Bijna veertig duurzame huizen uit Drenthe, Friesland, Gelderland en Zeeland doen dit jaar mee in de verkiezing voor het Duurzaamste Huis van Nederland. Tot 6 oktober kan het publiek stemmen op haar favoriete woning. De winnaars van het Duurzaamste Huis van de provincie worden op 7 oktober bekendgemaakt.

Van 10 tot 17 november zullen de vier duurzaamste huizen uit de provincies het tegen elkaar opnemen voor de landelijke publiekstitel. Alle verhalen van de deelnemers zijn te bekijken via www.duurzamehuizenroute.nl/stemmen. Daar kan je ook jouw stem uitbrengen.

Met de verkiezing wil de organisatie huiseigenaren een podium geven om hun duurzame prestaties te delen met anderen. Meer dan 1.500 huiseigenaren delen al hun ervaringen op het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route. Harm Valk, adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs en jurylid bij de verkiezing, vertelt: “Zonder sprekende voorbeelden blijft verduurzaming van hun huis voor veel mensen abstract en ongrijpbaar. Door te laten zien dat er een heel scala aan oplossingen is, worden mensen geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan.”

Duurzaamste Huis van Nederland verkiezing

Een deskundige jury beoordeelt de aanmeldingen op basis van het bouwjaar en de woonoppervlakte van het huis. Op 20 november aanstaande maakt de organisatie de winnaars van de juryverkiezing bekend door middel van een feestelijke (online) uitreiking.

Publieksprijs

De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Volksbank, de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland en Zeeland. In deze provincies maken de deelnemers ook kans op een publieksprijs. Van 29 september tot 13 oktober kan het publiek stemmen op hun favoriete duurzame woning in de provincie. De provinciewinnaars maken vervolgens kans op de landelijke publiekstitel. Ook deze uitslag maakt de organisatie op 20 november tijdens de (online) uitreiking bekend.

 

Groener Wonen nieuwsbrief