Zustainabox is een initiatief van Manon van Leeuwen en Ruben Havertz, een Rotterdammer en een Amsterdammer met een groot hart voor de natuur, het klimaat en het milieu. Genietend van het leven stellen ze praktische en inspirerende duurzame boxen samen vol ecologische producten.

Hoe is Zustainabox ontstaan?

“Ik was iemand met een groot huis en een dikke auto die zes keer per jaar op vakantie ging. Sinds mijn vijftiende at ik vegetarisch, maar dat kwam in eerste instantie omdat ik een paardenmeisje was. Verder was ik vooral een grootgebruiker die van het leven genoot en verslaafd was aan shoppen. In 2016 zag ik de documentaire Before The Flood en zette ik serieus huilend de televisie uit. Toen realiseerde ik me pas wat ons gedrag hier in het westen wereldwijd veroorzaakt. Alle verfstoffen die in de rivieren terechtkomen waardoor mensen zich niet meer kunnen wassen en alle fabrieken die zoveel CO2 uitstoten.

Vanaf toen ben ik me in duurzaamheid gaan verdiepen. Ik vertelde mijn beste vriendinnen, onder wie mijn zusje, dat ik tot mijn vijftigste verjaardag op 15 januari 2018 geen nieuwe kleding meer zou kopen als challenge. Iedereen moest heel erg lachen, maar ik hield vol, shopte enkel tweedehands en vond het hartstikke leuk. Op mijn vijftigste zou ik weer gloednieuwe kleding mogen kopen en ik gaf mezelf nog een cadeau: vijftig dagen Spaans leren en backpacken in Nicaragua.

Helaas liep het anders. Op mijn vijftigste verjaardag heb ik mijn zusje begraven. Compleet onverwacht werd ze uit ons leven gerukt. Ik ben nooit naar Nicaragua gegaan en heb ook geen nieuwe kleding meer gekocht. Op dat moment, terwijl ik me toch al verwonderde over de wereld, kreeg ik een extra zet. Ik ben nog meer gaan lezen en documentaires gaan kijken over klimaat en ik verduurzaamde als bestuurder van een grote huishoudorganisatie het hele bedrijf. Al het plastic ging de deur uit en ik werd klimaatcoach. Uiteindelijk dacht ik: ik kan wel blijven roepen over de gevolgen van onze levensstijl, maar ik wil echt iets doen.

Op mijn 51e verjaardag sloot ik mezelf een weekend op in een huisje en bedacht ik Zustainabox, waarmee ik mensen wil laten zien dat een ecologische lifestyle heel leuk is en dat je écht blij wordt van anders consumeren. In juni 2019 ging de 100% plasticvrije en plantaardige box online. We schrijven Zustainabox met een Z voor mijn zus.”

Anderen lazen ook:  Groene aanslag verwijderen op een milieuvriendelijke manier

Waarom is het belangrijk om over te stappen naar duurzame alternatieven van schoonmaakproducten?

“De producten die je toch al in huis hebt, moet je zeker niet weggooien. Maak ze eerst op en vervang ze dan pas. De hoeveelheid afval die wij creëren is vrij ernstig. Als je producten op zijn, kun je ze vervangen door duurzame alternatieven. De micro-plastics die overal inzitten, bijvoorbeeld in schuursponsjes, komen namelijk in je bloed terecht. In totaal eten we met z’n allen per maand een creditcard aan plastic op.”

“Ook zijn natuurlijke schoonmaakproducten beter voor je portemonnee, omdat je er gewoon veel langer mee doet. En als je een beetje oog hebt voor design en een mooie keuken weet je dat producten van duurzame materialen ook nog eens veel mooier staan. Wat dacht je van houten producten, duurzame zeepblokken en een mooie aluminiumvariant van een afwasborstel? Daarmee kun je al die plastic zooi met nylonharen de deur uitdoen.”

Hangt er echt een prijskaartje aan duurzaam schoonmaken?

“Dat lijkt zo, maar met duurzame producten doe je veel langer, omdat je er minder van gebruikt. Voor 1 euro koop je in de winkel een handpompje met zeep, terwijl een duurzaam stuk zeep algauw 4 euro kost. Daarmee doe je wel drie keer zo lang en dat vergeten mensen vaak. Als je het geld niet hebt, houdt het op, maar bij veel mensen speelt onwetendheid een rol. Ze willen goedkoop eten en goedkope verzorgingsproducten, terwijl ze wel een grote televisie hebben. Ze willen hun geld dus best uitgeven, maar alleen aan dingen die ze belangrijk vinden.

Klimaatverandering lijkt voor velen te ver weg om interessant te vinden, maar je eigen lichaam heeft ook echt last van vervuilende producten. Het valt me overigens op dat inkomens niets zeggen over de bereidheid van mensen om duurzaam te leven. Er zijn hele sobere mensen die weinig uitgeven, maar alles wat ze doen wel 100% natuurlijk en plantaardig doen, want goed is voor de aarde. En er zijn hele rijke mensen die dat niet doen. Onze doelgroep is dus niet te verdelen in inkomensgroepen. Dat is heel bijzonder.”

Benieuwd naar Zustainabox? Neem dan een abonnement en krijg elke twee maanden een box vol 100% plasticvrije en plantaardige producten toegestuurd met items uit drie categorieën: personal care, social care en domestic care. Kijk voor meer informatie op www.zustainabox.nl

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2020.

Groener Wonen nieuwsbrief