Hevige regenbuien zijn niet meer ongewoon en komen steeds vaker voor. De vele regen kan op sommige plekken voor wateroverlast zorgen. Jij kan dit helpen tegengaan. Hoe? We leggen het je graag uit.

Waterinfiltratie in je tuin

Om wateroverlast te voorkomen is het belangrijk dat water goed in de bodem kan zakken. Daarom is een groene tuin beter dan een tuin vol met bestrating. Door grote oppervlaktes aan bestrating krijgt water namelijk bijna geen kans om in de bodem te zakken met als gevolg dat het in het riool terecht komt. Hoe groter de druk op de rioleren, hoe vaker straten blank komen te staan. Als je een handje wil helpen om wateroverlast te voorkomen, is het dus goed om tegels in je tuin te vervangen voor groen.

Regenwater opvangen

Een andere manier om wateroverlast te voorkomen is door regenwater op te vangen in je tuin. Dat kan het eenvoudigst met een regenton die je koppelt aan de regenpijp. Het regenwater stroomt daardoor niet direct naar het riool. Daarnaast bespaar je water doordat je het opgevangen regenwater goed kan gebruiken voor je tuin. Lees hier meer manieren om regenwater op te vangen.

Groendak

Groendak

Met een groendak help je ook wateroverlast tegen te gaan. Een groendak is bedekt met planten en kan daardoor ongeveer 50% van het regenwater opnemen. Bovendien dragen de daken ook bij aan de biodiversiteit in je tuin doordat ze aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen. Ze geven je huis ook een sfeervolle uitstraling.

Snelle manier om wateroverlast tegen te gaan

Meer groen in je tuin brengen en een groen dak laten leggen, vergen tijd. Een snelle en direct toepasbare manier om te helpen wateroverlast te voorkomen is door planten in je tuin te zetten. Ook zou je alvast een paar tegels in je tuin kunnen vervangen voor planten.