Steeds meer bedrijven hebben een B Corp certificering. En daar worden we blij van! Bedrijven met een B Corp certificering voldoen namelijk aan de hoogst geverifieerde standaarden. Dit op het gebied van transparantie, duurzaamheid en sociale impact. Maar wat houdt deze certificering precies in?

Wat is een B Corp certificering

B Corp is een keurmerk dat sinds 2006 wordt uitgereikt door B Lab, een Amerikaanse non-profitorganisatie die de wereldeconomie transformeert ten voordele van alle mensen, gemeenschappen en de planeet. Make business a force for good, is dan ook hun credo. B Corp is de afkorting van Benefit Corporations. Bedrijven met dit keurmerk worden dan ook erkend voor hun positieve impact op mens en milieu. De B Corp movement groeit in rap tempo, wereldwijd zijn er inmiddels ruim 4000 bedrijven met deze certificering, waarvan bijna 1000 in Europa. Bekende B Corps zijn onder andere Tony’s Chocolonely, Naïf, Auping en Yoghurt Barn.

Hoe kom je aan een B Corp certificering?

Om in aanmerking te komen, moet het bedrijf aantonen dat zij naast winst ook mens, milieu en maatschappij als uitgangspunt hebben. Daarbij moet het bedrijf voldoen aan drie criteria: performance, accountability en transparency.

  • Performance: het bedrijf moet aantonen dat zij hoge sociale en ecologische prestaties leveren. Dit moeten ze doen door een score van 80 of hoger te halen tijdens het B Impact Assessment. Dit is de gratis online tool van B Lab die de impact van het bedrijf meet op de thema’s governance, workers, community, environment en customers.
  • Accountability: het bedrijf moet wettelijk vastleggen dat ze streven naar het beste voor mens en milieu. Dit doen ze door hun duurzame en maatschappelijke missie vast te leggen in de statuten van het bedrijf.
  • Transparency: het bedrijf moet transparant zijn door hun impact op de vijf eerder genoemde thema’s publiekelijk te delen op de website van B Lab. Dit wordt het B Impact Report genoemd. Door transparant te zijn verhogen ze de geloofwaardigheid van het bedrijf.
Anderen lazen ook:  Zero Waste Koken - recept knoflookbrood

Wanneer kom je in aanmerking voor een B Corp certificering?

De B Corp certificering is gericht op for-profit bedrijven. Stichtingen en niet-gouvernementele organisaties kunnen zich niet laten certificeren. Voor het keurmerk maak het niet uit hoe groot het bedrijf is en in welke branche het bedrijf opereert. Ook ZZP’ers en eenmanszaken kunnen het certificaat verkrijgen. Echter moet het bedrijf wel langer dan een jaar operationeel zijn om in aanmerking te komen. In het B Impact Assessment wordt namelijk gevraagd naar de impact die het bedrijf het afgelopen jaar op de vijf thema’s heeft gehad. Bedrijven die nog geen jaar actief zijn kunnen doormiddel van de Pending B Corp status aantonen dat zij in de toekomst B Corp willen worden.

Wat levert een B Corp certificering op?

Als bedrijf met deze certificering sta je bekend als een aantrekkelijke werkgever. Daarnaast maak je onderdeel uit van een wereldwijde beweging en het allerbelangrijkste; je draagt bij aan een betere wereld. Je verhoogt ook de geloofwaardigheid van het bedrijf wat jouw product een verantwoorde keuze maakt voor klanten. Bovendien onderscheid je je van de concurrentie.