Met zonnepanelen op je dak kun je jouw eigen stroom opwekken. Het vraagt om een eenmalige investering, maar daarna kun je wel je energierekening fors omlaag brengen. Niet zo gek natuurlijk dat zonnepanelen erg populair zijn. Maar hoe zit het nu als je zonnepanelen op het dak van je huurwoning wilt plaatsen? Mag en kan dat wel? Wij zochten het voor je uit.
Of je zonnepanelen kunt laten plaatsen op je dak is niet alleen afhankelijk van het dak zelf, maar ook of je het dak deelt met iemand of niet. Heb je boven jouw woning een ‘eigen’ dak? Dan kun je daar zonnepanelen op laten leggen, mits het dak daarvoor geschikt is. Deel je het dak, doordat je bijvoorbeeld in een appartementencomplex woont? Dan is het verhaal wat ingewikkelder.
Dit moet je vooraf weten
Het is als huurder noodzakelijk dat je vooraf met de verhuurder afspraken maakt, voordat je zonnepanelen op het dak van je huurwoning laat plaatsen. Zorg ervoor dat je toestemming hebt van je verhuurder om de zonnepanelen te plaatsen. Leg afspraken over het eigenaarschap, het gebruik en de verrekening van de kosten en baten van de panelen vast. Bespreek ook wat er gebeurt als je gaat verhuizen. Neem je de zonnepanelen niet mee? Spreek dan een vergoeding af voor de restwaarde.
Situatie: Je hebt een ‘eigen’ dak
Als je een ‘eigen’ dak hebt boven je huurwoning, kun je zelf in overeenstemming met je verhuurder zonnepanelen laten plaatsen. Spreek van tevoren goed af wie de eigenaar van de zonnepanelen wordt. Wil je zelf de eigenaar zijn? Dan plaats je de zonnepanelen op je eigen kosten. Spreek goed af wat er met de zonnepanelen gebeurt als je gaat verhuizen. Leg deze afspraken met je verhuurder vast in een contract. Wanneer je zelf de panelen laat plaatsen, zijn ze geen onderdeel van je huurwoning en ben je dus zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.
Wordt jouw verhuurder eigenaar van de panelen? Dan zal hij of zij de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je huurwoning betalen. Vaak verhogen ze dan wel jouw huurlasten om de zonnepanelen te bekostigen. Je energieverbruik zal omlaag gaan, maar je huur wordt waarschijnlijk hoger.
Situatie: Je hebt geen eigen dak
Woon je in een gehuurd appartement en heb je geen eigen dak boven je hoofd? Dan kan alleen de verhuurder zonnepanelen laten plaatsen. Het dak wordt immers gedeeld met anderen. Vraag je verhuurder of hij of zij wil investeren in zonnepanelen. Let er wel op dat je energielasten zullen dalen, maar je huurlasten wellicht omhoog gaan.
Je kan ook besluiten om zonnepanelen te huren. Een bijkomstig voordeel is dat je geen omkijken hebt naar de zonnepanelen. De installatie en het onderhoud worden voor je gedaan. Lees hier meer over de voor- en nadelen van zonnepanelen huren.
Verzekeren van zonnepanelen op het dak van je huurwoning
Bij een koopwoning zijn zonnepanelen vaak al meeverzekerd in een opstalverzekering. Bij een huurwoning heb je deze verzekering niet. Dat regelt de verhuurder. Het verzekeren van zonnepanelen zit daardoor iets anders in elkaar. Heeft de verhuurder ook de zonnepanelen laten installeren? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor de panelen en hoef jij als huurder niks te regelen. Heb jij zelf de zonnepanelen laten installeren? Dan is het goed om te kijken naar een verzekering. Je kunt zonnepanelen als huurder apart verzekeren via het ‘huurdersbelang’ in je inboedelverzekering. Daarmee kun je alle verbeteringen die je als huurder maakt aan de woning laten verzekeren.
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice
Heb ik als huurder recht op stroom van de panelen op het dak van het complex? Sommigen huurders krijgen dit namelijk al wel maar ik heb er nooit iets over gehoord
Wie betaalt het onderhoud-schoonmaken van zonnepanelen ? De huurder of de verhuurder.
Normaal is het schoonmaken om de vijf jaar voldoende.
Goede vraag. Dat is afhankelijk van wie de opdracht heeft gegeven voor het plaatsen van de zonnepanelen en de afspraken die gemaakt zijn. Heb je als huurder zelf zonnepanelen laten plaatsen? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Heeft de verhuurder de zonnepanelen geplaatst? Dan ligt het eigendom bij de verhuurder, maar dat betekent niet dat de verhuurder altijd verantwoordelijk is voor (de kosten van) het onderhoud. Om duidelijk te maken wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de kosten verdeeld worden, wordt meestal een schriftelijke overeenkomst opgesteld. Dit soort zaken zouden hierin vermeld moeten staan.