In de nieuwe Groener Wonen lees je een uitgebreid dossier over duurzaam wassen. Alles komt voorbij, van zuinig omgaan met je wasmachine en droger tot microplastics in kleding en duurzame wasmiddelen. Niet geheel onbelangrijk is echter het aantal wasjes dat je draait. Want wassen we met z’n allen niet veel te vaak? Wij zochten het voor je uit.

Met elke wasbeurt verkort je de levensduur van een kledingstuk. Natuurlijk heeft dit ook te maken met de kwaliteit van kleding, maar door minder te wassen kun je er zeker voor zorgen dat stoffen langer meegaan. Oké, onderbroeken en sokken was je uiteraard na elke keer dragen, maar andere kledingstukken hoeven echt niet na elke keer in de was. Een shirtje hang je na een dag zonder veel zweten bijvoorbeeld gewoon buiten. Zonlicht doodt bacteriën, dus hang het binnenstebuiten en het is daarna weer fris. Het materiaal speelt hierbij een rol. Synthetische stoffen als polyester hebben de neiging om geurtjes vast te houden. Natuurlijke vezels als katoen en linnen hebben dat minder, dus deze hoef je minder vaak te wassen. Over het algemeen kun je onderstaande richtlijnen aanhouden.

Hoe vaak wassen?

T-shirts, sokken, ondergoed, ondershirts, sportkleding en alle andere kledingstukken die zijn doorweekt van het zweet, gooi je na elke keer dragen in de was. Kleding van waterafstotend nylon hoef je pas na een paar keer dragen in de was te doen.

Blouses waaronder je (zeker in de winter) een ondershirt of top draagt, kun je wel drie keer dragen voordat ze een wasbeurt nodig hebben. Laat ze eventueel buiten luchten.

Pantalons en blazers gaan wel vier of vijf draagbeurten mee zonder wasbeurt.

Spijkerbroeken kun je beter niet te vaak wassen. Soms gaan ze zelfs een heel seizoen goed mee zonder wasbeurt. Als je spijkerbroek niet vies is of stinkt, kun je deze gewoon blijven dragen.

Anderen lazen ook:  Hoe duurzaam is cacao?

Winterjassen was je één keer in het seizoen.

Mutsen, sjaals en handschoenen was je tijdens koude periodes één keer per maand.

Pyjama’s kun je wel vier keer dragen.

Handdoeken, badjassen en beddengoed was je één keer per week.

Kijk altijd goed op het label met het wasvoorschrift. Kouder wassen kan, warmer niet. Was alles binnenstebuiten om de kleuren zo mooi mogelijk te houden.

Handige tips

  • Laat wollen items stomen als je een douche neemt.
  • Stop spijkerbroeken je in de vriezer om bacteriën te doden. Zo blijven ze langer mooi en behouden ze hun kleur.
  • Hang witte kledingstukken in de winter ’s nachts buiten in de vorst voor een opfrisbeurt.
  • Vlekken? Smeer ze in met een beetje water en Marseillezeep, laat dit een half uur intrekken en was het kledingstuk vervolgens mee met de rest van de was. Zo hoef je niet onnodig heet of extra te wassen.

Vond je dit artikel over hoe vaak wassen interessant om te lezen? Lees dan ook: Tips om zuiniger te wassen.