Van 7 november tot 15 december geven honderden huiseigenaren in Nederland tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route online uitleg over de duurzame maatregelen in hun woning. Je kan vanaf de bank meekijken in de duurzame woning van meer dan tweehonderd eigenaren.

Nu we allemaal meer thuis werken, zijn we op zoek naar manieren om ons huis zo comfortabel mogelijk te maken én te besparen op de energierekening. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route kun je via videogesprekken vragen stellen over duurzame maatregelen die bewoners hebben doorgevoerd. Zo kun je een kijkje nemen in een monumentaal pand, een rijtjeshuis uit de jaren ’70 of een moderne nieuwbouwwoning. Van warmtepomp, isolatie tot aan volledig aardgasvrij wonen met hergebruik van regenwater, allerlei maatregelen komen aan bod.

Afstand speelt dit jaar geen rol

Op de website van Duurzame Huizen Route lees je het hele jaar ervaringen van huiseigenaren die hun huis verduurzaamd hebben. Ieder najaar kun je bij enkele van deze huizen op bezoek, maar vanwege de coronamaatregelen zit dat er dit jaar niet in. Vandaar dat ontmoetingen nu online zullen plaatsvinden. Dat heeft eigenlijk ook weer zijn voordeel. Het mooie aan de online open huizen is dat reisafstand geen rol speelt”, vertelt Carina den Otter van de Duurzame Huizen Route. “Iemand uit Zeeland kan virtueel op bezoek in Drenthe en iemand uit Amsterdam in ’s-Hertogenbosch. Er is altijd wel een woning te vinden die op jouw huis lijkt of een specifieke maatregel heeft waar je meer over wilt weten. Een huiseigenaar die hier ervaring mee heeft, bevindt zich op paar muisklikken afstand.”

Inschrijven voor de Duurzame Huizen Route

Vanaf 31 oktober kun je je inschrijven voor een online bezoek via www.duurzamehuizenroute.nl. Er is plek voor maximaal 8 bezoekers per ontmoeting. De lijst met te bezoeken woningen wordt de komende weken voortdurend aangevuld. Iedereen die duurzame stappen heeft gezet en dat wil laten zien, kan ook zijn woning aanmelden op de Duurzame Huizen Route.