Er komen weer zonnige dagen aan. Heerlijk weer om te barbecueën. Goed voor het milieu is de bbq echter niet, maar met deze tips kun je alsnog lekker én milieuvriendelijk barbecueën.

Door een niet te grote barbecue te gebruiken bespaar je brandstof. Wanneer je daarnaast kiest voor meer dan alleen vlees op de barbecue, kun je een uitgebreid en milieuvriendelijk menu samenstellen.

Welke barbecue kies je?

Elektrische barbecues en gasbarbecues zorgen voor minder rook dan een barbecue op houtskool. Een gasbarbecue produceert vrijwel geen rook en is daardoor schoon in gebruik. Elektrische barbecues leveren ook nauwelijks overlast op en is daarnaast ook het goedkoopst in gebruik. Een extra voordeel van elektrische barbecues is dat je de temperatuur goed kan regelen. Bij beide barbecues kun je daarnaast besparen door ze uit te zetten als iedereen eet.

Wanneer je vaak met een kleine groep eet, is een klein formaat barbecue genoeg. Komt er een grote groep eten? Zet dan liever een tweede kleine barbecue neer dan een grote. Met een grote barbecue is het lastig milieuvriendelijk barbecueën, omdat het lang duurt voordat deze warm zijn.

Wat staat er op het menu?

Milieuvriendelijk barbecueën bekent ook letten op wat je gaat klaarmaken. Vaak wordt er tijdens het barbecueën voornamelijk vlees gegeten en wordt er groots ingekocht. Het is echter zonde als je achteraf een hoop voedsel weg moet gooien. Let daarom vooraf op wat je koopt en haal niet teveel in huis. Laat voedsel ook niet langer dan nodig buiten de koelkast staan om te voorkomen dat het bederft.

In plaats van vlees zou je om milieuvriendelijk te barbecueën ook kunnen kiezen voor vleesvervangers, groentenspiesen of extra salades. Of maak dit heerlijke knoflookbrood. Geroosterde groenten en gepofte aardappelen smaken ook heerlijk vanaf de grill. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? In het V’GAN Lifestyle Magazine ontdek je heerlijke vegan recepten voor op de barbecue.

Anderen lazen ook:  Airfryer-lasagne met aubergine en spinazie

Wil je nog milieuvriendelijker barbecueën? Gebruik eigen gekweekte groenten uit je moestuin op de barbecue.

Belangrijkste tip bij milieuvriendelijk barbecueën

Met name de rook van de barbecue kan schadelijke stoffen bevatten. Om te letten op je eigen gezondheid en die van anderen is het goed om alleen in de buitenlucht te barbecueën. Houd ook rekening met de windrichting. Sluit ook je ramen en deuren als jijzelf of je buurman gaat barbecueën. Zo voorkom je luchtvervuiling in huis.

Ben je klaar met barbecueën? Gooi de asresten dan niet in de gft-bak maar bij het huisafval.

 

Groener Wonen nieuwsbrief