Mensen zijn gemaakt om vlees te eten, je krijgt te weinig eiwitten binnen als vegan en het heeft helemaal geen zin om vegan te eten. Dat zijn enkele vooroordelen over vegans en veganistisch eten. Maar wat is nu waar en wat is slechts een mythe?

Vooroordeel 1: Mensen zijn gemaakt om vlees te eten

Dat is een mythe. Het tijdperk van jagen en verzamelen ligt achter ons. We hoeven niet per se dierlijk voedsel te eten. We hebben weliswaar nog steeds vier hoektanden, maar heb jij weleens geprobeerd om alleen maar met je tanden een stuk vlees uit elkaar te scheuren? Ons verteringsstel is daarnaast 6 meter lang, terwijl dat van carnivoren nog geen 2 meter lang is. Het duurt ongeveer 72 uur voordat mensen vlees verteren. Doordat je daar als vleeseter aan gewend bent, merk je dat nauwelijks meer. Maar zodra je een maand plantaardig eet en daarna weer een stukje vlees probeert, merk je hoe zwaar het op je maag ligt.

Plantaardig eten tips en voordelen

Vooroordeel 2: Je mag alleen maar groenten en hummus eten

Mythe. Dit is een hardnekkig vooroordeel over veganistisch eten. Er zijn namelijk veel meer producten vegan dan je zou denken. Zodra je je verdiept in een plantaardige levensstijl gaat er een wereld voor je open. Er zijn tal van vegan kookboeken en blogs die je inspireren met recepten. Vegans eten echt niet alleen maar salades. Van bijna elk gerecht kun je wel een 100% plantaardige variant maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegan hotdogs, ramen, pizza’s, curry’s, soepen, burgers en een patatje met ketchup en vegan mayo? Ook op toetjes en zoetigheden hoef je niet in te leveren. De klassieke Oreo’s zijn namelijk gewoon vegan, net als een aantal chocoladerepen in de supermarkt en ijs.

Vooroordeel 3: Je moet supplementen slikken als vegan

Dat klopt. Het is belangrijk om gevarieerd en gezond te eten, dan kom je bijna geen voedingsstoffen tekort. Met de nadruk op bíjna, want als vegan heb je meer risico op een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine wordt door bacteriën in het lichaam aangemaakt en zit in vlees, vis, ei en zuivel. B12 is belangrijk voor je hersenen en zenuwstelsel en speelt een grote rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Wanneer je erg vermoeid, duizelig of benauwd bent of last hebt van tintelende vingers, kan dat wijzen op een B12-tekort. Wanneer je vermoed dat je deze vitamine tekort komt, kun je supplementen slikken. Soms is het ook verstandig om extra vitamine D te slikken. Je krijgt deze vitamine binnen via zonlicht, maar ook via vette vis.

Anderen lazen ook:  Greenchoice CEO Evert den Boer: ‘Het ultieme scenario? Altijd Groen!’

Vooroordeel 4: Als vegan krijg je te weinig eiwitten binnen

Mythe. Eiwitten vind je ook in producten als peulvruchten, quinoa, soja, havermout, noten, zaden en groenten als broccoli en spinazie. Bekende vegan topsporters als sprinter en verspringer Carl Lewis, tennisster Serena Williams, bodybuilder Torre Washington, Formule1-coureur Lewis Hamilton, Nederlandse kampioen powerlifting Sanne Visser, CrossFit-atleet Jeremy Reijnders en de sterkste man van Duitsland, Patrik Baboumian, bewijzen dat je echt geen dierlijke producten nodig hebt om aan je eiwitten te komen. En dit zijn nog maar een paar van alle superfitte vegans die er bestaan…

Tips om duurzamer te kopen

Vooroordeel 5: Plantaardig eten is duur

Mythe. Het is een vaak genoemd vooroordeel, maar een plantaardig dieet is niet per se duurder dan een dieet met vlees en vis. Vergelijk de prijs van een pak kip maar eens met die van een vleesvervanger. Groenten, seizoensfruit en peulvruchten kosten ook geen vermogen. Je kan ook bevroren fruit en groenten inkopen, waardoor je minder snel voedsel weg hoeft te gooien. Wanneer je regelmatig uiteten gaat of vaak ingewikkelde gerechten klaarmaakt, kost het je natuurlijk meer geld, maar dat geldt ook voor niet-vegans.

Plantaardig eten hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. V’GAN Lifestyle magazine laat zien dat je met vrij eenvoudige recepten ook heerlijke veganistische gerechten op tafel kan zetten.

Vooroordeel 6: Vegan eten maakt geen verschil voor de planeet en het dierenleed

Mythe. Vaak denken mensen ‘Deze dieren worden toch wel opgegeten’; dat is echter geen goed argument om af te zien van een plantaardig dieet. Dat gaat het principe van vraag en aanbod voorbij. Een ander gaat echt niet dubbel zoveel dierlijke producten eten omdat jij vegan wordt. Bovendien draag je zelf een steentje bij en is ieder gered dier er weer één. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de watervoetafdruk (de hoeveelheid water die nodig is voor het hele proces van slachten tot verpakken) van een biefstuk gelijk staat aan 45 keer douchen, 10 keer met de auto door de wasstraat en 257 keer de wc doortrekken. Als vegan heb je dus zéker wel een positieve impact op het milieu en de planeet.

 

Dit artikel is een bewerkte versie van een eerder verschenen artikel over vooroordelen over vegans in V’GAN Lifestyle magazine 01 2021. Voor meer vegan inspiratie of heerlijke recepten, kijk op vganmagazine.com.