De nieuwe versoepelingen maken het mogelijk om in  sommige winkels op afspraak tijdens een bepaald tijdslot te shoppen. Maar, wie maar tien minuten de tijd heeft om de hele winkel door te gaan, kan in zijn haast makkelijk een miskoop doen. Met deze vijf tips voorkom je miskopen en verspilling tijdens het winkelen.

  1. Maak een lijstje

Of je nu naar de kledingwinkel of naar de bouwmarkt gaat, maak van tevoren een lijstje. Hierop noteer je wat je in elk geval wel moet hebben. Dit geeft tijdens het winkelen meer houvast. Heb je alles van je lijstje afgestreept en houd je nog tijd over? Dan kun je rustig even rondkijken voor eventuele extra’s.

  1. Bekijk vooraf het assortiment

Zowel kledingwinkels als woon- of elektronicawinkels laten vaak hun assortiment via de website of sociale media zien. Bereid je voor op je winkelbezoek door het assortiment goed door te nemen. Vergelijk verschillende merken of versies van een product vooraf met elkaar. Dan weet je precies welk product je nodig hebt. Moet je dit nog doen in de winkel, dan is de kans groot dat je door de tijdsdruk niet goed leest en met het verkeerde product de winkel uit loopt.

voorkom een miskoop en verspilling

  1. Winkel alleen

In sommige gevallen is het mogelijk om je kinderen mee te nemen naar de winkel. Of leek het je enorm gezellig om samen met een vriendin een tijdslot te reserveren. Toch kun je dit beter niet doen. Als je alleen winkelt, kun je beter focussen op wat je nodig hebt en is er minder afleiding.

  1. Doe geen impulsaankopen

Wanneer je weinig tijd hebt, ben je misschien geneigd een product sneller in je mandje te leggen dan anders. Doe dit niet! Koop alleen wat je echt nodig hebt en laat je niet verleiden tot een impulsaankoop. Door het gebrek aan tijd, is de keuze niet bewust. Mocht je achteraf twijfelen kun je altijd een nieuwe afspraak maken of contact opnemen met de winkel om te vragen naar de mogelijkheden voor het verzenden van een artikel.

  1. Pas kleding altijd

Doordat je aan tijd gebonden bent, kan het verleidelijk zijn kledingstukken of schoenen te kopen zonder ze te passen. Dit is niet slim, want de kans is groot dat de pasvorm niet juist is. Ook kun je pas zien hoe een kledingstuk staat, als je het daadwerkelijk aan hebt. Voorkom dan ook teleurstelling! Je kunt beter iets minder kleding kopen die je weloverwogen koopt, dan met een lading kledingstukken zitten waar je eigenlijk niets mee kunt.

Anderen lazen ook:  Groene voornemens voor het nieuwe jaar

voorkom een miskoop

Toch een miskoop gedaan? Zo voorkom je verspilling!

Heb je toch een item gekocht, waar je achteraf spijt van hebt gekregen? Gooi het dan niet weg en laat het ook niet verstoffen in de kast. Er zijn verschillende opties om jouw producten een tweede leven te geven!

  • Kledingbibliotheek/kledingruil: op verschillende plekken in Nederland én online zijn er initiatieven die het mogelijk maken om kleding te ruilen.
  • Verkoop het: op platforms als Vinted en Marktplaats kun je voor kleding en andere producten een tweede leven vinden. Ook zijn er op Facebook en andere sociale media vaak verkoopgroepen te vinden, bijvoorbeeld in jouw stad of regio.
  • Maak een retourafspraak: ook al moet je een nieuw tijdslot reserveren om je producten te retourneren of moet je ervoor naar een pakketpunt om een pakketje af te geven, doe het wel. Het is eeuwig zonde als een product ongebruikt in de kast blijft liggen, terwijl het door een ander goed gebruikt kan worden.

Bewust shoppen

Wist je dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende sectoren is? Dit heeft onder andere te maken met het productieproces maar vooral ook met de manier waarop we met kleding omgaan. In de nieuwste editie van Groener Wonen vertelt Edith Dohmen hier meer over. Zij geeft tips voor vintage shoppen, maar ook tips om duurzamer met je kleding om te gaan. Zoals bijvoorbeeld het verwijderen van nare geurtjes en vlekken.

De nieuwe editie van Groener Wonen ligt nu in de winkel én is te verkrijgen via de Vipwinkel.