Iedereen die zonnepanelen gebruikt, heeft het zichzelf weleens afgevraagd: Wat gebeurt er als ik meer energie opwek dan ik verbruik? Op dit moment kun je nog het overschot aan het net terugleveren, oftewel salderen. Deze regeling wordt echter geleidelijk aan afgebouwd. Maar wat zijn dan je opties? Een mogelijkheid is het gebruik van een thuisbatterij. We leggen je graag uit hoe dit werkt.

Op dit moment zijn de kosten van een thuisbatterij nog vrij hoog. Gemiddeld kom je al snel uit op zo’n € 9.000. Het nadeel van zo’n accu thuis is ook dat deze minder lang meegaat dan je zonnepanelen. Je zult deze dus tussentijds ook nog moeten vervangen. Gelukkig zijn thuisbatterijen volop in ontwikkeling. Naar verwachting zal de vraag hiernaar ook gaan stijgen, wanneer de salderingsregeling is vervallen. Er zijn ook steeds meer bedrijven die thuisbatterijen aan het ontwikkelen zijn. Dat is gunstig voor de verkoopprijs. Wanneer het aanbod groter wordt, zal de prijs waarschijnlijk gaan dalen.

Wat is een thuisbatterij?

In een thuisbatterij, of ook wel thuisopslag genoemd, kun je zelfgeproduceerde stroom opslaan. Vergelijk het met een powerbank voor je mobiele telefoon. Je laadt de thuisbatterij op (in dit geval met je eigen opgewekte stroom vanuit bijvoorbeeld je zonnepanelen) en bewaart de stroom tot een moment dat je deze nodig hebt. Wanneer je zonnepanelen minder stroom opwekken dan je nodig hebt, springt je thuisbatterij bij en kun je toch stroom gebruiken. De precieze werking van de thuisbatterij leggen we hieronder uit.

De capaciteit van een thuisbatterij is natuurlijk vele malen groter dan die van een powerbank voor je telefoon. Toch is ook deze accu beperkt. Gemiddeld kan een thuisbatterij enkele dagen stroom opslaan en slechts een beperkte hoeveelheid energie bewaren. Je kan dus helaas niet energie die je in de zomer opwekt, bewaren tot het winter is. Alhoewel thuisaccu’s steeds slimmer worden en energie efficiënter kunnen verwerken, zal je toch een verbinding met het elektriciteitsnet nodig hebben.

Anderen lazen ook:  Nooit meer douchen & andere snelle bespaartips

Werking thuisbatterij zonnepanelen

Hoe werkt het?

De meeste energie die wij zelf thuis opwekken, is afkomstig uit zonnepanelen. Met behulp van een omvormer zijn je panelen verbonden met je meterkast. De aansluitingen in je meterkast brengen de elektriciteit naar de apparaten in je huis die stroom nodig hebben, zoals je wasmachine of koffiezetapparaat. Wanneer je meer stroom produceert dan je nodig hebt, gaat dit terug naar het elektriciteitsnet.

Wanneer je gebruik maakt van een thuisbatterij, wordt er een speciale regelaar ‘achter’ je meterkast geplaatst. Deze regelaar zorgt ervoor dat de te veel opgewekte energie niet direct terug naar het net gaat, maar eerst naar je eigen accu. Als het ’s avonds donker is en je zonnepanelen geen energie opwekken, kun je deze thuisbatterij gebruiken om je woning toch te voorzien van stroom.

Als je thuisbatterij volgeladen is, wordt je opgewekte stroom vanzelf via de speciale regelaar weer teruggeleverd aan het net. Andersom kun je ook je accu met stroom van het net opladen op de momenten dat je te weinig energie zelf opwekt.

Wil je een thuisbatterij kopen? Het platform Zelfenergieproduceren.nl heeft een overzicht gemaakt met alle beschikbare thuisbatterijen.

Wat is de goedkoopste optie?

Zolang de salderingsregeling nog bestaat, is terugleveren aan het net voorlopig een goedkopere optie. Wie in een elektrische auto rijdt en zelf een laadpaal voor de deur heeft, kan deze auto ook als een soort thuisbatterij gebruiken door te laden op momenten dat er veel zonne-energie voorhanden is.

Lees ook: Hoe kan ik mijn zonnepanelen optimaal gebruiken?

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.