Naar schatting heeft zo’n 50% van de Nederlandse huishoudens één of meerdere huisdieren. In totaal hebben we zo’n 35 miljoen huisdieren. En al die dieren hebben ook een pootafdruk, een ecologische pootafdruk wel te verstaan. De milieu-impact van huisdieren, hoe zit dat nu eigenlijk? En wat kun je er zelf aan doen om het houden van een huisdier zo duurzaam mogelijk te maken?

Een konijn, hond, kat of een aquarium met sierlijke vissen, we zijn dol op dieren. Ze zijn lief, leuk om naar te kijken en vaak echt onderdeel van het gezin. Maar, ook dieren hebben hun impact op het milieu. Hun voeding, verzorging, maar ook afval dragen bij aan hun ecologische pootafdruk. Door bewuster met je huisdier en de verzorging van je dier om te gaan, kun je die impact verkleinen.

Huisdieren duurzaam verzorgen

Ecologische pootafdruk van honden en katten

Uit onderzoeken blijkt dat honden en katten de grootste ecologische pootafdruk hebben. Het grootste gedeelte van de milieu-impact van deze dieren zit in de voeding. Het voer van honden en katten bestaat vaak voor ongeveer een derde uit vlees. Katten zijn echte carnivoren en hebben vlees nodig. Honden zouden eventueel met een vegetarisch dieet af kunnen, maar dit is niet nodig. Je kunt namelijk het best kiezen voor voer met bijproductvlees. Dit is vlees wat van een prima kwaliteit is, maar wat niet gebruikt wordt voor menselijke consumptie. Dit vlees zou anders weggegooid worden en krijgt hiermee dus een goede bestemming. Voer met bijproductvlees heeft daarom een lagere impact dan voer met spiervlees.

Daarnaast kun je de ecologische pootafdruk van je hond of kat verkleinen door te letten op de keurmerken bij diervoer. Wil je de impact van het voer verlagen en kies je graag voor voer dat gemaakt is met aandacht voor dierenwelzijn? Kies dan voor voer met een biologisch keurmerk en/of een Beter Leven, MSC of ASC keurmerk. Geef liever geen vers vlees of vis dat voor mensen geschikt is, zoals een biefstukje of stuk tonijn. Dit levert gezondheidsrisico’s op en heeft een hogere klimaatimpact.

Ecologische pootafdruk huisdieren

Ecologische pootafdruk van konijnen en knaagdieren

Ook konijnen, cavia’s en hamsters zijn veel gehouden dieren. Hun ecologische pootafdruk is veel kleiner. Deze dieren eten namelijk geen vlees, maar plantaardig voer, wat een kleine impact heeft op het milieu. Ook dit voer wordt vaak gemaakt van bijproducten, delen die anders verloren zouden gaan. Wil je je knaagdier zo milieuvriendelijk mogelijk houden? Kies dan voor een bodembedekker, die gemaakt is van hernieuwbare materialen, zoals stro of hooi. Je kunt de bodembedekking met ontlasting en al op de composthoop of in de gft-bak gooien.

Anderen lazen ook:  Duurzame tips voor huisdieren

Ecologische pootafdruk van vogels

Een kanarie of parkietje kan ook heel gezellig zijn! De ecologische pootafdruk van deze dieren is niet zeer groot, maar ook hierbij kun jij als baasje je steentje bijdragen. Gebruik in de kooi van je vogel geen schelpenzand, dit heeft een vrij hoge klimaatimpact en mag niet in de gft-bak. Kies dan liever voor strooisel van houtsnippers, dit mag wel in de gft-bak en heeft minder impact op het milieu.

Aquariumvissen

Een aquarium vol tropische vissen kan een prachtige eye-catcher in de woonkamer zijn. De impact van aquariumvissen zit niet alleen in het verblijf. Het begint eigenlijk al vlak na de geboorte. Vissen worden vaak ingevlogen uit landen aan de andere kant van de wereld en dit heeft best wat impact op het milieu.

Daarnaast verblijven tropische vissen in een verwarmd aquarium, wat flink wat energie kost. Je kunt het energieverbruik van je tropische aquarium wel beperken door het in een ruimte te zetten die sowieso al verwarmd is, zoals de woonkamer. Daarnaast is het slim om de bak af te dekken en de bodem en achterkant te isoleren, zodat er minder warmte verloren gaat.

Wat als het niet lukt om de pootafdruk te verkleinen?

Ook als het niet lukt om de ecologische pootafdruk van jouw huisdier (verder) te verkleinen, kun je groene keuzes maken die het dierenwelzijn verbeteren. Voor iedereen die overstapt naar groene energie van Greenchoice met 100% DIERZAAM, investeert Greenchoice in zonnepanelen op daken van dierenopvangcentra in Nederland. Hierdoor kunnen opvangcentra flink besparen op hun energiekosten. Dat bespaarde bedrag investeren zij dan vervolgens weer in het welzijn van de dieren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld dank zij deze besparing:

  • 3 maanden lang 33 honden voeden
  • 43 katten een week lang opvangen
  • 94 uitgebreide medische checks
  • 125 ritjes van de dierenambulance

Bekijk hoe jouw investering in groene energie de dieren in opvangcentra kan helpen:

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.

Groener Wonen nieuwsbrief