Zonder gevelisolatie gaat veel van de warmte in huis verloren. Daardoor zul je waarschijnlijk sneller de verwarming aanzetten en krijg je een hogere energierekening. Bij een gemiddelde hoekwoning kun je door gevelisolatie zo’n 850 euro per jaar op je energierekening besparen.

Isoleren woning

Hoe werkt het?

Bij het isoleren van de buitengevel van de woning wordt isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Vervolgens wordt dit afgewerkt met bijvoorbeeld stucwerk of gevelplaten. Het aanbrengen van gevelisolatie kun je goed combineren met het vervangen van slechte kozijnen. Wil je de huidige kozijnen behouden? Dan zijn er verschillende opties om isolatie en kozijnen goed op elkaar aan te laten sluiten.

Het isoleren van de buitengevel is flink duurder dan spouwmuurisolatie. Het is echter een uitkomst voor woningen zonder spouwmuur of met een spouwmuur die niet geïsoleerd kan worden. Daarnaast is het een goede optie wanneer je al van plan bent groot onderhoud aan de buitengevel te plegen en wanneer je de woning energieneutraal wilt maken. De prijzen variëren sterk per type woning. Het varieert van zo’n 5.000 euro voor een tussenwoning tot 15.000 euro voor een vrijstaande woning.

Dibotherm is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het isoleren van de buitengevel, zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw. In nieuwbouwwoningen passen ze dit toe door de isolatie direct tegen de constructieve wand te plaatsen. Bij bestaande woningen wordt de isolatie op de wand geplakt, met daaroverheen een mortelweefsellaag. De muur wordt vervolgens afgewerkt met sierpleister of tegelwerk.

Isolatiemateriaal aanbrengen

Wat zijn de voor- en nadelen van gevelisolatie?

Het grote voordeel van buitengevelisolatie is volgens Dibotherm dat je onbeperkt de ruimte hebt. Je levert niet in op ruimte aan de binnenkant en hoeft geen rekening te houden met de beperkte ruimte in de spouw. Gevelisolatie aan de binnenkant is een uitkomst voor wie geen spouwmuur heeft en/of de buitenkant van de woning niet mag aanpassen. In dit geval plaats je bijvoorbeeld een voorzetwand tegen de buitenmuur met isolatiemateriaal. Een andere optie is het aanbrengen van warmtereflecterende folie of het plaatsen van kant-en-klare panelen.

Anderen lazen ook:  Isolatie, hoe financier je dat?

Een van de nadelen van binnengevelisolatie is dat je ruimte inlevert en een verhoogd risico op vochtproblemen krijgt. Doordat het isolatiemateriaal aan de binnenkant wordt geplaatst, lever je ruimte in. Daarnaast kun je te maken krijgen met een schommelende temperatuur in huis en een groter risico op vochtproblemen.

Groener Wonen nieuwsbrief