Grote investeringen zoals de aanschaf van zonnepanelen en het isoleren van je huis leveren grote besparingen op, maar met kleine, goedkope ingrepen en gedragsveranderingen kun je ook je energierekening omlaag brengen. Wij zetten 7 snelle bespaartips voor je op een rij. 

Tip 1: Nooit meer douchen

Nu we de verwarming minder hoog hebben staan, zijn de douchestralen heerlijk verwarmend en kun je er bijna niet meer onder vandaan komen. Maar douchen is duur! Sta je dagelijks 10 minuutjes onder de douche, dan kost je dat ongeveer 0,4 m³ gas per keer. Op jaarbasis is dat bijna 150 m³ gas en bij een gezin van vier personen gaat het dus 600 m³ gas per jaar. Nooit meer douchen, maar alleen wassen met koud water aan de wastafel is dus een goede start van deze lijst met bespaartips.

Maar dat is voor veel mensen waarschijnlijk een brug te ver. Minder vaak douchen, bijvoorbeeld om de dag, in combinatie met korter douchen (5 minuten) en het gebruik van een waterbesparende douchekop brengt je rekening ook flink omlaag en is wat gemakkelijker vol te houden. Een waterbesparende douchekop laat 7,2 liter water per minuut door, dat is 20 procent minder dan een gewone douchekop en zelfs 60 procent minder dan een regendouche.

Liever in bad? Dat kost 120 liter water en dat staat gelijk aan 3 keer 5 minuten douchen!

Nooit meer douche & andere snelle bespaartips

Tip 2: Was op lage temperaturen

Wanneer je kleding niet bijzonder vuil is, kun je prima op een lagere temperatuur wassen. Met de wisselende energieprijzen is het lastig aan te geven hoeveel het precies scheelt maar grofweg is wassen op 30 graden de helft goedkoper dan wassen op 40 graden. Wassen op 60 graden is zelfs drie keer duurder dan wassen op 30 graden. Voor het behoud van je wasmachine en het voorkomen van een vieze geur in de trommel is het verstandig om, ondanks de bespaartips, af en toe op 60 graden te wassen en daarbij een waspoeder met bleekmiddel te gebruiken.

Tip 3: Gebruik het eco-programma op je vaatwasser

Met het eco-programma bespaar je energie. Dit programma wast op een iets lagere temperatuur dan de normale programma’s. Daar staat wel tegenover dat het wassen wat langer duurt. Toch zorgt de lagere temperatuur ervoor dat er minder energie wordt verbruikt. Met het eco-programma bespaar je gemiddeld 30 procent elektriciteit en een kwart water vergeleken met het standaardprogramma.

Anderen lazen ook:  Duurzaamheidstips van vakman Rob van den Berg

Tip 4: Ontdek waar warmte ontsnapt

Er zijn mogelijk een aantal plekken in je huis waar de warmte ontsnapt zonder dat je het doorhebt. Twee bespaartips: De brievenbus is een bekend voorbeeld. Door een flinke windstoot kan de klep openslaan waardoor er een vlaag koude wind binnenkomt. Een brievenbusborstel functioneert als een isolerende laag tussen de buitenwereld en het huis en is gemakkelijk te installeren. Ook kan warmte via een kattenluik ontsnappen. Schaf een luik aan dat geschikt is voor extreme weersomstandigheden. Deze modellen bevatten vaak meerdere flappen en zijn voorzien van borstelranden aan de onderkant en zijkant.

Tip 5: Laat CV-ketels en boilers regelmatig onderhouden

Plan een of twee keer per jaar een onderhoudsbeurt in voor je combiketel, geiser of gasboiler. Regelmatig en deskundig onderhoud zorgt ervoor dat je cv-ketel en boiler efficiënt gas blijven gebruiken en verbrandingsgassen goed afgevoerd worden. Natuurlijk loop je ook minder risico op plotselinge storingen en reparaties.

Nooit meer douchen & andere snelle bespaartips

Tip 6: Lees energielabels

Als je je oude apparatuur door energiezuinige toestellen vervangt, kun je op de lange termijn flink geld besparen. Nieuwe energielabels lopen van A tot G. De oude labels lopen van A++ tot E. Een led-lamp met het oude label A+ en A++ komt overeen met het nieuwe label E, D of C. Je kunt het oude energielabel nog tot 1 maart 2023 op producten vinden, daarna wordt alleen apparatuur met het nieuwe label verkocht. In het geval van een wasmachine bepaalt het eco-programma het energielabel.

Tip 7: Maak spleten en kieren dicht

Het zou best kunnen dat je woonruimte snel koud wordt omdat er tocht binnenkomt. De laatste tip, in deze lijst bespaartips is daarom ook goed te checken of er geen spleten en kieren bij de deuren en ramen zitten. Dit zou namelijk de reden kunnen zijn dat je de verwarming steeds opnieuw hoger moet zetten. Kieren bij kozijnen kun je dichtkitten. Bij ramen en deuren is een tochtstrip een handige oplossing.