Loopt jouw energiecontract af of heb je nog een variabel contract? Dan vraag je je misschien af wat wijsheid is. Nu de eerste aanbieders weer vaste contracten aanbieden en de prijzen zelfs weer onder het prijsplafond duiken, lijkt de markt weer open te liggen. Maar waar doe je nu verstandig aan?

De energiemarkt lijkt na een turbulente periode, langzaam maar zeker weer wat te stabiliseren. De eerste aanbieders bieden inmiddels ook weer vaste contracten aan met prijzen die onder het prijsplafond duiken. Je kunt je dan ook afvragen of het slim is om meteen zo’n contract aan te gaan en zo zekerheid te hebben voor wanneer de markt weer uit balans raakt. Maar is die kans wel zo groot?

Joris Kerkhof is energie-expert bij vergelijkingssite Independer. Als geen ander houdt hij de markt nauwlettend in de gaten. Wij vroegen hem of het verstandig is om nu over te stappen. “Het belangrijkste voor consumenten is om te kijken welk tarief je op dit moment betaalt en welk type contract je hebt. Betaal jij voor je gas bijvoorbeeld nog 2 euro of 1,85 per m3 dan kun je echt al veel voordeligere contracten vinden”, legt Joris uit.

Vast of variabel

Voor mensen met een vast contract is het dus belangrijk om hun huidige tarief naast het actuele tarief te leggen. Wie een variabel contract heeft, maakt sowieso gebruik van prijsdalingen. Joris licht het toe: “Heb je een variabel contract, dan daalt jouw contract mee. Maar hoe snel dit daalt, is wel afhankelijk van jouw energieleverancier. Vergelijk daarom jouw huidige tarieven met de tarieven in de markt.”

Is jouw contract aan vernieuwing toe of heb je een variabel contract en twijfel je wat nu de beste keuze is, variabel of vast, dan kan dit een lastige keuze zijn. Een vast contract biedt je nu in elk geval de zekerheid van vaste tarieven. “Je bent dan ook verzekerd van die prijzen als het prijsplafond stopt op 1 januari 2024”, aldus Joris. De keerzijde is wel dat je dan ook niet meeprofiteert als de prijzen zakken.

energiecontract

Glazen bol

Of en wanneer die prijzen zakken, blijft natuurlijk altijd giswerk. “Het Internationaal Energie Agentschap heeft aangegeven dat zij verwachten dat de huidige inkoopprijzen stabiel blijven tot het eind van het jaar”, zo vertelt Joris. “Ze hebben daarbij wel gezegd dat ze natuurlijk geen glazen bol hebben, maar de extreme pieken van vorig jaar lijken achterwege. Het is dus maar de vraag of het op dit moment verstandig is om langer te wachten. Maar het is natuurlijk wel degelijk mogelijk dat de prijzen nog verder dalen.”
Verder is het sinds juni 2023 weer mogelijk om 3-jarige contracten af te sluiten. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die graag zekerheid willen. “Het is nog wel even de vraag wat de tarieven voor zo’n meerjarig contract zijn, maar ik verwacht wel dat deze onder het prijsplafond liggen. Overigens zijn ze dan nog steeds bijna twee keer zo hoog als voor de energiecrisis”, aldus Joris.

Anderen lazen ook:  Feiten en fabels over windenergie

Dynamisch contract

Naast een vast of variabel contract is er ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een dynamisch contract. Hierbij krijg je per dag een wisselende prijs voor je stroom of gas. Zo betaal je bijvoorbeeld minder wanneer er veel aanbod en weinig vraag is, maar meer als het aanbod laag en de vraag juist hoog is. Je weet vaak een dag van tevoren wat de prijzen zijn. Voor stroom kunnen deze prijzen zelfs wisselen per uur. Dat maakt deze optie aantrekkelijk voor mensen die zelf goed kunnen indelen wanneer ze gebruik maken van energie. Wanneer jij bijvoorbeeld thuiswerkt en overdag kunt wassen, kan dit lonen. Vaak zijn dynamische energiecontract per maand opzegbaar. Je zou dit dus ook altijd kunnen uitproberen om te ontdekken of het iets voor je is.

Verduurzaming en je energiecontract

Wanneer je verduurzamingsmaatregelen hebt toegepast, heeft dit onmiskenbaar een effect op je energierekening. Zo verlaag je met isolatie je verbruik op het gebied van verwarming. Wie van het gas af is, heeft waarschijnlijk een hoger elektriciteitsverbruik dan een gemiddelde woning. Daar loop je wellicht al tegenaan bij de verbruiksgrens van het prijsplafond. Waar moet je rekening mee houden als het gaat om energiecontracten?

Joris: “Als je je woning geïsoleerd hebt, dan bespaar je op je verbruik, dat is natuurlijk goed voor de portemonnee, want elke kuub gas die je niet hoeft te gebruiken om je huis te verwarmen hoef je ook niet te betalen. Ben je al van het gas af en heb je een warmtepomp, dan verbruik je wel wat meer stroom. Als je die stroom zelf opwekt met je zonnepanelen, dan scheelt dat ook geld. Je blijft dan mogelijk met je verbruik onder het prijsplafond van de overheid (2900 kwh en 1200 m³ en 0,40 cent per kwh en 1,45 per m³ als maximale tarieven).”

De tarieven van het prijsplafond liggen boven de huidige tarieven voor variabele en vaste contracten. Joris benadrukt daarom dat het prijsplafond geen korting oplevert voor wie nu een nieuw energiecontract afsluit. “Hoe lager je verbruik is, hoe interessanter het kan zijn om toch nog even te wachten met afsluiten tot de prijzen wellicht wat verder dalen, maar zoals gezegd; het is de vraag of dat dit jaar nog gaat gebeuren.”