Met een warmtepomp kun je je woning en het tapwater verwarmen. Wanneer je je verdiept in het rendement van warmtepompen kom je al snel de termen COP en SCOP tegen. Wij vertellen je meer over deze termen en geven tips. Rendement warmtepomp berekenen: zo doe je dat!

Rendement warmtepomp: COP

COP is een veelgebruikte term als het gaan om het rendement van warmtepompen. COP staat voor Coefficient Of Performance. Met deze term wordt het nuttig rendement van een warmtepomp weergegeven. Dit wordt berekend door de geleverde warmte in watt te delen door het verbruik in watt. Als je deze term gebruikt om het rendement weer te geven, moet je rekening houden met het volgende: het rendement van de luchtwarmtepomp varieert constant en is sterk afhankelijk van de temperatuurtrap die de warmtepomp moet maken. Hoe lager de temperatuurtrap, hoe groter het rendement. Bij een buitentemperatuur van 15 graden en een watertemperatuur van 30 graden kan de COP – het rendement – wel 8 (800%) zijn. Is het echter buiten -10 graden en moet er douchewater van 50 graden gemaakt worden, dan is de COP nog maar 1,8 (180%). Gelukkig komt dit gemiddeld maar 8 uur per jaar voor en de laatste jaren zelfs helemaal niet meer.

Rendement warmtepomp: SCOP

Wil je een gebalanceerd beeld van het rendement, dan is er de SCOP, Seasonal Coefficient Of Performance. Deze wordt ook wel SPF genoemd, wat staat voor Seasonal Performance Factor. Hier wordt gekeken naar de verschillende rendementen van de warmtepomp bij verschillende temperaturen. Vervolgens wordt er gekeken hoeveel uur per jaar deze temperaturen voorkomen en daaruit volgt dan de SCOP. Ook weten we de meteorologische buitentemperaturen van de afgelopen 25 jaar. In Nederland verwarmen we ongeveer 6000 uur per jaar. Van die 6000 uur is het buiten maar 392 uur per jaar onder het vriespunt. De berekeningen voor de SCOP zijn door de overheid voorgeschreven. De verliezen die de warmtepomp heeft, zoals bijvoorbeeld het sluipgebruik aan energie als hij stilstaat (standby) zijn ook meegewogen. Wanneer het buiten erg koud is, kan de warmtepomp bevriezen, maar wordt hij daarna ook geheel automatisch weer ontdooid; dit verlies zit allemaal verwerkt in de SCOP.

Anderen lazen ook:  De bodem als warmtebron

rendement warmtepomp

Rendement  warmtepomp berekenen

Het exacte rendement van de warmtepomp in jouw woning is afhankelijk van verschillende factoren. Het begint met welk type, maar zelfs ook welk model warmtepomp je hebt. Ook de bron van de warmtepomp is van belang. Heb je een bodemwarmtepomp, dan speelt zelfs het type grond waar de bron zich bevindt een rol. Zo heeft leemgrond meer rendement dan een bron in een zandbodem. Naast de temperatuur van de bron speelt ook de isolatie van je woning een belangrijke rol. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe hoger het rendement. Om een hoog rendement te bereiken, moet er immers zo min mogelijk warmte verloren gaan. Doorgaans hebben warmtepompen met een bron in de grond het hoogste rendement. Je kunt een berekening laten uitvoeren op basis van jouw woning en wensen om te kijken wat het beoogde rendement zal zijn.

Rendement hybride warmtepomp

De SFP of SCOP van een hybride warmtepomp is doorgaans lager dan die van de volledige warmtepomp. De hybride warmtepomp is wel de perfecte oplossing voor iedereen die flink minder gas wil verbruiken, zuiniger met energie om wil gaan en geen volledige warmtepomp wil of kan plaatsen. Waar een hr-ketel gemiddeld een rendement van 94% heeft voor verwarming, ligt dit bij een hybride warmtepomp wel op 130 tot 250%. Je verbruikt dus minder gas en verwarmt daarnaast nog eens efficiënter. Om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning kun je een woningscan laten uitvoeren. Duurzame energieleverancier Greenchoice stimuleert eenieder om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Zij kunnen je helpen bij de aanschaf van een warmtepomp. Zo wordt er eerst een check uitgevoerd om te kijken of de woning geschikt is en wordt de warmtepomp door een erkend installateur geïnstalleerd.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.