Water besparen in de badkamer is misschien wel een van de meest eenvoudige manieren om een bijdrage te leveren aan het klimaat. Het is iedereen wel bekend dat korter douchen op jaarbasis een grote impact heeft op je waterverbruik, maar wist je dat je water besparen in de badkamer zelf nog een stapje verder kan nemen? Ook met je toilet kun je besparen.
Korter douchen
Zoals we hierboven al vermelden kan je water besparen in de badkamer door minder lang onder de douche te staan. Met een douchebeurt van tien minuten verbruik je, afhankelijk van de douche, tussen de 90 en 150 liter water. Maak van je dagelijks douchebeurt vijf minuutjes in plaats van tien, en je bespaart al een heleboel water. Iets kouder douchen kan natuurlijk ook.
Wat als korter douchen niet lukt?
Ook al weten we dat het veel water scheelt, is het soms toch lastig om onze douchebeurt in te korten. Je hebt tijd nodig om je haren goed uit te spoelen en je te scheren. Dat korter douchen moeilijk is, weet ook Louck Jansen van Oxiwaterjet Europe: “Mensen willen graag 100 procent comfortabel douchen, maar zonder te veel water te verbruiken”. Daarom heeft Oxiwaterjet iets bedacht: “Met de Oxijet van Oxiwaterjet behoud je comfort en bespaar je 50 procent op waterverbruik en 35 procent op energieverbruik. De Oxijet voegt lucht toe aan de waterstraal, waardoor het water krachtig blijft. En een doorsnee gezin van vier mensen bespaart er ongeveer 500 euro per jaar mee.”
Op het toilet
Water besparen in de badkamer door minder te douche zou iedereen kunnen, maar minder naar het toilet is een stuk lastiger. We moeten allemaal onze behoeftes kwijt en daardoor gaat een hoop schoon water verloren. Per toiletbeurt spoel je al snel 10 liter water weg. Louck Jansen weet nog wel een oude truc om daarop te besparen. “In een stortbak zit veel water, dat na elke spoelbeurt weer wordt aangevuld. Je kan een wc-waterstop in het reservoir hangen, zodat er minder water uit komt. Het stopt de spoeling direct als je de knop loslaat. Je bepaalt dus zelf hoeveel water je doorspoelt. Toilet schoon? Loslaten en klaar. Dat bespaart al snel 50 procent”, legt hij uit.
Veel toiletten beschikken tegenwoordig ook over twee knoppen voor klein en groot waterverbruik. Maar met al deze besparende manieren ben je toch nog steeds veel water kwijt. Er zijn daarom ook toiletten waarmee je helemaal geen water het riool in spoelt. Want waarom zou je drinkwater gebruiken als er al jarenlang toiletten bestaan waarbij je geen water nodig hebt?
Geen nieuwe bespaarmethode
Ecosave levert en monteert al bijna 30 jaar producten om water mee te besparen. Het is namelijk niets nieuws. Daniel Vandy, eigenaar van Ecosave, weet nog goed dat ze in de jaren negentig een actie hebben gedaan in de gemeente Leiden. Daniel: “We gingen bij sociale minima kijken naar het waterverbruik, dat was namelijk veel hoger dan gedacht. En, men vergeet wel eens dat water een kostbaar goed is. We hebben bij al die huishoudens een wc-waterstop, een spaardouche en besparende kraan gemonteerd en daarmee ging het waterverbruik minstens 50 procent naar beneden. Ook het gasverbruik daalde. Die mensen hielden aan het eind van het jaar 700 tot 800 gulden over (circa 250 tot 300 euro). Dan pas besef je hoe kostbaar water is en dat je hierop kunt besparen zonder in te leveren op comfort.”
Droogtoiletten en composttoiletten
Naast douchekoppen biedt Ecosave ook droogtoiletten en composttoiletten aan. Een droogtoilet is een kleine toilet dat je overal kunt neerzetten. Daniel legt uit: “Je kunt met een droogtoilet alles gescheiden opvangen (urine, ontlasting en toiletpapier). Door het gescheiden op te vangen, slinkt het sneller. Heb je als stel een droogtoilet op de kamer? Dan hoef je dat meestal pas na een maand te verwisselen. Een chemisch toilet moet je veel vaker verwisselen.”
Verschil tussen een droogtoilet en composttoilet
Het verschil met een droogtoilet en composttoilet is ten eerste dat een composttoilet een groter systeem is. Je kunt op meerdere verdiepingen in huis een composttoilet plaatsen die allemaal zijn aangesloten op een grotere container naast de woning. Daniel vertelt: “Alles komt dan in die container terecht en daar kan het rustig composteren. Na twee à drie jaar kun je een kruiwagen vol compost eruit halen. Je spoelt het toilet dus niet door, maar je gooit er bijvoorbeeld houtkrullen bij. En omdat het direct afzuigt, blijft het toilet fris. Je ruikt niets!”
Meer water besparen in de badkamer
Naast te kijken waar je douche- en toiletgebruik kan veranderen, kun je ook water besparen in de badkamer door kleine aanpassingen. Met deze tips bijvoorbeeld:
- Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
- Ga liever onder de douche dan in bad
- Maak gebruik van een warmte-terugwinsysteem. Dat maakt gebruik van de warmte uit wegstromend douchewater om koud leidingwater mee te verwarmen
- Of verwarm je water met een zonneboiler
- Controleer regelmatig of je kranen niet lekken
- Gebruik een thermosstaatkraan. Met een knop stel je de gewenste temperatuur in zodat je niet zelf koud en warm water hoeft te mengen. Het water is dan sneller op een voor jou prettige temperatuur.
Dit artikel is een bewerkte versie uit het Water-dossier dat eerder is verschenen in Groener Wonen 02 2020 waarin je nog veel meer tips om water te besparen vindt. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.