Maart is de maand waarin we met z’n allen minder vlees eten, of dat in ieder geval proberen. Op 1 maart start de wereldwijde VeggieChallenge en van 6 maart tot en met 12 maart is het in Nederland de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel. Beide initiatieven roepen je op om diervriendelijker, duurzamer en gezonder te gaan eten door vaker te kiezen voor plantaardige recepten. Doe jij ook mee?

Minder vlees eten betekent dat je niet alleen dierenlevens bespaart, maar ook je CO2 afdruk verkleint. De vleesindustrie is een van de grootste vervuilers ter wereld. Door slechts één week, of als het je lukt één maand, minder vlees te eten, kun je jouw milieu-impact aanzienlijk verkleinen.

Bespaar dierenlevens, CO2 en water

Door 30 dagen lang veganistisch te eten bespaar je 2 dierenlevens, 36 kg CO2 (wat gelijk staat aan 520 km autorijden) en 36.000 liter water. Is veganistisch eten nog een stap te ver voor je? Probeer dan in ieder geval eens een maand lang geen vlees of vis te eten. Door 30 dagen vegetarisch te eten bespaar je 2 dierenlevens, 19 kg CO2 (gelijk aan 370 km autorijden) en 29.000 liter water. Ook wanneer je niet iedere dag minder vlees eet, kun je al besparen. Door flexitarisch te eten bespaar je 1 dierenleven, 9,5 kg CO2 (gelijk aan 260 km autorijden) en 14.500 liter water. Het maakt dus wel degelijk een verschil als je simpelweg minder vlees en vis eet.

Minder vlees eten normaal maken

Het doel van de VeggieChallenge en de Nationale Week zonder Vlees is om mensen bewust te maken van hun keuzes. Voor veel mensen is het een grote stap om volledig vegetarisch of veganistisch te eten. Minder vlees eten is echter iets wat iedereen kan. Al eet je maar één keer week veganistisch, je verkleint dan toch je milieu-impact. Vind je het lastig om gerechten zonder vlees of vis klaar te maken? Kijk eens in de supermarkt bij de vleesvervangers. In plaats van aardappelen, groente en hamburgers kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de hamburger omwisselen voor een vegetarische burger. Wil je wat gevarieerder plantaardig koken? Laat je dan inspireren door de talloze veganistische recepten op de website van de ProVeg , de organisator van de VeggieChallenge, en de Week zonder Vlees. Wil je ieder kwartaal nieuwe, heerlijke vegan recepten thuis ontvangen? Word dan abonnee van V’GAN Lifestyle Magazine.

Anderen lazen ook:  Gevulde champignons met spinazie en feta