Het is kenmerkend voor Nederland dat het regelmatig regent in ons land. Wist je dat je regenwater prima kan gebruiken voor in je tuin? Dat kan je enorm schelen in je waterverbruik. We geven je tips hoe je regenwater het beste kan opvangen.

Doordat regenwater weinig kalk en geen chloor bevat is het prima te gebruiken in de tuin. Je kan dus gerust je tuin of terrasplanten besproeien met water wat je zelf opvangt. Dat bespaart je niet alleen geld, maar het is ook nog eens duurzaam én je maakt je planten blij.

Eenvoudig regenwater opvangen met een regenton

De meest simpele manier om regenwater op te vangen is met behulp van een regenton. Je koppelt de ton eenvoudig aan de regenpijp. Wanneer de regenpijp is aangesloten op het riool, is het handig om de regenton te voorzien van een vulautomaat. Op die manier stroomt het water direct in de ton en al het overtollige water gaat weer via de regenpijp het riool in. Zo loopt je regenton dus nooit over.

Regenwater opvangen in een regenton

Wil je regenwater gaan opvangen met een regenton? Lees dan ook even deze handige tips:

  • Heb je een grote tuin? Dan is het slim om meerdere regentonnen te plaatsen. Zo kun je een groot deel van je tuin besproeien met het regenwater dat je hebt opgevangen. Het scheelt je bovendien ook heen en weer sjouwen met gieters.
  • Voorkom dat je ton kapot vriest in de winter. Laat je ton volledig leeglopen en dek het af zodat er geen water in kan tijdens de koude wintermaanden.
  • Een regenton met een kraantje waarmee je de gieter kan vullen is ideaal. Zet je ton eventueel op een verhoging zodat de gieter er makkelijk onder kan.

Waterreservoir

Je kan regenwater ook opvangen in een waterreservoir. Een ton bij de regenpijp is snel geplaatst, maar een waterreservoir plaatsen vraagt goede voorbereiding. Zorg voor een stevige ondergrond die waterpas is. De omtrek van de ondergrond zou iets groter moeten zijn dan het reservoir zelf.

Anderen lazen ook:  12 tips en weetjes over compost

Regenwater

Wadi

Het komt voor dat er meer regen valt dan je regenton(nen) of tuin aankan. Door de klimaatverandering is het weer soms onvoorspelbaar en kunnen plotseling hoosbuien vallen. Om wateroverlast te voorkomen kun je een wadi aanleggen. Dat is een soort kuil waar overtollig regenwater naartoe stroomt, zodat je terras of tuin niet blank komt te staan. Het water kan hier langzaam in de bodem zakken. Lees hier meer over waterinfiltratie in de tuin.

Een wadi hoeft geen ‘kale kuil’ in je tuin te zijn. Plaats op het diepste punt planten die tegen droogte kunnen én flink wat vocht opnemen. Plaats daarnaast iets hoger planten die minder vocht nodig hebben. Op die manier maak je van een wadi een interessante biotoop in je tuin.

Ondergrondse watertank

Als je het liefst al het regenwater in je tuin wilt opvangen, kun je een ondergrondse watertank overwegen. Het plaatsen van zo’n tank is echter wel kostbaar en is niet zomaar gedaan. Een groot deel van je tuin zal overhoop gehaald moeten worden. Het is daarom verstandig om een watertank te laten plaatsen wanneer je toch al bezig bent met het renoveren van je tuin of een nieuwe tuin aanlegt. Het voordeel van een ondergrondse watertank is dat je het regenwater ook kan gebruiken om bijvoorbeeld je toilet door te trekken.

Regenwater opvangen in de tuin

Groene tuin

Wie zich verdiept in een duurzame tuin, weet dat bestrating geen positieve bijdrage levert. Een groene, levende tuin zorgt voor meer biodiversiteit en zorgt ervoor dat overtollig regenwater beter afgevoerd wordt door het riool. Plaats daarom meer groen in je tuin. Een verhouding van 70% groen en 30% bestrating is ideaal voor de natuurlijke tuin.

Heb je geen groene vingers en wil je een groot terras? Kijk dan eens naar speciale bestrating, waarin regenwater makkelijk kan wegzakken naar de ondergrond. Bij deze trendtuinen zijn bijvoorbeeld speciale tegels gebruikt.

Groener Wonen nieuwsbrief