Hoe fijn is het om thuis te komen in een lekker warm huis? Met een slimme thermostaat kun je overal je verwarming bedienen. Slimme thermostaten beschikken over handige functies waarmee je efficiënt je huis kan verwarmen. Zo bespaar je dus ook nog energie.

Energie besparen met een slimme thermostaat

Vergeet jij weleens de verwarming uit te zetten als je weggaat? Dan kun je dat met een slimme thermostaat eenvoudig via een app alsnog doen. Met een slimme thermostaat kan je tot 22% besparen op je gasgebruik.

Wil je nog meer energie besparen? Maak je huis slimmer met behulp van deze tips.

Dag- en nachtritme

Vaak is een slimme thermostaat zelflerend. Hij past zich aan naar jouw energieverbruik. Ga je op vaste tijden naar werk en op vaste tijden naar bed? Dan leren slimme thermostaten wanneer je niet thuis bent of slaapt en passen ze de temperatuur daarop aan. Sommige thermostaten kunnen met bewegingssensors of via je mobiele telefoon zien of je thuis bent en daarop inspelen. Op basis van jouw ritme zal de thermostaat na een tijdje automatisch de temperatuur in huis omhoog of omlaag zetten.

Inzicht in je verbruik

Een slimme meter is niet noodzakelijk om een slimme thermostaat te kunnen gebruiken. Het is echter wel een goede aanvulling om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Sommige slimme thermostaten zijn in staat om de meterstanden van een slimme meter uit te lezen. Op die manier kun je direct zien wat voor effect jouw energiebesparende maatregelen hebben op je verbruik.

Kies de juiste slimme thermostaat

Overweeg je om een slimme thermostaat te gebruiken? Controleer dan of het type geschikt is voor jouw woning. Niet alle slimme thermostaten zijn bijvoorbeeld geschikt voor stadsverwarming, warmtepompen en vloerverwarming. Ook met een oude cv-ketel kan je keuze beperkter zijn. Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht van alle slimme thermostaten die te koop zijn met uitleg wat de belangrijkste eigenschappen zijn.

Anderen lazen ook:  Energie besparen met vloerverwarming

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.