Steeds meer mensen verdiepen zich in de aanschaf van een elektrische auto. Dat is ook niet gek als je kijkt naar de huidige brandstofprijzen en het steeds groter wordende aanbod van elektrische auto’s. Naast nieuwe auto’s groeit ook het aanbod van tweedehands elektrische auto’s. Marco van Eenennaam van de ANWB en Koos Burgman van de Vereniging Elektrische Rijders vertellen waar je op moet letten als je een tweedehands elektrische auto aanschaft.
Het aantal elektrische auto’s op de weg groeit nog altijd. Maar niet iedereen kiest voor een nieuwe auto. Steeds vaker onderzoekt men de mogelijkheid van een elektrische occasion. Belangrijk is het volgens Koos Burgman, voorzitter van de Vereniging Elektrische Rijders, wel dat je, net als bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto, eerst goed in kaart brengt wat je wensen zijn. “Bedenk hoeveel kilometers je maakt, welke actieradius je nodig hebt, hoe je wilt gaan laden en hoeveel tijd je voor het laden uit wilt trekken”, somt Koos op. Het zijn enkele van de meest voorkomende vragen die aspirant elektrische rijders zichzelf moeten stellen.
Hoe staat de markt ervoor?
Op dit moment is het aandeel elektrische auto’s binnen de occasionmarkt nog heel klein. “Je hebt het dan over zo’n 4 tot 5% van het complete aanbod”, zegt Marco van Eenennaam, bij de ANWB verantwoordelijk voor het programma elektrisch rijden. “Dit aanbod bestaat voornamelijk uit elektrische auto’s die net uit het leasecontract komen. We zien daarbij dat het aanbod en de vraag van de tweedehandskoper niet helemaal op één lijn zit. Doordat het voor zakelijke rijders zo enorm voordelig was om voor de elektrische auto te kiezen, zien we dat er veelal gekozen is voor zeer luxe en complete modellen, zoals de Tesla Model S, de Audi E-Tron en de Jaguar I-Pace. Echter, de mensen die nu op zoek gaan naar een tweedehands elektrische auto zoeken in een heel andere prijsklasse. We zien daarom ook veel mensen die een occasion van 10.000 tot 15.000 euro importeren uit het buitenland, waar deze betaalbare auto’s vaak meer
beschikbaar zijn.”
Maar gelukkig komt er verandering in het aanbod. “Nu de overheid er eindelijk voor heeft gekozen om elektrische auto’s niet alleen zakelijk te stimuleren, maar ook voor particulieren aantrekkelijk te maken door middel van de aanschafsubsidies, zien we dat het steeds aantrekkelijker wordt om een elektrische auto te kopen en zullen er op termijn ook meer betaalbare occasions op de markt komen. Daarnaast is er ook een limiet gesteld aan het voordeel qua bijtelling op de zakelijke auto’s, waardoor de op-en-top luxe modellen minder aantrekkelijk zullen zijn.”
Status van de accu
Bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto is er één onderdeel dat er met kop en schouders bovenuit steekt: de status van de accu. Dit is een van de belangrijkste punten om te checken voor de aanschaf. Marco: “We adviseren leden om te proberen een statusupdate van de accu te verkrijgen. Sommige merken kunnen dit zelf, maar lang niet alle merken en/of dealers kunnen dit.
Een andere mogelijkheid is om zelf een flinke proefrit te maken en te kijken of de belofte in de praktijk overeenkomt.”
Ook Koos Burgman benadrukt het belang van een goede accu. “Over het algemeen blijven de batterijen in een betere conditie dan van tevoren werd verwacht”, vertelt hij. “De degeneratie is minder groot dan vooraf aangenomen. Maar als je een tweedehands elektrische auto koopt, wil je natuurlijk wel weten hoe goed die accu nog is. Het is immers het belangrijkste onderdeel van de auto. De Vereniging Elektrische Rijders werkt samen met een serie bedrijven onder de naam Edge Mobility. Bij deze bedrijven werken mensen die specifiek opgeleid zijn, met kennis van elektrische auto’s. Zij beschikken over de techniek om de accu te keuren. Zo’n rapport kost een kleine honderd euro, maar als je berekent hoe duur het vervangen of repareren van een accu kan zijn, kan het zeker lonen om deze check uit te laten voeren.”
Actieradius
Het is goed mogelijk dat de capaciteit van de accu wat is teruggelopen met de jaren. Toch hoeft dat niet te betekenen dat de auto dan niet meer geschikt is. Koos Burgman adviseert om van tevoren heel goed in kaart te brengen wat je rijgedrag is en wat je van de auto verwacht. “Houd er rekening mee dat de gemiddelde Nederlander maar zo’n 40 tot 60 kilometer per dag rijdt. Dan is een auto
met een lagere actieradius, of dit nu is omdat het model wat ouder is, of omdat de accu wat is teruggelopen, vaak een heel geschikte keuze.”
Marco legt uit dat het eventueel mogelijk is om de accu te vervangen, maar dat dit behoorlijk wat geld kost. “We verwachten dat het in de toekomst wel mogelijk wordt om de accu’s te reviseren. Een accu is namelijk zo goed als de slechtste cel. Soms kun je de accu verbeteren door enkel die cel te repareren of te vervangen. Dat is een markt die nu nog beginnend is. Daarnaast zien we andere constructies zoals het huren van een accu. De accu wordt van vervangen als de capaciteit onder een bepaald percentage komt, maar dit zijn vrij prijzige huurcontracten.”
Waar wil je jouw tweedehands elektrische auto voor gebruiken?
Je moet van tevoren goed nadenken welke rol de auto gaat vervullen. Is het een tweede auto voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, dan is het volgens Marco heel interessant om voor een occasion te gaan. “Je hebt dan tweedehands elektrische auto’s van zeven à acht jaar oud. Die kun je voor ongeveer 10.000 euro kopen en verdien je snel terug op bijvoorbeeld onderhoudskosten, energie
en belastingen. Schaf je de auto aan als gezinsauto of hoofdauto, dan wordt het een lastiger verhaal. De prijsklasse ligt dan wat hoger en voor dat geld koop je ook een mooie benzine auto. Toch doe je er verstandig aan om alles door te rekenen. Want in de praktijk blijkt dat het tegenwoordig echt vergelijkbaar of vaak zelfs goedkoper is om een elektrische auto te rijden als je kijkt naar het totaalplaatje. De Total Cost of Ownership heet dat.”
Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2021
Blij met dit artikel: Duidelijk en diverse punten worden aangekaart 😀