Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt geïnstalleerd, wil je natuurlijk ook weten wat de opbrengst is. Vaak kun je via een app realtime zien hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Het monitoren zorgt er ook voor, dat je eventuele problemen snel in de gaten hebt. Opbrengst zonnepanelen monitoren, zo doe je dat! 

Waarom opbrengst zonnepanelen monitoren

De voornaamste reden om de opbrengst van je zonnepanelen te monitoren, is omdat je dan precies weet wat je panelen opleveren. Maar wist je dat er nog een belangrijke reden is om de opbrengst van je zonnepanelen te monitoren? Wanneer je dit regelmatig doet, ontdek je het sneller als er iets mis is met een zonnepaneel. Opbrengst monitoren is dan ook een deel van het onderhoud aan zonnepanelen. Verder hoef je aan zonnepanelen nagenoeg geen onderhoud te plegen, zoals je leest in het artikel ‘Zonnepanelen onderhouden’.

opbrengst zonnepanelen monitoren

Hoe opbrengst zonnepanelen monitoren?

Het monitoren kan op verschillende manieren gebeuren. Bij zonnepanelen zit een omvormer, een kastje dat de opgewekte energie omzet in stroom. De gemakkelijkste methode is het aflezen van het vermogen en de opbrengst op het beeldscherm van de omvormer. Op sommige omvormers staat “knock here”, oftewel klop even met een flinke tik op de omvormer op deze plaats om hem te bedienen. Uitlezen met een weerstation is een mogelijkheid bij de Growatt. Dit weerstation wordt gekoppeld aan de omvormer via radiofrequent signaal. Je hebt een display die je op tafel kunt zetten waar verschillende gegevens op staan.

Tegenwoordig zijn zonnepanelen bijna allemaal gekoppeld aan het internet. Je kunt dan ook de gegevens uitlezen op de computer of portable devices. Daarvoor moet er een verbinding zijn tussen de omvormer en de modem, bijvoorbeeld met Wi-Fi. Bekende leveranciers van omvormers zijn bijvoorbeeld Growatt of SolarEdge. Growatt levert een Wi-Fi stick bij de omvormer die gekoppeld wordt met je Wi-Fi netwerk. Je kunt de app van de leverancier downloaden op je tablet of smartphone en op die manier je opbrengst bijhouden. Dan kun je vaak realtime, maar ook per dag, maand of kwartaal zien wat je opbrengst is. Je kunt zo ook controleren of de van tevoren berekende opbrengst in de praktijk klopt.

Anderen lazen ook:  Duurzaam wonen: Hoe doe je dat?

Bij SolarEdge wordt standaard een Wi-Fi module ingebouwd in de omvormer. Deze wordt gekoppeld met het Wi-Fi netwerk door de installateur. Ook kun je verbinding maken via een LAN/UTP-kabel. Deze wordt niet standaard gelegd door de installateur. Belangrijk om te weten is dat de kabel niet bij de kabel van het zonnesysteem in de leiding past. Er moeten dus twee kabelroutes gecreëerd worden voor het aansluiten. Als je een ruime kabeldoorvoer hebt, dan is dit een zeer goede optie.

Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt zijn klanten de mogelijkheid om zonnepanelen te huren en te kopen. De leverancier heeft een handige verbruiksmanager. In de Greenchoice app krijg je realtime inzicht in je energieverbruik, maar dus ook in de opbrengst van je zonnepanelen. Zo zie je meteen hoe de opbrengst zich verhoudt ten opzichte van je verbruik.

Wat als de opbrengst terugloopt?

Wanneer de opbrengst van je zonnepanelen terugloopt, zonder logische verklaring zoals weersomstandigheden, dan kan dat een teken zijn dat er iets mis is. Zoals eerder gezegd kan het een defect zijn aan een zonnepaneel, maar ook kan het zijn dat de omvormer de oorzaak is. Omvormers gaan doorgaans zo’n twaalf tot veertien jaar mee, maar kunnen eerder al rendement verliezen. Mogelijk is het tijd om je omvormer te vervangen om verlies van opbrengst te voorkomen.

 

Dit artikel is in samenwerking met Greenchoice geschreven.

Groener Wonen nieuwsbrief