Tijdens regenperiodes is het van belang om de gevels van je woning onder handen te nemen. Regen kan namelijk zorgen voor een groene aanslag, en de aanslag op den duur weer voor beschadigingen. Gevelreiniging is niet een heel spannende klus, maar wel een hele belangrijke. In dit artikel lees je hoe je jouw gevels op een milieuvriendelijke manier reinigt!

Waarom de gevel reinigen?
In het straatbeeld zijn vaker schone auto’s te zien dan schone huizen. Vreemd eigenlijk, als je bedenkt dat je veel meer tijd spendeert in je woning. Wat dat betreft kunnen we nog veel leren van bedrijven. Ieder jaar staat daar wel een industriele reiniging op de agenda voor het reinigen van daken, ramen en gevels. Maar waarom doen we dit bij onze huizen dan niet? Gevelreiniging betekent simpelweg het reinigen van de buitenmuren. En dat is belangrijk om de levensduur van de muren te verlengen, een frisse uitstraling te creëren en toekomstige schade te voorkomen.

Milieuvriendelijke reiniging
Om aanslag en vuil van de gevels te verwijderen, bestaan er diverse reinigingsmethoden. Met een simpele emmer met sop ben je er namelijk nog niet. Ook wil je vanwege milieuvriendelijke redenen zelf geen chemisch middel gebruiken. Om de juiste reinigingsmethode te bepalen, is het goed om te weten welke typen vuil en methoden er zijn:

Stoom reiniging
Reiniging met stoom is de meest eenvoudige reinigingsmethode. Het is ook een milieuvriendelijke manier van reinigen. Hierbij wordt namelijk water verhit en met een hogedrukreiniger tegen de gevel gespoten. De hoge druk en het stoom zorgt ervoor dat algen, mos of klimop resten verdwijnen.

Vochtstralen
Gaat de vervuiling met een reguliere stoomreiniging niet goed weg? Dan is het verstandig om een professional te vragen de gevels te reinigen middels vochtstralen. Het proces is hetzelfde als bij reiniging met stoom, alleen wordt het water dan vermengd met zand. Deze vorm van reiniging is net wat krachtiger.

Nevelstralen
In de loop der jaren kan de gevel weleens verkleuren. Zeker bij historische panden is dat zo. Nevelstralen is dan een juiste aanpak. Let wel; dit vereist een professionele aanpak. Om de originele kleur van een gevel weer terug te brengen, moet de gevel onder zeer lichte druk gereinigd worden. Anders brengt het meer kwaad dan goed.

Reinigen met chemische middelen
De eerder benoemde reinigingsmethoden waren niet slecht voor het milieu. Een reiniging waarbij een chemisch middel wordt gebruikt is dat natuurlijk wel. Toch is dat soms nodig, als je bijvoorbeeld last hebt van verfresten of roetaanslag. Een professionele reiniger vangt het afvalwater op in speciale bakken, zodat het chemisch middel niet in de natuur terecht komt!

Kortom, milieuvriendelijk de buitenmuren reinigen doe je zelf eenvoudig met een hogedrukspuit. Gaat het vuil er niet vanaf? Laat dan een professionele reiniger komen voor milieuvriendelijke reiniging, zoals Gevelreiniging Prova.

Prova is een reinigingsbedrijf met jarenlange ervaring op gebied van gevelreiniging.

Prova
Middeldijk 31
7462 PB, Rijssen
https://www.provareiniging.nl/contact/