Je huis isoleren door middel van dezelfde techniek als van een thermosfles, dat is precies wat ze bij Tonzon doen met de Thermoskussens. Ton Willemsen is directeur van Tonzon en hij heeft de methode ook in zijn eigen woning toegepast in de vorm van vloer- en dakisolatie.

Vloeren verliezen het grootste deel van hun warmte door uitstraling naar de kruipruimte en funderingsmuren. Tonzon heeft de Thermoskussens ontwikkeld die deze warmtestraling stapsgewijs tot vrijwel nul reduceert. Door je vloer te isoleren met deze Thermoskussens verlies je niet alleen minder warmte, maar het is ook een unieke manier van isoleren. De vloer wordt sneller warm en deze warmte wordt dus  langer vastgehouden. En het is niets nieuws want Ton ontwikkelde deze isolatiemethode al in 1980.

Voordelen van Thermoskussens

Ton Willemsen woont in een jaren 30-woning waar hij de vloer en het dak heeft geïsoleerd met Thermoskussens en in de bijkeuken zijn voorzetwanden geplaatst die ook zijn geïsoleerd. De Thermoskussens hebben drie luchtkamers, waardoor een groot gedeelte van het materiaal dus uit lucht bestaat. “Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) heeft onderzoek gedaan naar vloerisolatie en daaruit bleek dat de Tonzon Thermoskussens het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal is. En de isolatiewaarde ligt op 3.8”, vertelt Ton. Het NIBE ligt toe: “Tonzon Thermoskussens haalt de beste score in de toepassing Vloerisolatie en is daarmee het DUBOkeur 1a product. De Thermoskussens onderscheiden zich ten opzichte van de alternatieven mede omdat door de werking met luchtkamers relatief weinig materiaal nodig is om de gewenste isolatiewaarde te bereiken.”

Tonzon vloerisolatie Thermoskussens

Een ander voordeel van het materiaal is volgens Ton en het NIBE de opvouwbaarheid van de Thermoskussens. Volgens Ton kan het vloerisolatiesysteem er binnen een dag inliggen, mits het onder de vloer droog is, en dat zonder dat er namens Tonzon een grote vrachtwagen voor moet rijden. “Dat komt omdat ons materiaal volledig opvouwbaar is. Er zijn zelfs werknemers die op de bakfiets naar de klant gaan, dat is echt uniek”, vertelt Ton. “Er moet in Nederland nog zoveel geïsoleerd worden. Als we alles zouden isoleren dan staan op een gegeven moment de wegen vol met vrachtwagens met isolatiemateriaal, maar dat is in ons geval niet nodig. En dat scheelt echt. We gebruiken de Thermoskussens overigens niet enkel voor vloerisolatie, maar ook voor dakisolatie. Je hebt daarbij alleen wel meer lagen folie nodig, maar in principe maak je gewoon nog steeds gebruik van lucht. En lucht is gratis verkrijgbaar, je hoeft het niet te kopen.”

Anderen lazen ook:  Nieuwbouwhuis koelen

Comfortabel binnenklimaat

Het belang van vloerisolatie wordt volgens Ton helaas nog wel eens onderschat. “Mensen denken dat je niet zoveel energie bespaart met vloerisolatie. Ze denken namelijk dat, omdat warmte stijgt, het dus ook niet nodig is om de vloer te isoleren. Toch is het wel belangrijk, want een koude vloer neemt bijvoorbeeld vocht op. Dat zorgt weer voor gezondheidsproblemen bij woningeigenaren.”

Bovendien blijft met de Thermoskussens de warmte waar je het in huis wil behouden: op de vloer. Bijkomend voordeel is dat de temperatuurverdeling in de kamer gelijkmatiger wordt. Je hebt hierdoor een comfortabel binnenklimaat tegen lagere energiekosten. De vloer is nog warmer dan de lucht vlak boven de vloer en dat betekent dat je pas extra hoeft te verwarmen in huis als de buitentemperatuur flink daalt. Met de Thermoskussens als isolatiemateriaal is het stookseizoen een stuk korter. De energiebesparing is ongeveer vier keer hoger dan met andere vloerisolatie. In combinatie met de opvouwbaarheid van het materiaal, waardoor werknemers lokaal met een bestelauto of bakfiets op pad kunnen, is de energetische terugverdientijd nog korter.

Verschillende vloertypen

Vloerisolatie kan volgens Ton op veel soorten vloeren worden aangepast. “Eigenlijk kan vloerisolatie op veel vloeren en bij elk type vloer kan de isolatiewaarde worden verbeterd. Denk daarbij aan houten vloeren, maar ook aan betonnen vloeren.” Vloerisolatie met Thermoskussens is daarnaast ook mogelijk in combinatie met vloerverwarming. Normaalgesproken wordt de kruipruimte heel warm wanneer je vloerverwarming afdekt met parket of tapijt, maar met de Thermoskussens verdwijnt de warmte niet naar onder, waardoor je deze warmte ook niet verliest.

Zelf heeft Ton in zijn huis een houten vloer met parket waaronder isolatie in de vorm van Thermoskussens is toegepast. Naast isolatie heeft Ton onder de vloer buizen gekoppeld aan de Thermoskussens waardoor de warmte in de vloer trekt en niet weggaat via de kruipruimte. Andere duurzame maatregelen in zijn huis zijn waterbesparende douchekoppen en ledlampen. Zijn huis heeft een puntdak waardoor er geen zonnepanelen op geplaatst kunnen worden. “In plaats daarvan heb ik geïnvesteerd in verschillende zonnepaneel projecten. Zo draag ik toch mijn steentje bij.”

Foto’s: Tonzon

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2020.

Geen enkel nummer van Groener Wonen missen? Word abonnee!

Zomerkorting abonnement