Een bijdrage leveren aan de energietransitie in jouw wijk? Dat zagen Jeroen en zijn vrouw Laura wel zitten. Samen gingen ze de uitdaging aan om een jaren 30-woning aan de Vliet in Den Haag te kopen en duurzaam te renoveren. Hup, van het aardgas af en het energielabel verbeteren van G naar A. Jeroen deelt hoe hij het project heeft beleefd.

Hoe ontstond het idee om aan dit project te beginnen?

“In augustus 2018 kwamen mijn vrouw en ik langs een jaren 30-woning in Den Haag. We hebben twee zoons van 2 en 5 jaar en we waren voor ons gezin op zoek naar een woning die we zelf konden verduurzamen. We zijn allebei werkzaam in de duurzaamheid. Laura is blogger voor duurzame lifestylemerken en ik houd me bezig met energieprojecten bij duurzame energieleverancier Greenchoice. We besloten de woning te kopen en aan de slag te gaan.

In februari 2019 zijn we gestart met de renovatie. Het doel van de verbouwing was het realiseren van veel wooncomfort met gebruik van natuurlijke materialen. En wij hebben ervoor gekozen om de woning waar mogelijk in ere te herstellen, we houden van de sfeer van een jaren 30-huis. Daarnaast wilden we volledig van het aardgas af en het energielabel verbeteren van label G naar A. Op dit moment zijn we met het laatste schilderwerk bezig en binnenkort starten we met de aanleg van de tuin.”

Binnenkijken duurzame jaren-30 woning

Is het gelukt om volledig van het aardgas af te gaan?

“Dit is zeker gelukt. Ons doel was energielabel A, maar we hebben nu zelfs A++. Dat is dus beter dan we hadden verwacht. Dit komt deels doordat onze zonnepanelen een hoger aantal Wattpiek leveren dan we vooraf hadden ingeschat. Ik verwacht dat onze zonnepanelen ongeveer in de helft van ons stroomverbruik kunnen voorzien.

Het resterende deel nemen we af uit lokale energieprojecten waar Greenchoice mee samenwerkt. Op die manier is onze energievoorziening nu 100 procent duurzaam en in Nederland opgewekt. We verwarmen elektrisch met een lucht-waterwarmtepomp en dat bevalt ons uitstekend. De buitenunit horen we nauwelijks en de vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur in huis. Geen tikkende radiatoren meer. Sterker nog, helemaal geen radiatoren meer.”

Binnenkijken duurzame jaren-30 woning

Welke natuurlijke materialen zijn er tijdens de verbouwing gebruikt?

“Ons huis is bijna 100 jaar oud. Uit de bouwkundige keuring bleek dat de constructie nog in verrassend goede staat was. We hebben ervoor gekozen om dampopen te isoleren, zodat het huis kan blijven ‘ademen’. Er was voor ons geen twijfel over het gebruik van natuurlijke producten. Voor alle voorzetwanden hebben we jute gekozen en de vloer van de zolder is geïsoleerd met Metisse: gerecycled textiel. Voor de timmermannen waren deze natuurlijke producten een verademing. Ze vonden het fijn spul, veel beter dan glaswol.

Een tip vanuit mij: check vooraf goed of jouw gemeente subsidie geeft voor isolatiemateriaal en controleer of het product dat je kiest voldoet aan de voorwaarden.”

Binnenkijken duurzame jaren-30 woning

Zo’n verbouwing is best een uitdaging. Wat waren jullie beweegredenen?

“Eigenlijk wilden we ons huis al jaren verduurzamen, maar hiervoor woonden we in een VvE-complex. Voor elke ingreep moesten 42 huiseigenaren het met elkaar eens worden. Toen onze jongens net 1 en 4 waren, besloten we dat we een duurzaam huis voor ons gezin gingen regelen.

Waarom? Ja, dat werd ons vaak gevraagd. Ons antwoord: waar breng je het meeste tijd door met je gezin? Precies, in je huis. Dan wil je toch ook dat je huis toekomstbestendig en comfortabel is? Onze kinderen spelen nu urenlang op een warme marmoleumvloer die is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Bovendien hebben we geen last meer van klapperende ramen en tocht in huis.

Anderen lazen ook:  5x Boeken over duurzaamheid

De rust van een goed geïsoleerd huis is heerlijk. En ja, het is ook duurzaam. Uiteindelijk kunnen we niet door op de fossiele voet. Dat weet iedereen. Toch gebeurt er nog te weinig. Wij zijn alvast begonnen en we delen onze ervaring graag met andere huiseigenaren die ook de overstap naar een duurzame woning willen maken.”

Binnenkijken duurzame jaren-30 woning

Zou je het zo nog een keer doen?

“Tijdens het laatste gesprek met de aannemer zei mijn vrouw: ‘Er waren momenten dat we er echt wel even klaar mee waren.’ Hij moest lachen en vertelde ons dat de meeste particulieren al na vier weken de handdoek in de ring gooien. Eerlijk gezegd kunnen wij ons dat wel voorstellen.

We hebben zelf namelijk ook absoluut niet stilgezeten. In verband met de kosten hebben we meer werk zelf verricht dan we hadden verwacht. Al het voorbereidende sloopwerk zoals een balkon van gewapend beton weghakken met een breekhamer of op twee verdiepingen alle plafonds en vloeren verwijderen. Het is fysiek zwaar werk en ondertussen heb je ook nog werk, sport en een gezin. Dat is soms best pittig”.

Binnenkijken duurzame jaren-30 woning

Is het gelukt om binnen jullie budget te blijven?

“Onze renovatie hebben we binnen ons budget kunnen realiseren. Dit komt deels ook omdat we bij het vaststellen van het budget rekening hebben gehouden met bijkomende kosten. Je moet niet zomaar bedragen uit de media overnemen, want die noemen vaak alleen de kosten van de energiemaatregelen. Wanneer je je huis isoleert, is er een grote kans dat je ook het stucwerk wilt vernieuwen of het houtwerk een nieuwe schilderbeurt wilt geven. Neem in je budget dus dat soort kosten mee en besef je dat in de huidige markt arbeidsuren en materiaalkosten via aannemers en installateurs hoger liggen dan een aantal jaar geleden.

Het goede nieuws is dat er inmiddels meer subsidieregelingen zijn om particuliere huiseigenaren op weg te helpen. Zo is er de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen en zonneboilers. Er zijn gemeentelijke subsidies voor bijvoorbeeld isolatie en de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) geeft een bijdrage voor ventilatiesystemen en duurzame beglazing.

De investering die je in je woning doet, moet je breder zien dan alleen besparing op de energierekening. Het toekomstbestendig maken van je huis zorgt voor een hogere woningwaarde. De Universiteit Tilburg heeft onderzocht dat woningen met energielabel A of B gemiddeld €6.000 meer opleveren bij de verkoop dan woningen met energielabel F of G.

Onze bank bood ons overigens ook nog een mooie rentekorting op de hypotheek aan bij het behalen van ons energielabel A. Maar misschien is het nog wel het belangrijkste dat je leeft in een comfortabel en duurzaam huis. Dat kun je niet in geld uitdrukken. Dat is gewoon elke gezonde minuut waard, toch?”

 

Foto’s: Henny van Belkom

Dit artikel is een bewerkte versie van het interview uit Groener Wonen 02 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.