Heb je ‘m al gespot, de karakteristieke fiets met een blauwe voorband? Op deze Swapfiets kun je een abonnement nemen, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken over een kapotte fiets. Zelf banden plakken is verleden tijd en de stad staat niet meer vol met achtergelaten rijwielen. Kortom, duurzaam én praktisch.

Nederland is een echt fietsland. Met ongeveer 23 miljoen (normale) fietsen zijn er meer fietsen dan inwoners in ons land, terwijl niet eens iedereen een rijwiel heeft. En ook zeker niet elke fiets wordt intensief gebruikt. Een ‘weesfiets’ is al jaren een veelgebruikte term voor kapotte exemplaren die achtergelaten worden, vaak in grote steden. Dit probleem viel ook drie studenten in Delft op. En dat bracht ze op het idee om Swapfiets te lanceren: het eerste fietsabonnement ter wereld.

Wanneer je zo’n abonnement neemt, blijft de fiets eigendom van Swapfiets. Je neemt de fiets in gebruik en wanneer hij kapot is, neem je contact op met Swapfiets. Zij komen de fiets zonder extra kosten repareren of zorgen voor een vervangend rijwiel. Wanneer je fiets gestolen wordt, krijg je een nieuwe ter beschikking. Samen met Swapfiets doe je aangifte en betaal je eigen risico, afhankelijk van je abonnement.

Lange levensduur van de Swapfiets

Een fiets is bij uitstek een duurzaam vervoermiddel. Maar het is dan wel van belang om een fiets te nemen van goede kwaliteit, zodat de fiets lang meegaat. “Onze fietsen zijn gemaakt van kwalitatief goede onderdelen. Deze onderdelen proberen we zoveel mogelijk te hergebruiken. Wanneer we bijvoorbeeld twee kapotte fietsen binnenkrijgen, kunnen we daar wellicht een nieuwe fiets van maken”, vertelt Francesca Kirby-Petruccio, PR & Communicatiemanager van Swapfiets.

“Ons doel is dat de fiets lang meegaat. Wat veel mensen niet weten is dat de voorband anders is dan de achterband. De voorband gaat vaker lek, dus kiezen we daar voor een nog stevigere band dat minder snel lek gaat. Reparaties kunnen we op locatie bij klanten uitvoeren. Dit doen we sinds kort ook met de Swapfiets-fiets; een e-bike met aanhanger waar drie Swapfietsen op passen. Zo kunnen we in drukke binnensteden snel en gemakkelijk reparaties uitvoeren of een nieuwe fiets bij de klant op de fiets bezorgen.”

Anderen lazen ook:  ‘Een mooie kennismaking met elektrisch rijden’

Swapfiets

Fietswrak inleveren

Of de opmars van Swapfiets ook echt resulteert in minder fietswrakken, is nog niet bekend. “We werken  samen met de fietsdepots in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. Als daar een Swapfiets binnenkomt dan krijgt de klant gelijk een melding om de fiets daar op te halen. Op zo’n manier kijken we samen met gemeenten naar oplossingen om weesfietsen te minderen. Dat probleem doet zich voornamelijk voor in Nederland. Swapfiets is ook beschikbaar in België, Duitsland en Denemarken”, zegt Francesca. “In België hadden we vorig jaar trouwens een leuk initiatief. Mensen konden hun oude fiets inleveren voor een gratis abonnement van Swapfiets voor drie maanden. De ingeleverde fietsen hebben we omgesmeed tot fietsenrekken die vervolgens op straat gebruikt werden. Natuurlijk kijken we of we zulke dingen ook in Nederland kunnen realiseren. Maar dat moet goed afgestemd worden met gemeenten omdat de publieke ruimte schaars is.

Over Swapfiets

Waar Swapfiets begon met veertig fietsen hebben ze inmiddels 200.000 klanten in vier landen. In Amsterdam hebben ze vorig jaar de grootste fietswerkplaats van Nederland geopend met een oppervlakte van 1600 m² en 170 fietsenmakers die samen gemiddeld 5000 fietsen per week repareren. Voorlopig is de iconische fiets met blauwe voorband dus nog niet weg te denken uit ons straatbeeld.

In de meeste steden heb je twee opties: een maandelijks opzegbaar abonnement, met één maand opzegtermijn of een 6 maanden abonnement. Na 6 maanden is het contract weer maandelijks opzegbaar, met één maand opzegtermijn. Er zijn drie modellen beschikbaar en afhankelijk per model betaal je een bedrag tussen de € 16,50 en € 19,50 per maand. Swapfiets biedt nu ook een e-bike aan voor €75 per maand.

Foto: Swapfiets

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.