Dat je met een warmtepomp je huis kunt verwarmen, hoeven we niet meer uit te leggen. Maar wist je al dat je ook kunt koelen met een warmtepomp? Wij leggen het je uit.
Koelen met een warmtepomp
Met een warmtepomp kun je voor een aangename temperatuur in huis zorgen. Dat geldt tijdens de winter, wanneer het buiten koud is, maar ook tijdens de zomer! Je kunt namelijk ook koelen met een warmtepomp. Koelen kan op twee manieren: passief en actief koelen.
- Passief koelen: de enige twee systemen waarmee je passief kunt koelen, zijn de grond- en bodemwarmtepomp. Deze twee systemen hebben hun bron onder de grond, waar het koel is. Wanneer je passief koelt, gebruikt de circulatiepomp in de warmtepomp de koelte die in de bodem of de waterbron zit. Het is een vorm van koelen waarmee je vrij weinig energie verbruikt, omdat het water dat je rondpompt van zichzelf al voldoende koel is en niet verder gekoeld hoeft te worden.
- Actief koelen: dit werkt eigenlijk hetzelfde als de ‘traditionele’ airconditioning die we al kennen. Bij actief koelen zet je warme lucht om in koude lucht of in koud water. Zoals de term al doet vermoeden, wordt hierbij actief gekoeld en moet je warmtepomp dus aan het werk. De compressor in de warmtepomp wordt ingeschakeld om de lucht te koelen. Dit proces verbruikt meer energie dan bij het passief koelen, maar is nog altijd veel zuiniger dan een traditionele airconditioning. Met een lucht-waterwarmtepomp (een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht onttrekt om te zorgen voor warm tapwater of verwarming) en een lucht-luchtwarmtepomp (zie toelichting verderop) en een hybride warmtepomp kun je enkel actief koelen en niet passief koelen. Let op: bij deze typen warmtepompen heb je vaak een kleine aanpassing aan de pomp nodig. De optie zit meestal niet standaard op de warmtepomp.
Koelen via vloerverwarming
Wanneer je een warmtepomp hebt, is het zeer waarschijnlijk dat deze is aangesloten op de vloerverwarming. Vloerverwarming is het warmte-afgiftesysteem dat het best past bij een warmtepomp. Dit komt omdat het een systeem is dat op lage temperatuur verwarmt. Vloerverwarming is ook een perfect systeem om je woning via de warmtepomp te koelen. Het koude water loopt van de warmtepomp door de leidingen van de vloerverwarming en koelt zo de ruimte. Hierbij is er wel een aandachtspunt: let erop dat de temperatuur van het koelwater niet onder de 16 graden komt. Gebeurt dit wel, dan kan er condensvorming optreden en worden de vloeren glad.
Koelen via de radiatoren
Je kunt ook koelen met een warmtepomp via de radiatoren. Dit gaat niet met traditionele radiatoren, maar met radiatoren die op lage temperatuur verwarmen. Deze radiatoren kunnen ook koelte afgeven, wanneer er koud water doorheen stroomt.
Koelen via de lucht
Een lucht-luchtwarmtepomp werkt nog het meest als een traditionele airco. Hij haalt warmte uit de lucht en geeft deze af aan de lucht in een ruimte. Door het systeem andersom te laten werken, blaast de warmtepomp koele lucht in de ruimte. Let op: bij de lucht-luchtwarmtepomp heb je per ruimte een binnen-unit nodig. Wil je meerdere ruimtes koelen (of verwarmen) dan heb je meerdere binnen-units nodig.
Een warmtepomp plaatsen
Het is mooi om te zien dat je er dus niet alleen op koude dagen voordeel van een warmtepomp ervaart, maar ook op warme dagen! Wanneer je een warmtepomp overweegt, is het slim om te kijken of je woning hier al klaar voor is, of dat je je woning nog geschikt moet maken voor een warmtepomp. Duurzame energieleverancier Greenchoice laat je via een tool op de website heel duidelijk zien wat je met een warmtepomp kunt besparen. Ook helpen ze je door een gecertificeerd installateur langs te laten komen. Die kijkt of je huis klaar is voor een warmtepomp, zodat je zeker weet dat je goed voorbereid aan deze investering begint.
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.
Je kunt ook een ventilator hoog aan het plafond hangen met een rotorblad omgedraaid. Dan drukt deze de warmte naar beneden, koelt de vloer beter.
Igor,
Koelen met een bodemwarmtepomp is een groot woord. Je trekt de temperatuur ongeveer 3 graden naar beneden maar als je gaat slapen in een ruimte die 3 gr koeler is dan is dat wel heel lekker, maar niet koud.
Het pompje die dat realiseert verbruikt 140 Watt. Te verwaarlozen dus, zeker afgezet tegen de andere varianten.
Onze woonkamer is 6,70 meter hoog. Boven is het net zo warm als beneden, het voelt alleen heel veel warmer. Toen ik daarmee werd geconfronteerd door een specialist heb ik een lat gepakt en een digitale thermometer en die gaf gelijke waarden weer.
En een bodemwarmtepomp is binnen- en buiten muisstil. Buiten heb je niet meer dan een paar lussen in de bodem zitten en verder niets. En het verbruikt veel minder stroom dan andere varianten en dat zeker als het salderen voorbij is gaat lucht – lucht je de hoofdprijs aan stroom kosten.
Daarom is wandverwarming of koeling ook veel efficiënter.
Verbaasd me dat dat niet wordt genoemd
In tegenstelling tot wat beweerd wordt in het artikel over de warmtepomp is vloerverwarming niet het ideale systeem om te gebruiken voor koeling. Tijdens het verwarmen met vloerverwarming wordt de lucht boven de vloer opgewarmd die vervolgens opstijgt doordat het lichter wordt dan de koelere lucht erboven. Zo wordt de ruimte gelijkmatig verwarmd. Met koeling gaat dit niet op omdat de koelere lucht op de grond blijft hangen doordat het zwaarder is dan de lucht erboven. Koeling van een ruimte komt dus bij voorkeur van het hoogste punt in de ruimte, het plafond.