Kok en kookboekenauteur Nigel Slater noemt zichzelf geen vegetariër. ‘Maar’, zo zegt hij zelf, ‘een groot deel van mijn doordeweekse maaltijden bevatten vlees noch vis’. Niet dat hij daar ooit bewust voor koos, maar zijn eetgewoonten zijn simpelweg veranderd. Probeer eens zijn heerlijke recept met bucatini, courgette en spinazie.

In het boek Greenfeast – lente, zomer deelt hij smakelijke en makkelijke plantaardige recepten waarin groenten de hoofdrol spelen. De recepten in het boek passen bij de lente en de zomer. Hierbij kun je denken aan een frisse kokoscurry of een koude vruchtensoep van meloen, paprika en komkommer. Greenfeast is een boek dat zijn naam eer aan doet en waar je een waar feestmaal mee op tafel zet.

Bucatini, courgette, spinazie

Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 g spinazie
  • 150 g sugarsnaps
  • 200 g bucatini
  • een flinke courgette
  • 30 g boter
  • olijfolie
  • kleine bos peterselie
  • 125 ml slagroom
  • geraspte parmezaan, voor erbij

Bereiding

Was de spinazie goed en verwijder taaie stelen. Doe de spinaziebladeren met het aanhangende water in een pan, kook hem een minuut of twee met het deksel erop zodat de spinazie in zijn eigen stoom gaar wordt. Voeg als je bang bent dat de spinazie op de bodem plakt een of twee eetlepels water toe.  Laat de spinazie zo kort mogelijk koken. Het is verstandig om  een kom water met ijsblokjes klaar te zetten om de geslonken spinazie in te doen, zodat de groente helder van kleur blijft als je hem uitknijpt tot hij vrijwel droog is.

Stort de spinazie zodra hij is geslonken in een kom ijswater om het kookproces te stoppen, knijp de spinazie tussen beide handen uit en
hak hem grof. Breng een pan met water aan de kook, voeg royaal zout toe, doe de sugarsnaps erin, laat ze twee minuten koken, giet ze af en laat ze uitlekken.

Breng een grote, diepe pan met ruim water aan de kook, voeg royaal zout toe en doe de bucatini of andere dunne pasta in de pan en laat in circa negen minuten beetgaar koken, giet af. Je kunt in plaats van bucatini een smalle lintpasta gebruiken zoals fettuccine.

Anderen lazen ook:  Zero waste recept - Hartige taarten, quiches en pizza

Snijd de courgette in dikke plakken en snijd deze in vieren. Laat de boter in een ondiepe pan smelten en voeg een paar eetlepels olijfolie
toe. Bak de courgette vier tot vijf minuten tot de plakjes beginnen te kleuren en doe de spinazie en gekookte sugarsnaps erbij. Snijd de peterselie grof en meng hem door de groenten.

Giet de slagroom bij de groenten en roer rustig. Laat ze een minuut smoren, giet het mengsel over de uitgelekte pasta en meng alles losjes. De hoeveelheid slagroom in dit recept is net voldoende om de pasta te omhullen – als je vormpjes gebruikt zoals orecchiette of conchiglie die de saus vasthouden, zul je iets meer room moeten gebruiken. Tomaten, in vieren of grofgehakt, zijn een verleidelijke extra toevoeging.

 

Tekst: Nigel Slater Foto’s: Jonathan Lovekin

greenfeast

Boek Greenfeast – lente, zomer
Auteur: Nigel Slater
Fotograaf: Jonathan Lovekin
ISBN: 9789059569621
Uitgever: Fontaine Uitgevers

Dit recept is eerder verschenen in Groener Wonen magazine 02 2020. Bestel hier jouw exemplaar.