Maar liefst een kwart van je gasverbruik gaat op aan warm water in badkamer en keuken. Wat minder vaak aan de warme kraan draaien heeft dus direct effect op je energierekening.

De gemakkelijkste manier om te besparen op warm water is minder lang en minder vaak douchen. Ga je van 7,4 minuten douchen naar 5 minuten douchen dan scheelt dat per persoon zo’n 35 euro per jaar, zo berekende Milieu Centraal. Deze besparing is uiteraard afhankelijk van de geldende gasprijs. Milieu Centraal rekende met de prijzen van januari 2024.

Minder vaak douchen kan natuurlijk ook. Elke dag onder de warme stralen staan is wel lekker maar niet echt nodig. Was je een paar keer per week aan de wastafel en je bent net zo schoon maar veel minder geld kwijt.

Er zijn nog meer manieren om je warmwaterverbruik te verminderen:

1.Koop een waterbesparende douchekop

Het lijkt een inkopper maar veel mensen hebben dit nog steeds niet gedaan. Toch kan dit zo’n 30 euro per persoon per jaar schelen, terwijl je niet inlevert op comfort. Er bestaan ook waterbesparende mondstukken voor de kraan.

2.Liever niet in bad

Kies liever voor een douche in plaats van een warm bad. Het bad vol laten lopen kost al snel 120 liter water, een douche van 5 minuten 60 liter.

3.Koop een thermostatische mengkraan

Hiermee is je douchewater sneller op temperatuur en dat scheelt gasverbruik.

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler werkt op dezelfde manier als een warmtepomp. Hij onttrekt warmte uit de buitenlucht of de omgevingslucht. Een warmtepompboiler verbruikt veel minder energie dan een standaard elektrische boiler. Door de warmtepomp wordt het water ongeveer tot zo’n 50 graden verwarmd, een verwarmingselement zorgt er daarna voor dat het water verder verwarmd wordt tot zo’n 65 graden. Dit om legionella te voorkomen. Een warmtepompboiler is heel geschikt om te combineren met zonnepanelen, zo kost het verwarmen van je water je nog minder. Sommige modellen kun je ook nog combineren met bijvoorbeeld zonnecollectoren. Is het warme water op, dan kan met het verwarmingselement een ‘boost’ gegeven worden om het water sneller te verwarmen.

Zonneboiler

Hierbij gaat het om een warmtecollector op het dak die water kan verwarmen middels zonne-energie. Dit systeem kun je combineren met de huidige cv-ketel, maar kan ook gecombineerd worden met een warmtepomp. Het door de zon verwarmde water wordt opgeslagen in een vat in huis. Is er weinig zon, dan springt je cv-ketel of warmtepomp bij.

Anderen lazen ook:  Ecologische woning met stro

Tip:

Voor energiebesparende maatregelen zoals een zonneboiler is er subsidie beschikbaar. Kijk maar eens op www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren

Keuken- of close-in boiler

Een close-in boiler is een kleine boiler die je bijvoorbeeld in je keukenkastje kunt plaatsen. De close-in boiler heeft meestal een kleine capaciteit (bijvoorbeeld 10 liter). Doordat de boiler dicht bij de kraan geplaatst wordt, is er minder warmteverlies en doordat de capaciteit klein is, hoeft er niet onnodig veel én lang water verwarmd te worden. Je kunt hiermee direct voorzien in warm water voor de keuken. Kies je voor een close-in of keukenboiler, dan is het wel belangrijk om goed te letten op het energielabel. Wanneer dit een slechte score heeft, heb je te maken met een zeer onzuinig apparaat en is de kans groot dat dit je geen besparing zal opleveren.

warm water

Warmteterugwinning douche

Al eens gehoord van de afkorting wtw? Dit staat voor warmteterugwinning. Hier wordt gebruik van gemaakt bij bijvoorbeeld mechanische ventilatie, maar ook bij het douchen kun je gebruik maken van warmteterugwinning. Een douche-wtw-systeem zorgt ervoor dat het koude water wordt ‘voorverwarmd’, waardoor er minder energie nodig is om het water verder op te warmen. Hierdoor bespaar je 40 tot 50 procent op een  douchebeurt.

Bij een douche-wtw wordt gewerkt met een warmtewisselaar. De leidingen van het koude en het warme water gaan allebei door de wtw-unit. Het koude water stroomt in de unit langs het warme, gebruikte douchewater. Hier kan het de warmte van het warme water overnemen en daardoor is uiteindelijk minder energie nodig als het water in de boiler of ketel terechtkomt. Je hoeft niet bang te zijn dat je ‘gebruikte’ douchewater gemengd wordt met het nieuwe water, de stromen blijven van elkaar gescheiden. Let wel op: Voor een douche-wtw heb je een thermostaatkraan nodig.

Tip:

Isoleer je leidingen door gebruik te maken van buis- of leidingisolatie. Een klus die je simpel en snel zelf kunt uitvoeren.