In maart 2021 zullen de verwarrende plussen bij het energielabel van apparaten verdwijnen. Energieklasse A is dan het zuinigst. De labels A+, A++ en A+++ worden dan niet meer gebruikt. Deze nieuwe indeling is duidelijker blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uitgevoerd door CentERdata.

In maart 2021 zal er een nieuw energielabel op wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen komen. Vanaf september komt er een nieuw energielabel voor lampen. De schaal wordt daarbij aangepast van A tot en met G in plaats van A+++ tot en met D.

Verwarring om de plussen

Veel consumenten waren onterecht van mening dat het verschil in energiegebruik tussen A+ en A+++ klein is. Met de invoering van het nieuwe label wordt dit verschil duidelijker gemaakt. Uit een online experiment waarin een webwinkel is nagebootst, blijkt dat de keuzes met het nieuwe energielabel zuiniger zijn dan met het oude label.

Apparaten die momenteel een A+++ label hebben, krijgen overigens niet een A label volgens de nieuwe indeling. Waarschijnlijk krijgen zij een klasse B of C toegedeeld. De Europese Commissie wil daarmee fabrikanten aansporen om nog zuinigere apparaten te ontwikkelen.

Meer weten over het energielabel? Lees hier meer.