Een zonneboilercombi zorgt voor zowel warm water als de verwarming van je huis.
Met een standaard zonneboiler wordt het water voor bijvoorbeeld jouw badkamer en keuken verwarmd door zonne-energie. Deze boiler zorgt echter niet voor de verwarming van je huis. Dit gebeurt door een cv-ketel of warmtepomp. Maar een ketel of pomp verbruiken respectievelijk gas en elektriciteit. Een milieuvriendelijkere manier is om naast een zonneboiler ook zonnepanelen te plaatsen, die op hun beurt de energie opwekken voor je pomp. Dit neemt echter veel plek in beslag en dus is er nog een andere optie: de zonneboilercombi. Deze boiler verwarmt zowel het sanitaire water als het water voor de centrale verwarming van je woning.
Hoe werkt een zonneboilercombi?
Een zonneboilercombi bestaat net als een standaard zonneboiler uit zonnecollectoren op het dak en een voorraadvat met water. Bij de zonneboilercombi zit er nog een extra geïntegreerde cv-brander in dit voorraadvat. Dit vat is dan ook wat groter dan bij een standaard zonneboiler. De collectoren vangen zonlicht op en verwarmen zo de vloeistof in deze collectoren. Deze hete vloeistof stroomt via leidingen naar het vat en verwarmt het water in dit vat. Dit water kun je dan gebruiken in huis.
Maar de zonneboilercombi verwarmt ook het water dat nodig is om je woning te verwarmen. Dit werkt als volgt: de koud waterleiding, die normaal gesproken door je cv-ketel loopt en dus door de ketel wordt verwarmd, wordt omgeleid door het voorraadvat van de zonneboiler. Het warme water in dit vat verwarmt het water dat door de koud waterleiding loopt. Dit opgewarmde water loopt daarna door je radiotoren en verwarmt zo je woning. Mocht het water in dit voorraadvat niet warm genoeg zijn (doordat de collectoren op het dak niet genoeg zonlicht hebben kunnen opvangen), dan schakelt de geïntegreerde brander aan om het water verder op te warmen tot de gewenste temperatuur. Je cv-ketel wordt op die manier dus overbodig.
Lagere temperatuur
Het water in het voorraadvat van de zonneboilercombi wordt verwarmd tot ongeveer 60 graden. Dit is een stuk lager dan bij een cv-ketel. Deze verwarmt het leidingwater namelijk tot wel 90 graden. Het is daarom van belang om je verwarmingssystemen in huis aan te passen op deze lagere temperatuur van het aanvoerwater. Dit kan door middel van vloer- en wandverwarming of het gebruik van lage temperatuur radiatoren. Deze LT-radiatoren zijn wat groter dan de gebruikelijke radiator. Hierdoor kunnen ze bij een lagere temperatuur van het aanvoerwater toch genoeg warmte kan afgeven en ook wat sneller opwarmen. Zonder deze maatregelen kan je woning niet genoeg opwarmen. Om toch voldoende warmte in huis te generen, zal de brander van zonneboilercombi dus vaak aanschieten om het water nog extra te verwarmen. Zo verbruik je dus toch gas, waardoor de boiler een stuk minder efficiënt en energiezuinig is.