkt met bestaande radiatoren of met vloerverwarming die je al hebt. Een voordeel van dit type warmtepomp is daarnaast dat je woning niet tiptop geïsoleerd hoeft te zijn. Woningen vanaf 1990 zijn vaak al geschikt. Rond die tijd stond in het Bouwbesluit al dat er een minimale hoeveelheid isolatie aanwezig moet zijn en dat is eigenlijk al voldoende.

Woningen die ouder zijn en zijn nageïsoleerd, kunnen ook een hybride warmtepomp gebruiken. Het is dus – in tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp – geen noodzaak om je hele huis te isoleren. Natuurlijk blijft isoleren altijd  een goede investering. De warmte blijft langer in je woning, waardoor je dus ook minder hoeft op te wekken.”

Besparen met een Hybride warmtepomp

Hoe weet ik of mijn afgiftesysteem geschikt is voor een hybride warmtepomp?

“Bij Feenstra kijken wij voor de installatie altijd naar de kwaliteit van het afgiftesysteem en of deze geschikt is voor de hybride warmtepomp. Het systeem werkt altijd efficiënter als je met een wat lagere aanvoertemperatuur kan werken. Stel dat jij de winter zou doorkomen met een aanvoertemperatuur van 50 graden, dan weet je dat de hybride warmtepomp beter zal werken dan wanneer je 70 graden nodig hebt om het comfortabel warm te krijgen in huis. Het systeem zal dan namelijk minder snel de cv-ketel bijschakelen.

Vaak zijn de bestaande systemen goed geschikt. Ben je benieuwd of jouw systeem geschikt is? Kijk dan eens samen met je installateur of de aanvoertemperatuur terug kan naar 50 graden. Als je woning dan nog steeds op de juiste temperatuur blijft, weet je dat je met een warmtepomp een goed rendement gaat halen en je het comfortabel warm blijft houden in de wintermaanden.”

Anderen lazen ook:  Vloerisolatie: Het belang en verschillende soorten

In hoeverre beperk ik mijn CO2-uitstoot?

“Doordat een hybride warmtepomp elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van je woning, stoot je veel minder CO2 uit. Bij een gemiddelde woning kan dat oplopen tot een besparing van zo’n 40 procent. Het heeft dus direct een positieve impact op het milieu, maar je bent nog niet CO2-neutraal. Wat je je moet realiseren, is dat je met een hybride warmtepomp weliswaar gas bespaart, maar wel relatief meer elektriciteit gaat verbruiken.

Je uitstoot wordt wel minder, maar is nog niet neutraal. Dat komt doordat het opwekken van elektriciteit vaak nog gebeurt in centrales waar fossiele brandstoffen worden verbrand. Gelukkig wordt steeds meer elektriciteit duurzaam opgewekt. De verwachting is dat elektriciteit over een aantal jaren heel duurzaam is. In combinatie met groen gas ben je dan meteen CO2-neutraal.”

Hybride warmtepomp

Kan ik niet beter direct overstappen naar een volledig elektrische warmtepomp en aardgasvrij zijn?

“Dat kan, maar hoeft niet. Als je je woning verder gaat isoleren, is een hybride warmtepomp misschien alleen maar een tussenoplossing. Dan zal je na 15 jaar, wanneer de hybride warmtepomp vervangen zou moeten worden, misschien wel een volledig elektrische warmtepomp installeren. Maar het is ook een prima eindoplossing. Als je in de toekomst groen gas hebt, dan kan je jouw woning prima op een duurzame manier met een hybride warmtepomp verwarmen.

Waar je eigenlijk altijd over na moet denken is: ‘Kan ik mijn huis nog beter isoleren?’ en ‘Kan ik mijn huis energieefficiënter maken?’. Daar moet je altijd in blijven investeren, want energie die je niet hoeft te gebruiken of op te wekken, scheelt weer in de CO2-uitstoot. Uiteindelijk zullen een hoop woningen zodanig geïsoleerd worden dat een volledig elektrische warmtepomp prima toepasbaar is. Maar er zullen ook huizen zijn waar het gewoon niet lukt. Er zijn huizen die je niet kostenefficiënt kan isoleren en dan biedt een hybride warmtepomp de uitkomst.”

Ik kan dan wel veel besparen met een hybride warmtepomp, maar is het niet belastend voor het net?

“Als iedereen overstapt naar elektrisch verwarmen, wordt het net ook extra belast. Maar in praktijk blijkt de belasting van het elektriciteitsnet door een hybride warmtepomp mee te vallen. Dat komt omdat het vermogen niet zo groot hoeft te zijn. Als je een volledig elektrische warmtepomp neemt voor je woning, vraagt het systeem aardig wat stroom. Bij een hybride hoeft dat niet, omdat het eigenlijk alleen maar verwarmt in díe periodes waarin het niet al te koud is. Hij heeft daardoor minder vermogen nodig.

Als je kijkt naar ons klimaat, dan is het maar een aantal dagen in het jaar echt heel koud. Op zulke momenten voldoet je hybride warmtepomp wellicht niet volledig aan je warmtevraag en dan springt de cv-ketel bij. Ook om het net minder te belasten, is besparen met een hybride warmtepomp dus een fijne oplossing.”

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra