Een overschot aan zonne-energie kun je terugleveren aan het net, dit heet salderen. Het is één van de aspecten die zonnepanelen zo aantrekkelijk maken, maar de salderingsregeling wordt afgebouwd. De vraag van veel eigenaren van zonnepanelen is dan ook: ‘Wat is beter, mijn zonne-energie salderen of opslaan?’

Overschot zonne-energie salderen

Wanneer je meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt en dus een overschot hebt, kun je verschillende dingen doen. De meest voorkomende optie is het overschot aan zonne-energie terugleveren aan het net. Dit heet salderen. De meesten kiezen hiervoor, omdat het loont! Wanneer je energie teruglevert, wordt dit van je rekening afgestreept wanneer je energie van het net afneemt. Nog mooier is het als je aan het eind van de streep plust… Via je energieleverancier krijg je een terugleververgoeding voor elke kWh die je aan het net teruglevert. Hoe hoog dit is, verschilt per energieleverancier. Duurzame energieleverancier Greenchoice moedigt zonne-energie aan en stimuleert een ieder die zelf zonne-energie opwekt met een hoge vergoeding.

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd, tot hij in 2031 helemaal stopt. Vanaf dat moment krijg je enkel nog de vergoeding die jouw energieleverancier biedt, maar verdwijnt het belastingvoordeel. Velen vragen zich daardoor af of er ook alternatieven zijn voor salderen, zoals bijvoorbeeld alle overtollige energie opslaan en deze gebruiken op het moment dat de zon niet schijnt en je zelf geen energie opwekt, waardoor je dus niet meer afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

zonne-energie opslaan

Energie opslaan

Een bekend systeem om energie mee op te slaan is de Tesla Powerwall, de accu voor thuis die de autofabrikant op de markt bracht. Je plaatst de accu aan de muur, slaat de energie op en gebruikt deze wanneer je geen energie opwekt. Het is een mooi systeem en er komen steeds meer van dergelijke systemen op de markt. Toch is het op dit moment nog erg kostbaar. Voor een thuis-accu betaal je ongeveer 7000 euro. Ook is de verwachting dat de accu’s een kortere levensduur hebben dan de zonnepanelen, waardoor je deze dus minimaal een, maar misschien ook wel meerdere keren moet vervangen. Zolang de salderingsregeling nog bestaat, is salderen dan ook absoluut de voordeligste optie.

Anderen lazen ook:  Sneeuw op zonnepanelen

Auto als batterij gebruiken

Eigenlijk is een elektrische auto al een soort thuisbatterij. Door te laden wanneer de zon volop schijnt en je dus een overschot aan zonne-energie hebt, sla je de zonne-energie op in je auto.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.